Nutriție

Vine vara, trăiască SORBETUL! 

 

   Ați auzit de sorbet, nu-i așa? Povestea acestui preparat delicios este una fascinantă,  care te poartă de pe vremea împăratului Nero până în zilele noastre.

Fructe proaspete, zahăr, lămâie, gheață și apă, uneori puţin vin sau şampanie şi gata desertul! De consumat în după-amiezile toride de vară, pentru că este răcoritor şi are toate atuurile unui desert fin şi savuros.

Ați auzit, cu siguranță și de șerbet! Care este diferența dintre cele două deserturi congelate este dată, în principal, de cât de multe produse lactate (iaurt, lapte sau smântână) conţin. Sorbetul nu conţine niciun fel de produs lactat, în vreme ce şerbetul conţine puţină smântână sau puţin lapte, pentru că îi dă o textură mai bogată şi mai cremoasă.

Dar haideți să vedem de unde ne vine sorbetul! O  legendă de demult ne  spune că împăratul Nero a inventat băutura în secolul I î.Hr., el trimiţându-şi scalvii să aducă gheaţă de pe crestele Munţilor Alpi. Aceasta era preparată pentru serbările date de împărat, cu nectar, miere şi vin. De asemenea, şi chinezii foloseau gheaţă, pastă de fructe şi sucuri pentru a prepara o băutură asemănătoare încă de acum câteva mii de ani.

Deserturile congelate au fost aduse în Franţa pe la 1533, când Caterina de Medici s-a măritat cu ducele de Orléans, care avea să devină regele Henric al II-lea. Până la sfârşitul secolului al XVII-lea, sorbetul a fost servit pe străzile Parisului, mai târziu ajungând în Anglia şi în restul Europei.

Timp de câteva secole, prepararea sorbetului depindea numai de aprovizionarea cu gheaţă, care era adusă din munţi şi păstrată în puţuri sau depozite de gheaţă. Stocarea în „camere frigorifice“, aflate adânc în pământ, a făcut ca gheaţa să poată fi păstrată pentru o perioadă mai lungăde timp, luni sau chiar ani. Din cauza procurării anevoioase a ingredientului de bază, sorbetul era un apanaj al bogaţilor care îşi permiteau să facă rost de ingredientul de bază – gheaţa. Pentru mai mult de 100 de ani, reţeta şi gusturile au fost doar privilegiul nobililor Europei.

Preparatul care este nu  numai rece, dar și sănătos! 

Sorbetul se face în principal din apă fructe şi zahăr. Se poate adăuga lichior, vin sau şampanie. La dineurile elegante, sorbetul se serveşte între două feluri de mâncare, tocmai pentru a răcori gura şi a pregăti papilele gustative pentru felul următor. În restaurantele de fiţe, sorbetul este servit cu o cupă de şampanie, stropit cu puţin vin şi acoperit cu coajă de lămâie. În America, se serveşte îna­intea deserturilor.

Ingredientul principal in sorbet este piureul de fructe. Orice fel de fruct poate fi folosit pentru pregatirea lui si poate fi indulcit cu miere sau zahar. Il poti face adaugand arome de ciocolata, cafea, nuci, lamâie sau lavanda. Ingredientele se omogenizeaza in blender si se pun la congelator. Invartirea amestecului de gheata si a piureului il face pufos si usor.

Sorbetul este dulcele ideal pentru persoanele care nu pot asimila lactoza, pentru că nu conţine lapte, ci doar apă sau suc de fructe. Are puţine calorii, nu are grăsimi şi, mai ales, și este fără colesterol, sorbetul are un gust delicios cu arome uimitoare.

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.