Bărbați de 10

“Zâmbetul e un lucru… serios!” – interviu cu medicul stomatolog ALIN UDEANU, șeful clinicii DRM România 

 

Atunci când profesionalismul, caracterul și charisma se întâlnesc toate într-un singur om – un fel de “3 în 1” – și atunci cand omul acela face parte si din tânâra generație, mai că-ți vine, ca adult, să răsufli ușurat și să spui : “Hai că nu e totul încă pierdut, în țărișoara asta!”. Cam  asta simte lumea, după ce are de-a face cu dr. Alin Udeanu. Și chiar dacă mersul la dentist nu este, pentru prea puțini dintre noi, din cale-afară de tentant, întâlnirea  în sine , cu tânărul medic stomatolog,  surclasează neplăcerea mersului la dentist.

….și uite-așa, la recomandarea unor buni prieteni, am ajuns să-i propun un interviu doctorului Alin Udeanu, care, cu a ceastă ocazie , pătrunde, iată, în galeria “Bărbaților de 10” descoperiți de revista noastră. 

Marina Almășan : – Spune-mi, înainte de toate, “Alin” vine cumva de la “a alina” – unul din verbele care îți ilustrează profesia?

 

Dr. Alin  Udeanu : – Surprinzătoare întrebare. Nu m-am gândit niciodată la aceasta asemănare și nu cred ca s-au gândit nici părinții mei atunci când mi-au ales numele, însă ma simt destul de fericit când  “alin” durerea oamenilor.

Marina Almașan : – Cum s-ar spune : “un nume predestinat”. Vorbește-mi, Alin,  despre copilăria ta. Credeai în “Zâna- Măseluță”? Erai ascultător? Te spălai pe dinți?

Dr. Alin Udeanu : –  Copilăria mea a fost una plină de peripeții. O copilărie in care am fost puțin năzdrăvan, dar in care m-am simțit cu adevărat copil. Zâna-Măseluță? Pfff…Nu-mi amintesc cu exactitate astfel de discuții cu prietenii copilăriei, eram prea Ocupați cu jocurile “din fata blocului”. Tot ce va pot spune este ca, de la aproximativ 7 ani când am început sa joc fotbal, am devenit riguros cu igiena dentara.

Marina Almășan : – Aaa! Iată : toate au un început! 😁 Îți mai amintești când ai fost prima oară la dentist? Probabil că nu a fost o experiență traumatizantă, de vreme ce ai pornit pe acest drum! Sau….?

Dr. Alin Udeanu : – Îmi amintesc doar de drumurile pe care le făceam dimineața pana in fata cabinetului de

medicina dentara din policlinica și nu se concretizau cu o vizita pe scaunul stomatologului. Fugeam tot timpul!  Îmi amintesc când mi-am luat prima palmă la dentist, asta nu am cum sa uit vreodată. 😅

Marina Almășan : – ..bănuiesc că nu din partea dentistului! 😁😁De fapt, când și de ce ai luat decizia de a urma Medicina? Ai hotărât singur? Ai fost influențat?

Dr. Alin Udeanu : – Aici este o poveste destul de lunga. In prima parte din viața mea( pana la 18 ani), am jucat fotbal. Nu ma gândeam vreodată sa iau drumul medicinei. Doar ca, după un eveniment urat, la care am luat parte când jucam fotbal la CSM Rm Valcea și după o mare dezamagire, am hotărât sa ma las de fotbal și sa iau acest drum. Tatăl meu, a jucat un rol destul de important in decizia pe care am luat-o. Ulterior, am avut sprijinul părinților mei. Asta a contat foarte mult!

Marina Almășan – Și de ce anume tocmai Medicină dentară?

Dr. Alin Udeanu : – Pentru ca in momentul in care am luat decizia sa ma las de fotbal, eu eram in tratament la o doamna doctor la Valcea. Și mi-a plăcut ce-mi făcea doamna acolo. Probabil ca și experiența cu dansa, m-a influențat in decizie, ca tot m-ați întrebat mai devreme!

Marina Almășan – Iată că în viața fiecăruia dintre noi,  există câte o ființă care are rol esențial în destinul nostru. Dar spune-mi , a fost facultatea așa cum ți-ai imaginat-o? Ai ieșit din ea un bun stomatolog, sau asta a venit în timp, din practică?

 

Dr. Alin Udeanu : – Wow! Buna întrebare! Facultatea este asa cum vrei tu sa fie, ca și student. Tu ti-o poți face frumoasa sau urâtă, grea sau simpla. Depinde ce vrei de la facultate. Dacă alergi după note și stai tot timpul sa tocesti zeci de cărți de medicina in primii ani de facultate, când tu încă habar nu ai de medicina, va spun sigur ca mai repede te tâmpești decât sa devii un medic de succes. Trebuie tot timpul un balans. Facultatea nu te face un bun stomatolog, nu are cum. Totul ține de fiecare in parte, ce face in ultimii doi ani de facultate și imediat după terminarea facultății! Fiind o meserie liberală și în mare proporție privată, DA, practica este foarte importantă pentru a te putea diferenția pe piața.

Marina Almășan : – Am folosit , în întrebarea precedentă, sintagma “ bun stomatolog”. Chiar așa : ce inseamnă să fii un “bun stomatolog”?

Dr. Alin Udeanu : – In primul rând,  sa fii la curent cu tot ceea ce este nou in medicina dentara. Sa mergi la cursuri. Să investești in tine. Sa fii actualizat. Sa ai pacienți fericiți și tot timpul sa oferi pacienților tratamentul pe care ti l-ai dori tu sa-l primești. Și aici nu vorbesc de marketingul fals, pe care-l întâlnim in medicină,  in zilele noastre.

Marina Almășan : – Câtă dreptate ai, Alin! Banuiesc că ești la curent cu felul în care stau lucrurile în alte țări  : există diferențe între modul cum se practică stomatologia la noi și cel pe plan mondial?

Dr. Alin Udeanu : – In România exista multi medici de excepție. S-au dezvoltat clinici care au înțeles că este imperios necesar să trateze cazurile interdisciplinar. Sunt medici care s-au dedicat unei anumite ramuri din Medicina Dentara ( asa cum am făcut și eu cu implantologia) și îi respect pentru aceasta decizie. Ceilalalti, care încă mai cred că ei pot rezolva orice caz, singuri, pot fi cel mult naivi, dar niciodată medici de succes. Revenind la întrebarea dumneavoastră, vă pot spune că în România, astăzi, se oferă tratamente dentare de talie mondiala. Nu la toate cabinetele, dar avem și astfel de doctori care sunt foarte buni.

Marina Almășan :  – Ce bucurie, să pot sta de vorbă cu unul dintre ei! …Dar, Alin, între felul în care românii au

grijă de dinții lor, versus același lucru, la alte țări?

Dr. Alin Udeanu : – Aici este cea mai mare problema. Normal că avem o problema , atâta timp cât România este pe ultimul loc in Europa la igiena dentară.

Marina Almășan:  – Deci și din acest punct de vedere suntem codași?!? Spune-mi, Alin, ai și tu stomatologul tău? 😁 Cum l-ai ales? ( asta ca să ne destindem puțin!)

Dr. Alin Udeanu : –  Da. Normal! Colegii mei de la clinică și mentorul meu , Enrico Marcon. Mă las tot timpul pe mâinile lor. Dacă nu aveam încredere in ei, nu puteau ajunge colaboratorii mei.

Marina Almășan : – Să ne întoarcem la munca ta. Care sunt cele mai complicate elemente ale sale?  Ne poți vorbi despre cea mai mare victorie a carierei tale de până acum?

Dr. Alin Udeanu : – Atunci când vorbim de chirurgie, vorbim automat de accidente și complicații. “Victorii”, asa cum le numiți, au fost multe. Dar cele mai mari, sunt atunci când pacienții pe care i-am operat sunt fericiți. Aaaaa, eram să uit ! O mare victorie este colectivul clinicii DRM România. Ei fac parte din familia mea.

 

Marina Almășan : – Păi chiar mă așteptam să începi cu asta! Cei care mi-au vorbit despre tine, erau de-a dreptul încântați de clinica ta! Prin urmare, nu ești numai medic, ci, înțeleg, și întreprinzător particular. Vorbește-ne despre clinica ta  : cum ti-a venit ideea, cum ( și cu cine)  ai pus-o pe picioare, care îi este anvergura, cu ce se ocupă.

Dr. Alin Udeanu : – Asa cum spuneam și mai devreme, stomatologia este un segment privat, in mare parte. Am început cu un cabinet mic, la Dragasani, orașul meu natal. A fost perioada in care “m-am călit”. Dar și perioada in care am acumulat foarte multă experiența, mai ales de la cursurile pe care le-am făcut in străinătate. Când mi-am dat seama ca sunt in stare să ofer tratamente complexe pacienților , m-am decis sa deschid clinica din Bucuresti. Înainte de a face acest pas, mi-am format echipa. Am adus lângă mine colegi care știau in ce proiect se bagă, colegi care au stat lângă mine și in momente mai puțin bune și nu m-au lăsat atunci când mi-a fost greu. Aici ma refer la colectivul medical. Dar intr-o clinica nu poți avea doar medici, asa ca am avut mai mult personal. Unii au rămas, alții au plecat. De la toți am avut ceva de învățat, fiecare dintre cei care au lucrat in echipa noastră, a făcut-o cu inima deschisă. Am simțit asta. Și le mulțumesc pentru tot.

Marina Almășan : – Ce frumos! “Recunoştinţa este o virtute a sufletelor nobile” – spunea Esop. Dar, Alin , am o curiozitate : Trăim într-o lume plină de cabinete și clinici dentare  – din fericire ( pentru voi!), oamenii vor suferi tot timpul de dureri de dinți!😁 – de aceea te întreb : ce aduce nou clinica ta? Prin ce se ridică deasupra celorlalte?

Dr. Alin Udeanu : – Am încercat tot timpul sa fim la curent cu ce este nou pe piața stomatologiei și suntem mândri ca oferim pacienților noștri cele mai bune tratamente. Este greu sa zic acum ce aduce nou clinica noastră in aceasta ramura…aaaaa, da ! Poate este vorba de reabilitările totale pe doar 2 implanturi. Sistem pe care l-am învățat de la un italian, Gioachinno Canizzarro. Ce înseamnă asta? Pacienții cu vârsta de peste 65-70 ani, pot beneficia de un astfel de tratament. Atunci când nu mai au niciun dinte, vin la cabinet, se pun doua implanturi și a doua zi pleacă,  cu o lucrare fixă.

Marina Almășan : – Ooo! Ce bine sună! Spune-mi, Alin, cum ți-ai alcătuit echipa? Cine NU are voie să-ți stea în preajmă?

Dr. Alin Udeanu : – In echipa mea, au voie doar oameni valoroși și cu caracter.

Marina Almășan : – Cum s-ar zice : “Cum e turcul, și pistolul”! Să vorbim puțin despre situația actuală : cum v-a influențat pandemia?

Dr. Alin Udeanu : –  Normal că este o perioada grea, dar încercam să trecem peste acest hop. Nu cred că exista un antreprenor în domeniul stomatologic,  să nu fi fost afectat de această pandemie. Dar , cu toate aceste greutăți, mergem înainte.

Marina Almășan : – Acum îl recunosc pe optimistul din tine, despre care mi-au povestit prietenii mei. O să te rog să-mi vorbești acum despre Alin Udeanu, cel din afara cabinetului său. Ce fel de om ești, ce lucruri îti plac, ce hobby-uri ai, cum iti place să-ți petreci vacanțele? Spune-mi câteva cuvinte și despre familia ta.

Dr. Alin Udeanu: – Cred ca întrebarea asta este cea mai grea de pana acum. Cum as putea sa ma caracterizez in

câteva cuvinte, când eu am fost tentat sa scot chiar o carte cu povestea vieții mele? (😁). Dacă ne referim la prezent, sunt in stadiul in care încerc sa devin in fiecare zi mai bun, din punct de vedere profesional. Și, in general, vreau sa devin un om mai bun. Am foarte multi prieteni cu care ma văd destul de des. Ca și hobby-uri: sportul, când am ocazia. Pescuitul, mă relaxează foarte mult. Și ieșitul la cafenea. Îmi place sa lenevesc, câteodată ore întregi, la o cafea. Vacantele, fac și ele parte din viața mea. Nu ratez ocazii, atunci când am.

Marina Almășan : – Acum, că am vorbit și de vacanțe, hai să ne întoarcem…la muncă! Și-ți voi pune o întrebare ceva mai “generală” : Oricât de bine n-ar merge lucrurile în clinica ta, nu poți să faci abstracție de sistemul sanitar românesc. Care îi sunt hibele, în opinia ta? Ce i-ai șopti la ureche, dacă ai fi consilierul principal al Ministrului Sănătații?

 

Dr. Alin Udeanu : – Din fericire, nu prea am avut contact cu spitalele din România, așadar nu pot sa spun prea multe. Știți cum e? Acolo exista cu siguranța și oameni care își sacrifica propria viața, familie, pentru un spital …și atunci ar fi nedrept din partea mea sa încep sa arunc cu pietre, doar pentru simplu fapt ca sunt și foarte multe nereguli( cel puțin asa le prezintă mass-media). Dar, accept provocarea să merg consilierul principal al Ministrului Sănătății și după aceea veți vedea ce as putea sa-i șoptesc! Ce ziceți? 😅

Marina Almășan : – O să am grijă să primească un link al ceatui interviu! 😉 Hai să vorbim acum și despre planuri de viitor : ce ti-ai propus pentru tine? Dar pentru clinica ta?

Dr. Alin Udeanu : – Pentru mine, asa cum am spus și mai devreme, sa devin mai bun. Să mă iubească pacienții și

să le ofer cele mai bune tratamente. In clinica as vrea sa fac câteva schimbări și sper, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa îmi fac sala de operație la care visez. Este un drum greu până acolo, dar nu ma las.
Aaaa…Și încă ceva: O familie!

Marina Almășan : – Păi…nu-mi rămâne decât să-ți țin pumnii, să ți se îndeplinească, rând pe rând, toate dorințele! Aș vrea să încheiem cu o listă de îndemnuri pentru cititoarele noastre, care să le asigure o dantură sănătoasă.

Dr. Alin Udeanu : Îndemnul principal este acela de a merge la medicul stomatolog, periodic. Chiar dacă nu au nicio problemă. Un consult, le-ar putea scăpa de eventuale neplăceri, in timp. Mămicilor, le spun tot timpul sa meargă cu cei mici la stomatolog , încă de când sunt mici.

Să nu uite cât este de important să avem un zâmbet sănătos și dacă se poate și frumos, pentru că “ Zâmbetul este un lucru serios!”.😊

Marina Almășan : – Mulțumesc frumos pentru interviu, Alin și…dacă ne permiți, eu și cititoarele noastre vom da click pe linkul de mai jos și îți vom vizita clinica! Deocamdată, virtual! 😉