Cât încă n-au sunat la ușă primii musafiri, așa că…haideți să glosăm puțin pe tema lor.
Musafirii sunt o categorie ce s-a infiltrat sănătos în viața noastră de zi cu zi, colorând-o periodic, în tonuri mai pastelate sau mai cenușii. E-adevărat că pandemia asta a cam subțiat noțiunea de “musafiri”, pe mare parte din ei ținându-i prizonieri în casele lor. Totuși, în anumite perioade ( cum este cea a Crăciunului), conducta cu musafiri de sparge și…încep să curgă șiroaie, de la un capăt la altul al orasului.
Dacă aș fi cercetător britanic, aș împărți musafirii în două mari categorii : “nepoftiți” și “poftiți”.
Primii suportă, la rândul lor, o împărțire în două : “nepoftiții nedoriți” și, respectiv, “nepoftiții doriți”. Potrivit principiului “ce ție nu-ți face, altuia nu-i face”, nepoftiții nedoriți ar fi trebuit “să se simtă”. Ași! Unii oameni simt o adevărată plăcere în a-și tortura semenii cu prezența lor. Momentul venirii lor “pe nepusă masă” ( căci , pitrivit legilor pui Murphy, musafirii nepoftiți vin taman când frigiderul îți este cel mai gol!) este ales cu grijă, după regula “când ți-e lumea mai dragă”. Granița între “o lume dragă” și una “nesuferită” este extrem de firavă, iar musafirii nepoftiți te ajuta s-o treci, cât ai bate din palme! Musafirii nepoftiți și nedoriți deopotrivă știu bine că prezența lor nu va naște niciodată satisfacție, însă tentația de a strica iremediabil ziua gazdelor este mult prea mare. Musafirii nepoftiți apar, la pachet, cu alte elemente definitorii : ei vin, mai totdeauna, cu mâna goală, nu se descalță la intrare, îi uită Dumnezeu în vizită și au grijă să te scoată din țâțâni prin tot ceea ce spun și fac. Din categoria “musafirilor” nepoftiți și nedoriți fac parte, cel mai adesea, soacrele și alte viețuitoare cu chip de om, ce ne fac viața amară. Și, cum ceea ce nu ne omoară, ne întărește, fiecare din noi și-a dezvoltat o strategie de a supraviețui unor vizite nedorite. Iar asta pentru că, de cele mai multe ori, musafirii nepoftiți si nedoriți sunt oameni de care mai avem nevoie..
Musafirii nepoftiți, dar doriți, sunt o altă categorie care ne pune în încurcătură. De data aceasta, persoanele cu pricina fac parte din categoria celor dragi, a căror prezență ne bucură, dar care, dintr-un motiv sau altul, au “uitat” să-și anunțe vizita. Fie că “erau doar în trecere”, fie că “vroiau să ne facă o surpriză”. Ultima le reușește întotdeauna, dar nu este întotdeauna una fericită. Pentru că, chiar dacă revederea lor ne bucură, ei ne pot surprinde “ pe picior greșit” : cum spuneam – cu frigiderul gol, sau gripați, proaspăt certați cu partenerul de viață sau, pur și simplu, lipsiți de chef. Bucuria de a ne reîntâlni însă cu ei prevalează și este capabilă să genereze soluții, mai ales pentru prima situație ( frigider gol). Întotdeauna se găsește ceva de pus pe masa musafirilor nepoftiți ; chiar și numai… un joc de table sau remi! În categoria “musafirilor nepoftiți, dar doriți” intră, în pas alergător, prietenii la cataramă, colegii cu conotații pozitive, rubedeniile care încă n-au reușit să ne dezamăgească, vecinii de bună credință.
Musafirii poftiți sunt și ei de două feluri : poftiții-nedoriți sunt , de fapt, o ramură a nepoftiților nedoriți. Sunt persoane a căror prezență nu te bucură nici cât un gândacel într-o pungă de făină. Sunt poftiți, pentru că ești conștient că ai nevoie de ei…Și cum.. “interesul poartă fesul”, strângi din dinți și încerci să fii o gazdă bună, să lași o impresie frumoasă. De aceasta din urmă atârnă multe rezolvări ulterioare : promovări ( atunci când “poftiții nedoriți” sunt șefii tăi) liniște în casă ( din nou, la soacre ne referim) , etc. Deși îi vei primi “la înălțime”, pregătirile pentru astfel de vizite nu-ți provoacă decât crampe în suflet, pagubă la buzunar, migrene și depresii, din fericire toate trecătoare.
Cea mai plăcută categorie o reprezintă însă musafirii doriți. Sunt cei, pentru care ești dispus să toci bani și să consumi timp fără măsură, pentru a-i face să se simtă foarte bine, și pentru a te simți tu însuți foarte bine, în compania lor. Musafirii poftiți și doriți sunt cei mai dragi oameni ție : sunt rudele apropiate, sunt cei mai buni prieteni, sunt vecinii “de pus pe rană”, sunt colegii cei mai dragi, de la serviciu, cei lângă care petreci mai mult timp, poate, decât în familie.
E Craciun, în casele voastre, și sunt sigură că ușa vă este larg deschisă, iar masa plină de bunătăți. Vă doresc să se așeze, în jurul ei, doar oaspeți din ultima categorie. Si să petreceți împreună clipe magice, bucurându-va unii de ceilalți.
Crăciun fericit!
Rubrică oferită de : FARMACIILE CATENA : SETURI CADOU BAYLISHARDING
Comentează