Călătorii Timp liber

 La pas, prin împărăția parfumurilor

Dacă te afli la Barcelona, dacă te plimbi pe Passeig de Gracia și dacă banii nu te dau afară din casă, nu ai prea multe opțiuni. Decât să caști gura la vitrinele fățoase ale marilor branduri sau… să intri într-un muzeu! Dacă, în plus, ai ghinionul ca afară să plouă, opțiunea rămâne una singură: muzeul. Nu știm exact câte muzee se află pe celebrul bulevard barcelonez, însă noi am avut norocul să nimerim unul asortat perfect site-ului nostru: la numărul 39 – Muzeul parfumurilor.

…Dacă nu ești atent la plăcuța de pe zid, îl poți rata cu ușurință: intrarea somptuoasă te aduce în universul binecunoscut al magazinelor de cosmetice: un interior elegant, împărțit judicios între cele mai tari branduri din lume. Un fel de Sephora, Douglas, Marrionaud etc. În magazin miroase frumos, lumina este „a la giorno”, iar fetele – spanioloaicele – sunt cât se poate de amabile (trăsătură națională, se pare!) . Baleiezi cu privirea abundența de produse, testezi o cremă Lancome, te parfumezi cu un strop de Dior, încerci un ruj Shiseido. După care – surpriză! Observi cum, din „capătul” magazinului un culoar pe care îl puteai foarte ușor ignora, te conduce spre zona de… muzeu! O încăpere largă, căptușită cu vitrine luminate. În vitrine – o armată de sticluțe de toate mărimile, formele și culorile, grupate pe ani, pe branduri, pe istorii petrecute aievea.

Muzeul parfumurilor din Barcelona a fost pus pe picioare în anul 1961. Intenția edililor era de a prezenta evoluția în timp a flacoanelor de parfum.

De atunci și până astăzi numărul exponatelor a crescut continuu. Vă vine să credeți? Într-o singură încăpere coexistă peste 5000 de flacoane de parfum! Provin din epoci diferite, ceea ce constituie o marturie în plus a faptului că nouă, femeilor, ne-a plăcut dintotdeauna să includem în arsenalul armelor noastre aroma imbatabilă a unui parfum de soi.

Începând cu flacoanele folosite de egipteni, continuând cu recipientele din ceramică grecească și cele din sticlă romanâ, trecând prin flacoanele arabe și orientale și până la interesanta colecție de sticluțe de parfum din porțelan, cristal și metale nobile, aparținând  perioadei dintre secolele XVII și XIX – muzeul este fascinant, mai cu seamă pentru cei preocupați de evoluția frumuseții feminine.

Curiozitățile nu lipsesc. Putem admira, bunăoară, cele două flacoane de esență de parfum care au aparținut reginei Franței Maria Antoaneta , dar și sticluța ” Regele Soare” al carui autor nu e altul decat marele Salvador Dali.

Marile branduri internaționale au fiecare sectorul lor, care istorisește, prin exponate, evoluția celebrelor parfumuri. Pe „acoperișul” vitrinelor tronează sticle supradimensionate de parfum, îmbrăcate în tradiționalele înscrisuri : Dior, Givenchy, Chanel, Lancome etc. Cum ar fi să primiți, de ziua voastră, o „sticluță” de Chanel 5, de un kil jumate?!?

… Și pentru ca ziua să fie, totuși, completă, încerci să „repari” faptul că, în vitrinele muzeului, recipientele sunt..goale-pușcă, te încumeți, totuși, la ieșire, să-ți cumperi un parfum adevărat, al zilelor noastre, cu care sigur vei cuceri „obiectivul propus”.

Foto: Daniela Grigore

Călătorie oferită de:

Publicitate