Femei de 10

Medicul Mihaela Bustuchină-Vlaicu , despre Parisul sub asediul coronavirusului

Mihaela Bustuchină-Vlaicu le este cunoscută românilor încă de cand era studentă la Medicină și cânta folk, pe scene și la televizor. Avea o voce plăcută ( nu i-a dispărut!) și o prezență caldă, sensibilă, extrem de feminină. În lupta dintre aplecarea spre medicină și talentul muzical, a câștigat însă prima. Mihaela s-a dedicat meseriei de doctor  si, devenind un strălucit medic neurolog, a avut ocazia neașteptată a  unei burse la Paris. Plecându-se în fața valorii sale, francezii nu au mai lăsat-o să se întoarcă acasă. Nici pe ea, nici pe soțul său, medic și el. Așa se face că, deși sufletul sensibilei Mihaela bate încă în cadență românească, viața sa s-a construit la Paris, unde românca noastră de 10 a devenit unul dintre cei mai apreciați neurologi din Franța. Lucrează la vestitul spital Pitié Salpêtrière și este mama unui băiat, medic și el. O familie aflată , așadar, în aceste zile cumplite, “pe baricade”, într-o Franță lovită si ea , la modul cel mai aspru cu putința, de invazia virusului ucigaș.
În amintirea celor câteva întâlniri, atât de frumoase, avute cu Mihaela în platoul emisiunii “Femei de 10, Barbați de 10”, cand am depănat amintiri din tinerețe, am povestit despre de toate si am ascultat-o cântând , cu vocea sa suavă, deloc modificata de trecerea anilor, am rugat-o ieri, pe Mihaela , să ne scrie câteva rânduri despre coșmarul care marchează, de săptămâni  bune, viața francezilor. Din textul de mai jos, veți deduce cât de dramatică e situația la Paris, dar și ce talent literar stă ascuns în doamna doctor Mihaela Bustuchină-Vlaicu.
….Iar, la final, vă invit să-i ascultați una din melodiile începutului, filmată, evident, tot la Televiziunea Română:

Franta solidara la ora 20h

 

20 Martie 2020, ora 7.30. Ies din casa, iar strazile Parisului sunt goale. Vad doar un grup de politisti aflati la intersectie, care ma opresc si ma intreaba unde merg. « La spital, sunt medic », le raspund eu politicos. Si cu acelasi ton, ei imi cer sa le arat documentul ce imi permite sa circul in aceasta perioada de pandemie ce a invadat lumea…

De peste 20 de ani intru in fiecare dimineata in Spitalul Pitié Salpétrière. In mod normal, placa de inmatriculare este recunoscuta, iar bariera se deschide automat. Nu de data asta. Din nou scot cartea profesionala si adeverinata unde scrie ca vin sa muncesc.

Curtea spitalului este pustie, dar frumoasa. Au inflorit pomii si florile, peste tot minunate culori caci primavara ne intinde bratele ! Dar scurtul moment de visare este intrerupt brusc de sunetul salvarilor ce trec in viteza spre Urgente.

Apoi, ziua mea de lucru incepe, dar nu ca de obicei. In sala de staff respectam distanta de peste un metru intre fiecare persoana. Stransul mainii este interzis. Vad doar ochii colegilor, iar discutiile sunt telegrafice : urgentele mentinute pentru blocul operator, anularea consultatiilor, numarul paturilor disponibile, posibilitatea de a crea noi sali dedicate bolnavilor infectati cu COVID-19, etc. Apoi raportul despre situatia in reanimare…Aflam ca un coleg anestezit a fost contaminat…

Restul zilei este acoperit de secretul medical. Dar tot ce pot spune este faptul ca dupa zilele din perioada atentatelor, credeam ca am ajuns la apogeul emotiilor si sentimentelor pe care le poate trai un doctor. Dar iata ca ne-am inselat. Si este doar inceputul…

Ziua de lucru s-a terminat. Directorul Directiei Sanitare anunta in fiecare seara pe posturile de televiziune situatia COVID-19 in Franta : nr.total : 12,612 ; noi cazuri : +1,617; decese : 450; noi decese : +78 ; cazuri critice : 1,122. Eu ma uit zilnic la situatia din Romania : 308 cazuri si 31 de cazuri noi.

Ora 20h. Ferestrele se deschid si de peste tot se aud aplauzele populatiei ce ne sunt dedicate ! O adevarata rasplata pentru ziua de azi si o incurajare pentru cea de maine. « La France solidaire à 20 », apoi se aude « La Marseillaise ». Adevarul este ca avem toti nevoie de calm, disciplina si de curaj !

 

 

Femei de 10 pe Facebook