Acasă la mine Florile Florinei

Nu vă mai plângeţi atâta, udaţi-le!

Dacă ar avea grijă de ele nişte roboţi n-ar muri de sete. Dar roboţii nu vorbesc cu florile, îmi spune vocea interioară, Florina-de-veghe. Nici oamenii care le lasă se piară, îi dau eu, Florina-de-afară, peste nas. …Dublă personalitate sau nu, toate vocile meleJ spun la fel: nu vă mai lamentaţi atâta, nu mai pozaţi, că se vede! De această dată, privind peste umăr spre ce scriu, îmi dă un ghiont prietena mea: Florina, eşti prea negativă, fii mai maleabilă!

Ei bine, primiţi cu maleabilitatea? Daaa, căci aşa comunicăm noi, lumea bună, ocolim subiectul. N-am să fac asta. Mă întreabă mulţi cum să facă să nu le mai moară florile. De ce se îngălbenesc? Pentru că nu le udaţi! De ce se pleoştesc? Pentru că nu le udaţi! De ce nu mai lucesc? Pentru că nu le udaţi. Şi pentru că nu ştiţi cum să vă purtaţi cu ele!

Prin urmare iată cele mai frecvente greşeli în întreţinerea florilor:

floare*Udaţi-le, dar nu le înecaţi! Cel mai bun semn că au nevoie de apă este atunci când pământul este uscat. Cele mai multe flori care stau în ghiveci au nevoie să fie udate o dată sau de două ori pe săptămână.

*Nu folosiţi apă rece, ci la temperatura camerei! Schimbaţi-le ghiveciul la un an, rădăcina se dezvoltă şi nu-i place să stea îngrămădită! Nu le aşezaţi în soare puternic! Scoateţi-le afară primăvara, dar nu direct în lumina soarelui

*Nu folosiţi fertilizant în exces, veţi intoxica florile! De fapt, mai bine nu folosiţi deloc! Vara, când este foarte cald, caniculă chiar, plantele din ghiveci intră într-un soi de amorţeală, repaus, iar funcţiile le sunt încetinite! Deci nu vor procesa substanţele nutritive şi se vor îngălbeni! Dacă doriţi, totuşi, să folosiţi aceste substanţe, respectaţi o regulă: niciodată când sunt peste 20 de grade! Sfatul meu este să utilizaţi îngrăşăminte organice naturale, pregătite după tehnici speciale (se găsesc la magazinele de profil şi sunt la fel de eficiente precum în agricultura bio). Există compuşi pe bază de gunoi de grajd, iarbă, trifoi, fasole, lucernă, alge, mălai, cenuşă, zaţ de cafea. Vă recomand însă zeamă de urzică (are calciu, azot, fosfor, fier, cupru): se pune o mână de urzici într-o găletuşă, turnaţi apă şi puneţi o greutate peste ele, să le ţină sub apă, le acoperiţi şi le lăsaţi aşa o lună. Aerisiţi din când în când şi folosiţi o parte din compus la 10 părţi de apă. Acelaşi fertilizator se poate face din tănănească, dar proporţia finală este o treime de cană la 4 litri de apă. Tot de mare efect sunt infuziile de alge.

flori-vaza*Tăiaţi periodic din tijele florilor aflate în vază, ca să se poată hrăni mai bine! Locul se cicatrizează în câteva secunde

*Dacă aveţi trandafiri urcători, veţi vedea că pe tulpina principală sau cele secundare apar ramuri tinere, fără flori, care par că fac notă discordantă cu restul plantei. Nu le tăiaţi, nu sunt lăstari sălbatici! Sunt vitale pentru ca tufa să devină mai bogată, iar numrul inflorescenţelor mai mare! Cum le recunoaşteţi? Cresc deasupra altoiului

*Dacă aveţi camelii: nu le ţineţi în interioare încălzite! Când le cumpăraţi, nu luaţi unele cu pete maronii pe frunze. Nu le ţineţi în soare puternic, dar nici în umbră! Nu le mutaţi brusc de la temperatură joasă la temperatură înaltă! Nu le udaţi în exces, păstraţi pământul uşor umed. Când este caniculă verificaţi-le mai des, s-ar putea să trebuiască să fie udate zilnic!

…în rest, iubiţi florile în fiecare zi!