Bărbați de 10

“ Oamenii vor continua să vină la teatru”, interviu cu ADRIAN GĂZDARU, directorul Teatrului EXCELSIOR din București

 

Adrian Găzdaru este managerul Teatrului EXCELSIOR din București. Când l-am cunoscut, am reținut nuanța cu care s-a prezentat „Găzdaru… de la gazdă”. În timpul dialogului nostru, mi-am dat seama că este o gazdă bună nu doar pentru echipa jurnaliștilor noștri, ci pentru fiecare spectator care vine la EXCELSIOR, întrucât Adrian este un manager cu viziune, care știe să-și construiască strategia cu eleganță și eficiență.

Femeide10.ro : – Se spune că toate dorințele din luna Decembrie se împlinesc. Ce își dorește un manager de Teatru în luna cadourilor?

Adrian Găzdaru : – Îmi doresc să depășim situația sanitară care ne-a făcut să dăm un nou înțeles expresiei „sold out”. În acești ani dificili am înțeles că 30% sau 50% din capacitatea sălii înseamnă îndeajuns public pentru a considera că avem spectacole „cu sala plină”. Îmi doresc să ne putem îmbrățișa din nou publicul, atunci când oamenii așteaptă autografe, după spectacole. Și, desigur, îmi doresc un buget suficient cât să ne putem menține calitatea spectacolelor la standardele care ne-au adus premii internaționale și chiar recunoașterea în Cartea Recordurilor – „Guinness World Records”. Și îmi doresc să nu mai fie nevoie să renunțăm la colaboratori. Teatrul EXCELSIOR s-a format ca o familie și rămânem împreună la bine și la greu. Cât de mult se poate…

Femeide10.ro – Sunteți singurul teatru din România în Cartea Recordurilor pentru proiectul din Anul Centenarului. Ce alte performanțe disting scena Teatrului EXCELSIOR de scenele altor teatre?

Adrian Găzdaru : – Desigur că ne bucură fiecare premiu – de la cele pe care ni le acordă copiii, prin tot felul de desene pe care le păstrăm de la micii spectatori care ne spun că suntem un tărâm de vis, până la Premiul UNITER, de pildă. Însă Teatrul EXCELSIOR, fiind singurul teatru din România care are înscris în statut faptul că oferă spectacole, programe și proiecte pentru adolescenți, are nobila misiune de a pune umărul la formarea și consolidarea respectului pentru valori între cei care fac parte din generația tinerilor de astăzi. Cred că cea mai impresionantă performanță a noastră este aceea că reușim să stabilim dialoguri cu adolescenții și tinerii, să îi implicăm în dezbateri, să îi încurajăm să descopere profesii artistice și să le susținem necondiționat creativitatea. Teatrul EXCELSIOR este un spațiu care le vorbește adolescenților „pe limba lor”, în producții atractive, deloc perimate, care concurează cu ritmul superproducțiilor Netflix. În plus, dialogul nostru continuă și pe rețelele de socializare, acolo unde avem o comunitate dragă nouă.

Femeide10.ro:  – Înainte de a fi Managerul Teatrului EXCELSIOR, ați fost Directorul Teatrului „G. Bacovia” din Bacău. După ce ați făcut performanță în Capitală, v-ați mai întoarce în provincie?

Adrian Găzdaru : – Cel puțin în ultimii ani, granițele dintre „Capitală” și „provincie” s-au topit. Am văzut spectacole excepționale care nu au ajuns în București, actori care nu au jucat pe vreo scenă a Capitalei și care sunt cu adevărat valoroși. E drept, în perioada în care eram eu la Bacău, posibilitățile financiare erau cu mult mai mici, atunci erau discrepanțe mari între ceea ce putea oferi Bucureștiul și ce putea oferi orașul Bacău. Dar chiar și așa, am găsit înțelegere din partea invitaților noștri și păstrez fruntea sus ori de câte ori îmi amintesc de anii petrecuți la Bacău. Da, aș putea oricând să construiesc și în altă parte, dar de ce să plec de lângă familia mea de la EXCELSIOR?

Femeide10.ro: – Sunteți și actor. Care-i mai talentat: actorul Adrian Găzdaru sau managerul Adrian Găzdaru?

Adrian Găzdaru : – Managerul. Actorul a „ruginit” puțin, pentru că fac parte dintre directorii de teatru care nu se
distribuie pe sine în proiectele instituțiilor pe care le conduc. De asemenea, am considerat că trebuie să mă dedic complet misiunii de a găsi în permanență soluții pentru echipa teatrului, astfel încât nu mi-am permis „răsfățul” timpului petrecut cu descoperirea personajelor.

Femeide10.ro: – Observ că sunteți un manager dedicat, vorba noastră, „de nota 10”, dar acasă cum sunteți?

Adrian Găzdaru : – Acasă am o „femeie de nota 10”, soția mea. Cred că armonia din familie este cea mai
prețioasă comoară pe care o poate avea cineva, alături de sănătate, desigur. Pentru că dacă acasă îți este bine, ai disponibilitatea de a înflori și în celelate aspecte.

Femeide10.ro: – Pentru că sunt atâtea modalități de petrecere a timpului liber, credeți că oamenii vor continua să meargă la teatru?

Adrian Găzdaru : – Dinamica activităților noastre s-a schimbat. Dacă acum câțiva ani petreceam timp citind în tihnă, din scoarță în scoarță, reviste tipărite, acum, de cele mai multe ori citim doar titlul unui link cu informații online. Pe internet sunt apreciate clipurile video de câteva zeci de secunde. Eu cred că marea provocare a realizatorilor de spectacole este să reușească să găsească soluții adaptate publicului de astăzi, dirijând însă discret atenția către bun gust. Nu putem să ne cramponăm în nostalgii, dar nu trebuie nici să credem că orice propunere de divertisment din spațiul public este artă. Eu cred că oamenii vor continua să vină la teatru. Dar cred că este datoria noastră, a oamenilor din teatru să le oferim motive bune să ne treacă pragul.

Femeide10.ro: – Observ că vă caracterizează optimismul. Când aveți o zi mai proastă, cum vă redresați, învățați-ne și pe noi.

Adrian Găzdaru : – La serviciu am înțeles că, atunci când obosesc, trebuie să învăț să mă odihnesc, nu să renunț. Adică, ori de câte ori aud „nu se poate”, oftez, îmi iau un timp de răgaz apoi încerc să găsesc soluții. Dacă aș fi genul de om care se enervează și renunță atunci când lucrurile nu merg bine, cred că, la începutul carierei mele, ar fi însemnat să-mi depun demisia în fiecare zi. Ei bine, eu prefer să construiesc, dar nu uit să am grijă și de moștenirea artistică ce mi s-a lăsat.

Femeide10.ro: – Care este cea mai mare nedreptate care s-a spus despre dvs., până acum?

Adrian Găzdaru : – Or fi multe… poate că unele nici nu au ajuns la urechile mele. Desigur, au fost voci care nu s-au bucurat de performanțele Teatrului EXCELSIOR, dar eu prefer să mă concentrez să le ascult pe cele care ne ajută să fim mai buni. Citesc cronicile despre spectacole, invit constant la spectacole critici de teatru și jurnaliști. Uneori laudele mă crispează, nu sunt omul care să caute să primească aprecieri cu orice preț. Dar nici nu plec urechea ori de câte ori aud nedreptăți. Îmi văd de treabă și las faptele să demonstreze strategia mea.

Femeide10.ro: – Ce vă bucură?

Adrian Găzdaru : – V-am spus deja despre soția mea de 10. Mă mai bucură și fiica mea, Miruna care, oricât mi-ar fi de greu să recunosc, nu mai este „o fetiță de nota 10”, ci este „o femeie de nota 10”. Credeam că mă bucură gândul că ne cresc repede copiii, abia acum îmi dau seama că m-ar bucura să pot să încetinesc timpul. Mă bucură prietenii. Și când mă bucură tare, la petreceri, încep să cânt.

Femeide10.ro:  – Printr-un exercițiu de imaginație, dacă ați fi nevoit să alegeți un singur titlu de spectacol pe care să îl jucați la teatru – numai pe acela -, ce spectacol ați alege?

Adrian Găzdaru : – Avem spectacole foarte bune. Multe dintre ele premiate, unele cu tradiție de mulți ani, altele cu succes imediat la public. Cu toate acestea, răspunsul meu este „următorul”. Și dacă mă veți întreba acest lucru peste câțiva ani, voi spune același lucru – „următorul”. Cred că mereu următorul spectacol trebuie să fie mai bun. Doar așa ajungem să ne păstrăm crezul din denumirea teatrului. EXCELSIOR înseamnă „mai sus”. Deci, cu fiecare proiect, cu fiecare spectacol sau campanie ne dorim să fim mai buni. Și, oricum, spectacolul pe care îl pregătim pentru următoarea perioadă va fi excepțional. Cel puțin, așa ne anunță repetițiile.

Femeide10.ro:  – Care sunt spectacolele care „prind” la public?

Adrian Găzdaru : – În perioada aceasta, este o modă a spectacolului de musical. În astfel de producții, spectatorul primește dramă, muzică, dans, feerie de lumini… Pare că este o formă de spectacol aproape de absolut.

Femeide10.ro:  – Să înțelegem că următoarea producție a Teatrului EXCELSIOR va fi un spectacol de musical?

Adrian Găzdaru: – Nu vă pot divulga încă… Dar veți pleca din sală fredonând !