Editoriale Părerea mea! Povestea mea

O legendă s-a stins….

 

      Eu nu am fost membră a Brigăzii ASE. Deși mi-aș fi dorit acest lucru mai mult chiar decât …să devin un bun economist. Gloria de odinioară a Academiei de Studii Economice nu consta numai în valoarea dascălilor si a pregătirii pe care le-o oferea studenților săi, ci și în ceea ce, pe atunci se numea BRIGADA ASE. Brigada nu era numai o adunare de tineri talentati, aduși la același numitor de dragostea lor pentru scenă, muzică, dans, ci devenise un fenomen. Și asta grație celui ce-o însuflețea : un oarecare Fiți Arieșeanu, un tip mătăhălos, deloc Făt Frumos, care umbla mereu ciufulit, îmbrăcat ca naiba, avea dantura stricată și o rudă în străinătate care-i pocise dosarul de cadre. Dar cei de la ASE l-au păstrat, găsindu-i un loc ferit în Biblioteca ASE, căci Fiți a pus pe picioare cea mai strălucitoare formație artistică studențească a acelor vremi. 

Studenții căliți de Fiți Arieșeanu transformau toate sălile de spectacol  ale țării într-un  adevărat vulcan, care erupea în momentul în care tinerii artiști invadau scena. Aveau frumusețea tinereții, cântau impecabil, aveau o coregrafie demnă de programele de divertisment italienești, costume originale, dar mai ales aveau…curaj! Textele de umor ale brigăzii – impecabile, ca umor – erau de multe ori , deși se refereau cu precădere la viața de student , un atac fin, abia perceptibil, la adresa politicii Partidului Comunist Român. Sălile de spectacol explodau de presiunea publicului, dornic să aplaude talentul studenților de la ASE, dar mai ales să “vâneze” șopârlele politice strecurate în texte de “căpetenia” Fiți Arieșeanu. De nu știu câte ori Securitatea a venit la Rectoratul ASE, pentru a-l reclama pe rebelul lider de formație. Șefii Academiei îl chemau la raport, zbierau la el de față cu “musafirii în costume negre”, după care aceștia plecau, tonul Conducerii ASE se înmuia, îl trimiteau , chipurile mânioși, pe Fiți la bibliotecă, să facă ordine prin literatura economică, strigându-i însă complice în urmă : “Data viitoare fii și tu mai atent!…

…Era cât pe-aci să devin și eu membră a Brigăzii, după ce ( să nu râdeți!) am câștigat concursul Miss Boboc. Da, nu eram frumoasă, dar eram atât de simpatică și spumoasă,  încăt  Fiți Arieșeanu, Președintele Juriului, a decis să dea Premiul cel mare ex-aequo : pe podium a urcat așadar o boboacă , de la Facultatea de Comerț, frumoasă foc de aproape că mă îndrăgostisem și eu de ea, și…am urcat și eu, rățușca cea urâtă, dar simpatică foc, volubilă și curajoasă. A doua zi, Fiți m-a căutat la sala de curs și mi-a zis : De maine vii la Brigadă! “ Era ca și cum mi-a pus Dumnezeu mâna-n cap! Fiecare student la ASE visa să devină unul din “artiștii lui Fiți” , să fie vedetă, să fie aplaudat în întreaga țară și…să i se motiveze absențele, pe motiv ca reprezenta ASE-ul pe cele mai mari scene ale țării. Tata însă ( un zbir minunat!) s-a opus categoric, spiritul său obtuz considerând neserioasă această modalitate de petrecere a timpului liber – cum degeaba îl asiguram eu. Interdicția tatălui a fost cea mai mare suparare a statutului meu de student.
N-am lipsit însă la niciunul din spectacolele Brigăzii : îi urmăream peste tot, în calitate de jurnalist student și scriam despre ei în revistele studențești ale vremii, cu pasiunea cu care azi scriu despre marile vedete de la noi și de pe mapamond. Îi iubeam nespus, îi consideram si eu, ca si ceilalți,  geniali, îl adoram pe Fiți – un soi de “Bestia” din “Frumoasa și Bestia” – bărbatul deloc atractiv, dar de al cărui farmec și har eram toate îndrăgostite.

Astăzi unul din foștii “brigadieri” mi-a trimis un mesaj îngrozitor : “Buna ziua Marina. Sunt Nini Albu – Grup Cameral Folk si Brigada ASE. Voiam sa te anunt ca a murit Fiti Ariesanu”…

Nu mai stiam demult ce mai face Fiți și chiar vorbisem cu Luminița, pe holurile Tribunalului, despre el. Mi-l imaginam tot acolo, la fel de efervescent și neobosit, cu același chip de afum 40 de ani.  În mintea mea, Fiți era ceva veșnic, un soi de emblema a ASE-ului, trainică precum “Bila” de pe acoperiș, cea care a născut atâtea controverse și anecdote.. 

Dar iata că nimeni nu e invincibil, în fața Sorții. Astăzi  legenda “Fiți Arieșeanu” a pornit în lungul drum către stele. Și odată cu ea, a murit si o parte din tinerețea unor milioane de studenți. 

Dumnezeu să te țină sub reflectoarele Sale, om frumos! 😢

Notă : În imaginea de profil, înconjurat de talentații săi artiști de odinioară, Fiți Arieșeanu face semnul Victoriei. 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate