Călătorii Timp liber

LA MULȚI ANI, QATAR! 10 informații inedite despre “Briliantul Deșertului”

 

Românii nu știu prea multe lucruri despre  Qatar, dar cu siguranță știu că este vorba despre unul dintre cele mai bogate state ale lumii. Locuitorii Qatarului nu se pot lăuda cu prea multe resurse naturale, pentru a-și asigura toate cele necesare traiului, insă cu ajutorul “petrodolarilor” pot cumpăra tot ceea ce-și dorește inima lor! 

Astazi este Ziua Națională a Statului Qatar și, urându-le LA MULȚI ANI! locuitorilor săi, vă vom oferi 10 informații interesante despre această țară. 

  1. Plasat în Peninsula Qatar, în partea de Nord Vest a Peninsulei Arabe, Statul Qatar ocupă un teritoriu de 11586 de km pătrați, plasându-se, din acest punct de vedere, pe locul 158 în lume. Chiar și în condițiile acestei suprafețe nu din cale-afară de generoase, populația Qatarului depăsește 1,9 milioane de locuitori. 

  1. Aproape întreaga suprafață a Qatarului este ocupată de deșert, ceea ce face ca, pe timp de vară, temperaturile să depășească 50 de grade Celsius. Nu există râuri, apa fiind obținută, în cea mai mare parte a sa, prin prelucrarea celei marine. 

  1. Istoria statului Qatar reprezintă o succesiune de conducători : Califatul Arab, emirii Bahreinului, Portugalia, Imperiul Otoman. Între anii 1916 și 1971, Qatar s-a aflat sub protectoratul Marii Britanii. Abia în anul 1971 țara și-a dobândit independența. 

 

  1. Principala avuție a Qatarului o reprezintă bogățiile subsolului. Qatar este al treilea stat al lumii din punct de vedere al rezervelor de gaze naturale, al șaselea exportator de gaze si unul dintre cei mai importanți furnizori de petrol și produse petroliere din lume. ( locul 21). Datorită acestui fapt, Qatar este lider mondial, din punct de veder al indicatorului PIB/cap de locuitor. 

  1. Unica limba, vorbită in Qatar este cea arabă, deși populația arabă reprezintă doar 40 de procente din totalul populației. În Qatar mai locuiesc emigranți din Pakistan, India si Iran. Circa 90 la sută din populație este  concentrată în capitala Doha și în suburbiile acesteia. 

  1. Dat fiind faptul că , în Qatar, deșertul deține supremația, agricultura indigenă nu reușește să acopere decât 10 la sută din necesități, 90 la sută din produsele comercializate în Qatar provenind din import. 

  1. Qatar este una dintre puținele monarhii absolute ale Prezentului. Întreaga putere este concentrată în mâinile emirului. Începând cu 25 iunie 2013, conducătorul Qatarului este Tamim bin Hamad bin Khalifa al Thani, cel de-al patrulea emir, din momentul proclamării independenței. El a devenit emir la vârsta de 33 de ani, ceea ce l-a transformat în cel mai tânăr monarh al Planetei. 

  1. Efectivul forțelor armate ale Qatar este constituit din 12.330 persoane, cărora li se adaugă cei 8000 de polițisti. 

9. Conducătorii Qatarului militează activ pentru a obține dreptul de a găzdui importante competiții internaționale. Aici au avut loc Campionatul de fotbal al Asiei, truneele de tenis ATP și WTA, Campionatul mondial de handbal. Tot Qatarul va organiza și Campionatul Mondial de fotbal , in 2022.

10. În Qatar își are cartierul general una dintre cele mai vestite companii de televiziune din lume – Al Jazeera. Ea a fost creată în  1996, la îndemnul emirului Qatarului.

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.