Ea și El La psiholog

Mă înșală online

Fără contact fizic, intimitatea pe internet nu pare cu adevărat o relație. Dar poate duce fără îndoială la distrugerea unei relații sau chiar a unei familii. Așadar, nu este de glumă. Chiar dacă relația lui e una la distanță, fie că vorbesc pe rețele de socializare, pe mail, pe chat sau pe telefon, relația ta este în pericol.

Cum simți că el are o relație pe internet?

Orice femeie simte. Intuiția ei îi dă semnale de alarmă. Iar comportamentul lui îl trădează.

  • El devine mai distant. Nu îți mai caută apropierea, evită să petreacă timp cu tine ca altădată. Nu mai este la fel de interesat de sex.
  • Comportamentul lui s-a schimbat. Are schimbări de dispoziție, este critic cu tine. Nu mai acordă interes îndatoririlor lui de părinte, nu mai are interes pentru treburile casei și chiar pentru job.
  • Partenerul tău devine defensiv dacă încerci să discuți despre schimbările lui de comportament, despre lipsa lui de interes pentru tine și pentru familie, despre timpul petrecut pe internet, ba chiar începe să mintă și să dea vina pe tine.
  • Își apără secretele. Își schimbă parolele, mută calculatorul într-un loc mai ferit din casă, își protejează computerul, telefonul, tableta și refuză să-ți permită accesul la ele.
  • Cere mai multă intimitate.
  • Își șterge des istoricul de pe internet.
  • Închide brusc calculatorul sau telefonul când te apropii.

De ce face el asta?

Te simți o victimă și dai, desigur, vina pe el. Te simți înșelată, mai ales că se petrece chiar sub nasul tău, și te întrebi de ce face asta. Ei bine, la început din curiozitate, poate în glumă. Apoi ca o evadare din realitate. Ca să se bucure de o fantezie, să-și crească stima de sine sau să evite problemele din relația de acasă. Mai este apoi accesibilitatea internetului, oferta enormă de material sexual și pornografic, ușurința de a-și ascunde identitatea.

Statisticile arată că între 20 și 33%  dintre utilizatorii de internet îl folosesc în scopuri sexuale. Majoritatea sunt bărbați, cu vârsta medie de 35 de ani, căsătoriți, cu copii, educați. Circa 17% devin dependenți de sex pe internet. Timpul petrecut online a crescut cu 120% în ultimii 5 ani.

Dar infidelitatea este, de obicei, o problemă de cuplu și ea poate fi un simptom pentru alte lipsuri în relație, cum ar fi:

  • Lipsa comunicării
  • Probleme financiare
  • Lipsa respectului și a aprecierii
  • Lipsa satisfacției sexuale sau emoționale
  • Lipsa compatibilității

Ce este de făcut?

Primul lucru pe care îl poți face este să îl provoci la o discuție sinceră unde, cu calm și răbdare, să vezi dacă relația se poate repara.  Dacă el regretă și dorește să continue relația dintre voi, cel mai bine ar fi să apelați la un terapeut de cuplu. Clinica de psihologie Renia din București îți poate oferi ședințe de terapie de cuplu pentru a lucra pe problemele de trădare, recăpătarea încrederii și iertare. Terapia se desfășoară ca și în cazul relațiilor extraconjugale.

Pentru a evita tentațiile, dacă există deschidere la ambii parteneri, ar putea fi de folos ca internetul să devină “prieten de familie” și ei să viziteze împreună site-uri de unde se pot inspira pentru idei de întâlniri romantice sau pentru a deprinde noi abilități sexuale. Ca parte din tratament, este necesară asumarea responsabilității individuale de către cel care a avut relația online, dar și o analiză a factorilor care au condus cuplul la acest impas în căsnicie.

 

Publicitate