Mimi, croissant-uri și berete Timp liber

Negrescu a plecat din România, a devenit Negresco și s-a transformat în..hotel!

 

Marina pretinde că în articolele mele a găsit, căutând cu atenție, vagi urme de umor. În textul de față nu va găsi, căci tema nu are nimic comic, mai ales spre sfârșit.

Subiectul abordează unul din rarele stabilimente occidentale de prestigiu care arborează pe fațadă în permanență, și cu mândrie, un nume românesc. Puțin modificat, e drept, ca să nu fie înțeles pe « dos » (cei care cunosc franceza înțeleg la ce mă refer).
E vorba de hotelul Negresco, de pe Coasta de Azur (French Riviera), situat pe celebra Promenadă a Englezilor, la Nisa.
Negresco e considerat drept unul dintre puținele palace-uri mitice de imagepe glob. Poate chiar primul din lume, după opinia unor cunoscători.
În 1913, Henri Negrescu, un întreprinzător român cam original, care frecventa înalta societatea a epocii, decide să-și concretizeze visul de a crea un somptuos hotel de lux. Nefiind specialist în arhitectură, Negrescu a sugerat totuși câteva idei marcante. Legenda spune că el a desenat celebra cupolă roz a hotelului, după forma sânului amantei sale.
Denumit Versailles-ul hotelăriei, conceput de către architectul Niermans, cel care a realizat Moulin Rouge, hotelul are 125 de camere, fiecare decorată într-un stil diferit, nenumărate saloane și…o colecție de 6000 opere de artă.
Lista vedetelor de tot felul care au frecventat hotelul e prea lungă pentru a încape aici. Câteva exemple, totuși :
– Salvador Dali, care se plimba prin hotel cu un ghepard in lesă
– Paul McCartney ce compunea șlagăre pe hârtia en-tete Negresco
– Michael Jackson care și-a amenajat o sală de dans privată lângă camera sa
– Elton John care timp de ani de zile nu dormea, când venea în Franța, oriunde se afla, decât la Negresco, chiar dacă trebuia, pentru asta, să închirieze un avion
– Bill Gates care a vrut să cumpere hotelul și a trimis în acest scop un cec in alb cu mențiunea : « înscrieți pe cec oricât doriți ». Răspuns : « nu e de vânzare ».

imageInutil de spus că hotelul nu e frecventat de oamenii de rând, chiar dacă în anumite perioade puteți găsi camere începând de la 300 euro, ceea ce nu e chiar inaccesibil.

Pe 14 iulie, însă, Negresco și-a deschis larg porțile când camionul ucigaș care a trecut prin fața lui a lăsat victime pe trotuar. Conform reporterilor prezenți la fața locului, el s-a improvizat în veritabil spital de campanie, și tot peronalul a sărit în ajutorul răniților și panicaților, inclusiv bucătarii și ospătarii.
Îndrăznim sa spunem că deși poate nu mai sunt români printre membrii staff-ului, vocea tradiționalei ospitalități românești mai răsună încă prin lume.

 

Din Franța, Radu Dem

 

Surse foto: www.hotel-negresco-nice.com, www.nice.city-life.fr, www.photos-hdr.com, © Alban Mikoczy / Paris Match,ficanas.blog.lemonde.fr, www.hotel-r.net