Diverse Sănătate

Oamenii nu sunt făcuți să fie fericiți, așa că nu mai încercați!

Fuga după fericire este un concept american, exportat în întreaga lume. “Urmărirea fericirii” este, întradevăr, unul din drepturile inalienabile ale omenirii. Din păcate, acest lucru a creat așteptări pe care viața reală refuză, cu încăpățânare să le livreze. Chiar și atunci când toate nevoile noastre materiale și biologice sunt satisfăcute, o anumită stare de fericire va rămâne, întotdeauna, cel puțin la nivel teoretic și eluziv, un obiectiv.

Fericirea, spunea poetul Vinicius de Moraes este precum “o pană care zboară în aer. Zboară ușor dar nu pentru mult timp”. Fericirea este un construct uman, o idee abstractă care nu are niciun echivalent în experiența umană. Efecte pozitive sau negative se regăsesc la nivelul creierului dar susținerea fericirii nu are nicio bază biologică. Și, surprinzător, socotesc că acesta este un motiv de fericire.

Natură și evoluție

Oamenii nu sunt făcuți să fie fericiți, nici măcar mulțumiți. În schimb, suntem făcuți să supraviețuim și să ne reproducem, ca orice altă creatură de pe pământ. O stare de mulțumire este descurajată de natură, deoarece ne-ar pune în pericol scutul de apărare împotriva posibilelor amenințări la supraviețuirea noastră.

Faptul că evoluția a prioritizat dezvoltarea mai mare a lobului frontal al creierului (responsabil pentru abilitățile executive și analitice) în locul abilității naturale de a fi fericit, spune multe despre prioritățile naturii. Fericirea fiind doar un simplu concept, fără legături neuronale, nu poate fi găsită în țesutul nervos.

Moralitate

Ideea generală asupra fericirii își are originea în codul moral creștin care ne spune că există un motiv moral pentru orice experiență nefericită pe care o trăim. Acesta are legătură cu propriile noastre neajunsuri morale, egoismul nostru și materialism. Morala militează pentru o stare de echilibru psihologic obținută prin renunțare, detașare și renunțarea la dorință.

De fapt, aceste strategii încearcă doar să găsească un remediu pentru incapacitatea noastră înnăscută de a ne bucura în mod constant de viață, așa că ar trebui să ne consolăm cu gândul că nefericirea nu este chiar vina noastră. Este vina designului nostru natural. Este în ADN-ul nostru.

Fericit și nefericit

Emoțiie nostre sunt amestecate și impure, dezordonate, încurcate și adesea contradictorii, ca tot ce ni se întâmplă în viață. Studiile au arătat că emoțiile pozitive și cele negative coexistă în creierul nostru, independent unele de altele. Emisfera dreaptă a creierului este responsabilă cu procesarea emoțiilor negative, în timp ce emoțiile pozitive cad în sarcina emisferei stângi.

femeie trstaCeea ce trebuie să ne amintim este că nu suntem făcuți să fim în mod constant fericiți. În schimb suntem făcuți să supraviețuim și să ne înmulțim. Misiune grea, drept pentru care trebuie să luptăm și să căutăm recunoștință și siguranță, să depășim obstacolele și să evităm suferința. Modelul conform căruia plăcerea și suferința coexistă este mult mai aproape de realitate decât mitul fericirii absolute care ne este trasmis pe diverse căi. A considera durerea ca fiind ceva anormal, nu poate conduce decât la inadecvență și frustrare.

A susține faptul că fericirea nu există este un mesaj prea dur și negativ dar aduce consolarea că nefericirea nu este un eșec personal. Dacă ești nefericită uneori, nu înseamnă că ai nevoie de reparații imediate, așa cum ar spune susținătorii fericirii. Nici pe departe. Aceste fluctuații sunt cele care te fac, de fapt umană.

Sursa: theconversation.com

Uscatoare rufe