Nutriție

Nu mănânci ce trebuie la micul dejun!

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei și totuși, foarte frecvent, nu mâncăm ceea ce trebuie dimineața.

În loc să ne umplem farfuriile cu mâncăruri pline de proteine, noi alegem mâncăruri tradiționale pentru micul dejun, pline de carbohidrați, cum ar fi pâinea toast, produsele de patiserie sau brioșele.

Cea mai bună metodă pentru a-ți începe ziua în forță este să mănânci corect de dimineață! Experții ne recomandă mâncăruri care îți dau energie pe tot parcursul zilei.

Shona Wilkinson, nutriționist la NutriCentre le-a dezvăluit celor de la FEMAIL: “Dacă în timpul zilei ai fi stat de la 6 la 9 ore fără să mănânci, te-ai fi simțit înfometat, dar dacă te gândești, asta se întâmplă în timpul nopții. Dacă nu mănânci dimineața, acest festin se va prelungi pentru mai multe ore.

Deși acestă pauză de la mâncare este una bine meritată pentru digestia ta, punând în așteptare prima masă a zilei poate duce la mâncat în exces atunci când te hotărești să mănânci și te poate influența în a alege mâncăruri care conțin zahăr în locul celor care îți  pot da energie instant.

Se poate să te găsești seara mâncând mai mult decât ar trebui, când este cel mai probabil să se transforme în grăsime, în loc de energie.

Cercetătorii spun că persoanelor care mănâncă micul dejun le este mult mai ușor să își mențină o greutate sănătoasă, față de cei care nu au acest obicei dimineața.”

Cele mai bune mâncăruri pentru dimineață:

  • Iaurt grecesc cu nuci

Conține un amestec de proteine, grăsimi naturale și fibre. Este sățios, ceea ce face să nu îți mai fie foame până la masa de prânz. Mâncărurile pro biotice, cum este iaurtul grecesc, îți calmează stomacul și sistemul digestiv și te ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar. Toate „nucile” ( migdale, caju, nuci ) au mai multe beneficii. Faptul că ajută la sănătatea inimii, reduce nivelul colesterolului, ajută la îmbunătățirea funcțiilor creierului și reduce nivelul de stres. Recomandat este un pumn de nuci pe zi.

  • Omletă de roșii cu ciuperci

Ciupercile sunt bogate în proteine, fibre și vitamine. Fibrele din ciuperci și proteinele din ouă stabilizează zahărul din organism. Roșiile conțin licopen, un antioxidant care te ajută să rămâi sănătos. Ouăle au puține calorii, de aceea sunt foarte bune pentru a-ți sătura pofta de mâncare până la prânz.

  • Ovăz cu topping sărat, cum ar fi șunca de curcan

Acesta este micul dejun perfect. Proteinele, fibrele și grăsimile sănătoase se găsesc în ovăz. Te mențin alimentat pentru o lungă perioadă de timp. Toppingul de șuncă crește numărul de proteine, adăugând și mai mult gust.

  • Somon afumat cu spanac

Această combinație este perfectă pentru grăsimi sănătoase, proteine, dar și minerale și vitamine importante. Somonul, care este un pește uleios, este o sursă perfectă pentru Vitamina A și D, dar și de Omega 3, cel mai important nutrient pentru tensiune și sistemul imunitar.

Mâncărurile de care trebuie să ne ferim:

  • Covrig cu cașcaval

Încearcă să eviți pâinea albă și cerealele fine deoarece acestea sunt din categoria „mâncărurilor fără calorii” , care în loc să aducă nutrienți corpului, adaugă doar calorii. Pâinea albă, cu cașcaval sau brânză grasă, este frecvent consumată în exces. Cerealele fine sunt prelucrate în același fel ca și zahărul din organism. Zahărul crește nivelul riscului apariției diabetului de tipul 2, tensiunii arteriale, bolilor de inimă, precum și obezității. Optează pentru cereale integrale și redu riscul apariției acestor boli.

  • Suc de fructe

Sucurile cumpărate conțin zahăr adăugat pentru a face sucul mai dulce. Zahărul în forma lichidă este cel mai ușor de consumat în exces. Sucul proaspăt stors îți dă un aport de vitamine și minerale, dar nu îți poate ține de foame pentru o perioadă lungă și crește nivelul zahărului din organism. Un pahar de lapte de vacă, quinoa, migdale sau orez sunt o alegere mult mai bună și nutritivă.

  • Clătite și vafe

La fel ca și covrigul cu cașcaval, clătitele și vafele conțin un număr mare de calorii (mai ales dacă adaugi toppinguri dulci). Pentru o variantă nutritivă a acestora alege toppinguri sănătoase cum ar fi iaurtul grecesc, fructe de pădure proaspete sau fructe în general.

  • Batoane de cereale

Au un aport mare de calorii, iar majoritatea cerealelor, la fel ca și batoanele de cereale, conțin zaharuri ascunse. Poate fi fructoză lichidă, iar în cazuri grave, fructoză solidă, care sunt foarte dăunătoare pentru sănătate din mai multe puncte de vedere: zahărul, în numeroasele sale forme, are posibilitatea inducerii riscului de obezitate, diabetului de tipul 2, bolilor de inimă, dar și problemelor la ficat.

 

Sursa: http://www.dailymail.co.uk/femail/food/article-3294730/You-eating-breakfast-wrong-Skip-toast-muffins-tuck-protein-rich-foods-best-start-day.html

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate