Acasă la mine

Nici nu știți ce beneficii  ne aduc câinii de companie! 

 

Dintre toate animalele domestice, câinele a fost singurul animal care s-a apropiat de om din propria inițiativă. Doar el a manifestat un comportament de supunere și afectivitate necondiționată față de om.

Dacă în trecut câinii practicau doar activități de pază, apărare și ajutor în vânătoare, în prezent, studiile au demonstrat că, pe lângă aspectul practic, prezența unui patruped are efecte benefice și asupra stării noastre fizice și psihice.

Iată așadar beneficiile unui “ham-ham” în preajma noastră! 

  1. Efect de diminuare a stresului

10 minute de joacă cu patrupedul tău și nivelul de stres va scădea considerabil. Este suficient să ne privim câinele cum se joacă sau să-l mângâiem, iar starea de bine și de relaxare se va instala treptat.

  1. Prezența câinelui ne ține ancorați în prezent

Animalul de companie, prin grija și atenția pe care trebuie să i-o arătăm, ne ajută să ținem gândurile negative departe. Se știe că persoanele care dețin un câine sunt mai prietenoase, empatice și relaționează mai ușor cu cei din jurul lor. Animalul de companie are un rol important în îmbunătățirea relaționării și comunicării cu ceilalți. De asemenea, s-a demonstrat că atunci când suntem triști sau supărați ori dimpotrivă, fericiți și bucuroși, câinele își modifică comportamentul și îl adaptează în funcție de starea noastra.

  1. Copiii care cresc alături de un animal de companie sunt mai sănătoși

Câinele este un partener de joacă excelent. Acesta este tot timpul atent și prezent activ la nevoile copilului. Se poate observa cu ușurință cu câtă plăcere și bucurie interacționează copii cu animalele de companie. La baza acestei relaționări stă nevoia de afecțiune și atenție din partea ambelor părți. S-a observat că persoanele care au crescut cu un animal de companie au un nivel de încredere în sine mult mai ridicat față de cei care au fost privați de o asemenea bucurie. De asemenea, copii care au avut un câine, au cu 30% mai puține șanse să dezvolte boli respiratorii infecțioase și cu 60% mai reduse șansele să dezvolte alergii la părul de animale.

  1. Ajutor pentru persoanele cu nevoi speciale

 Un alt domeniu în care câinii și-au dovedit utilitatea este cel al terapiei persoanelor cu nevoi speciale. Animalul de companie este de un real folos pentru persoanele diagnosticate cu autism, depresii, dizabilități motorii, senzoriale sau intelectuale datorită capacității lor de adaptare a comportamentului și a-i ajuta pe oameni să-și gestioneze emoțiile și să relaționeze eficient cu ceilalți.

In concluzie,  dacă vreți să aveți o stare emoțională bună, dar și un prieten adevărat alături, câinele este cea mai bună alegere. Bucuria sinceră a patrupedului vă va umple viața.

Sursa foto : thepawpost.co.uk