Nutriție

Minunatul ceai de tei! De ce îl consumăm? 

Happy, middle aged woman drinking hot tea in her white kitchen. She is smiling at the camera. Woman is in her 50s and has both hands around the coffee mug. She is very genuine and warm. Green plan in of the right of the image.

 

Ne place , nu-i așa?ceaiul de tei. Ne place mult și îi știm calitățile sale terapeutice extraordinare din cele mai vechi timpuri. Popoarele teutonice considerau acest arbore sacru, iar celţii îl priveau ca pe un simbol al altruismului, deoarece se credea că sub influenţa miresmei sale îmbătătoare oamenii spun doar adevărul. De unde şi ritualul din timpurile medievale, când îndrăgostiţii îşi jurau iubire eternă la umbra unui tei înflorit.

Dar haideti să vedem care-i sunt beneficiile. 

Ceaiul de tei scade tensiunea, vindecă răceala și are efect sedativ

Florile de tei au în compoziţie un anumit tip de zahăr (care deosebeşte acest ceai de restul prin dulceaţa sa naturală), acid galic şi catecol, precum şi ulei esenţial numit farnesol. Aceste substanțe conferă plantelor proprietăţi neurosedative şi antispastice. Reduc inflamaţiile de la nivelul aparatului respirator şi sunt de mare ajutor celor care suferă de viroze sau răceli. 

Datorită substanţelor active din plantă, ceaiul de tei este folosit ca sedativ uşor şi este recomandat să fie băut cu 30 de minute înainte de culcare, în special în cazul persoanelor care se confruntă cu tulburări de somn şi stări de  nervozitate. 

Veste bună : Ceaiul de tei …slăbește! 

El are are efect diuretic şi ajută la eliminarea retenției de apă din organism, creşte uşor temperatura corpului şi ne ajută să transpirăm mai mult, scăpându-ne în acest mod de toxinele din corp.

De asemenea, ceaiul de tei ajută la ameliorarea migrenelor şi promovează o digestie sănătoasă, atunci când este asociat cu ceaiul de mușețel sau de mentă, tratează constipaţia şi diareea.

Amestecat cu bicarbonat de sodiu, el este folosit şi la gargară, pentru tratamentul inflamaţiilor amigdalelor şi în caz de tuse convulsivă.

Ceaiul de tei este folosit și în cosmetică. 

Aici, florile de tei sunt folosite în combinaţie cu florile de albăstrele pentru compreseimpotriva cearcănelor şi ca remediu pentru ochii obosiţi şi umflaţi.

În plus, florile de tei măcinate amestecate cu lapte şi ovăz constituie o excelentă mască de faţă cu proprietăţi de revigorare şi hidratare a tenului tern, palid, lipsit de strălucire.

Pentru persoanele care se confruntă cu afecţiuni renale, ceaiul de tei este de asemenea indicat pentru că are proprietatea de a trata incontinenţa şi previne formarea 

pietrelor la rinichi. 

Cine nu trebuie să bea ceai de tei? 

Printre persoanele care nu trebuie să consume ceai de tei se numără gravidele (în special în ultimul trimestru de sarcină, pentru că substanţele din tei subţiază sângele şi creşte riscul de hemoragie postpartum), pacienţii cu anemie (împiedică absorbţia de fier), cardiacii (poate accelera ritmul cardiac) şi şoferii (teiul poate produce ameţeală şi stare de somnolenţă).

Sursa foto: humanitas.net 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.