Auzind anunțul privind ediția de luni a emisiunii ” Femei de 10, Bărbați de 10″ dedicată avortului, vă voi oferi câteva informații privind acest subiect aici, în Franța.
In Franta, din motive morale sau religioase, toate jocurile sexuale care aveau ca rezultat sarcina au fost supuse unor nenumarate controverse. Astfel, în 1967 a fost votată o lege ce autoriza contracepția (pe baza de pilule). Opozițiile au fost atât de îndârjite încât decretele de aplicatie a legii s-au tergiversat până în 1972, data la care contracepția a devenit în sfârșit legală, fără complicații.
Intre 1971 si 1974, o sumedenie de scandaluri, manifestatii și procese au exercitat presiuni asupra legislatorilor, care au acceptat să legifereze in 1974, autorizand Intreruperea Voluntara a Sarcinii (avortul). Inainte, acest act era permis numai din motive medicale.
Intre 1974 si 1982, avortul era permis, dar trebuia finantat din buzunarul solicitantei (sau a vinovatului). Incepând din 1982, Securitatea Socială se substituie finantatorului privat, deci actul a devenit gratuit.
Opozanții avortului au protestat si manifestat intens contra, susțiând ca în acest fel se încurajează avortul, care conform spiritului legii era privit ca un act extrem, de ultima instanță.
Intre 1999 si 2001, alte progrese au fost înregistrate, în special privitoare la minore.
Astfel, o lege din 2001 prevede :
– pilulele de contraceptie li se dau minorelor fără rețetă
– infirmierele din școli pot da contraceptive elevelor
– în ambele cazuri, consimțământul părintilor nu e necesar
– prelungirea termenului de avortare de la 10 la 12 saptamani
– abrogarea autorizației părintilor pentru avortul minorelor
Acest ultim punct este cam alambicat, căci în teorie acordul părinților e necesar, cu excepția cazului în care persoana declară că dialogul în sânul familiei este « complicat » ( !?!), sau dacă e însoțită de o persoana majora, indiferent care, în momentul interventiei medicale. Pe de alta parte, dacă o adolescentă vrea să facă cerere pentru avort, trebuie să vină neînsoțită de nimeni, pentru a se evita presiunile (!?! ) Cam incoerentă procedura, nu-i așa ?
Dar nici astăzi conflictele n-au incetat. Astfel, anumite site-uri potrivnice avortului difuzează articole menite a convinge femeile să nu recurgă la avort.
Ca atare, Ministerul Drepturilor Femeilor a promulgat în 2017 o lege care invoca « delictul de obstacol la avort », pentru a interzice acelor site-uri difuzarea de articole potrivnice avortului, pedeapsa fiind 2 ani de pârnaie sau 30 000 E amendă « pentru oricine difuzeaza spuse menite să inducă în eroare intenționat asupra consecintelor întreruperii voluntare a sarcinii ».
Legea a fost atacată în fața Consiliului Constitutional invocându-se libertatea de constiință și de exprimare.
Consiliul Constitutional a emis o judecată demnă de Solomon : legea e mentinută, dar și site-urile pastrează dreptul de a difuza elemente contrare avortului, cu condiția ca aceste elemente să fie « informații », dar nu « opinii ».
Oponentii se întreabă în momentul de față cum se va face diferența între « informații » și « opinii ».
Lupta continuă !
Din Franța, Radu Dem
Surse foto: telegraf.com.ua, cablook.com, pixy.ru, sylladys.ru
Comentează