Copii și tineri Timp liber

Neobișnuita călătorie în timp, pe urmele lui Moliere

Iată, TEENFEST – inspiratul festival, creat pentru tineret de Teatrul Excelsior, a ieșit din matcă! Și nemaiîncăpând în “teatrul-mumă” , a migrat spre alte spații, la fel de speciale. Bunăoară, spre Teatrul Nottara, unde regizorul rus Roman Feodori s-a “jucat” cu talentații actori ai teatrului, de-a “Moliere”. De fapt, piesa se numește “Moliere/Ereilom”, un straniu joc al vorbelor puse în oglindă, menit să te atragă din capul locului.
Și din nou TEENFEST marcheaza “punct ochit, punct lovit” : tinerii născuți cu patru secole mai târziu decât marele Moliere , au ocazia să-și investească o oră și jumatate din viața lor, cunoașterii vieții și operei acestui adevărat părinte al dramaturgiei franceze. Și nu în mod didactic. Căci, așa cum spuneam într-o cronică anterioară, e dificil să-l iei de mână pe adolescentul de astăzi și să-i “predai” Moliere, ca la școală. Piesa ce-i poartă numele și pe față și pe dos, reușește să-și poarte destinatarii prin biografia marelui dramaturg, amestecată într-un mod inedit cu însăși opera sa. Trecerea de la una la alta este aproape insesizabilă : acum îl vedem pe Moliere, în diversele etape ale vieții, înconjurat de cei ai vremurilor sale – rude, colegi-actori sau chiar însuși Regele-Soare – și deodată, pe scândura aceleiași scene austere ( asta a fost viziunea scenografei Olga Nikitina) îi recunoaștem personajele, în fragmente desprinse din opera marelui dramaturg. Coloana vertebrală a piesei o reprezintă “Viața domnului Moliere”, roman al nu mai puțin celebrului Mihail Bulgakov, care, amestecată , cum spuneam, cu frânturi din Moliere-ul original, se constituie într-o provocare extrem de modernă pentru echipa de tineri actori ai Teatrului Nottara.
Ca spectator, aproape că nu mai înțelegi ce anume e realitate și ce ficțiune, care sunt personajele pieselor lui Moliere și care cele adevărate, din viața sa reală. Elevii silitori, care îmbină statul la calculator cu cel cu nasu-n cărți ( extrem de rari, nu-i așa?) vor recunoaște, inlănțuite pe scenă, câteva dintre cele mai cunoscute piese ale dramaturgului francez – „Vicleniile lui Scapin”, „Tartuffe”, „Dom Juan”, „Bolnavul închipuit”. Găselnița proiecției pe straiele personajelor a titlului piesei jucate pe scenă, îi scutește pe spectatori de bâjbâielile prin cultura generală! Se vor plictisi, oare, tinerii de azi, încercând să inteleagă frământările unor inși de acum patrusute de ani? Nici gând! Dinamica spectacolului este atât de …”spectaculoasă”, jocul actorilor – atât de alert, coregrafia atât de modernă, încât nu te dezmeticești din acest joc decât aproape de final, un final ce reușește să te si întristeze oleacă, dezvaluindu-ți modul tragic în care a sfârșit marele Moliere: chiar pe scenă, în timp ce juca în piesa scrisă chiar de el – “Bolnavul închipuit”.
“Moliere/Ereilom” de la Teatrul Nottara e de neratat. Și nu vă speriați, dacă la început piesa o să vi se pară ușor ciudată și greu de descifrat! Este o senzație trecătoare, care va face repede loc fascinației depline!