Călătorii Timp liber

La doi pași de România, la Belgrad, vizitând cea mai mare Biserică Ortodoxă din lume

 

  Catedrala Sfântul Sava este, fără doar și poate, atracția primordială în orașul Belgrad.  Mulți dintre turiștii din întreaga lume care vin și revin aici cu bucurie, susțin că biserica reușește să creeze o atmosferă aparte, oferind o liniște sufletească pe care se pare că nu ai șansa să o dobândești în nici un alt lăcaș de cult din lume. Am fost sceptică, auzind aceste lucruri. În primul rând pentru că, spre marea mea rușine de jurnalist cu pretenții de turist înrăit, de Catedrală nu auzisem până anul acesta. Trecând însă prin Belgrad ( tot pentru prima oară în viață!) am mers pe mâna …internetului si am aflat de ceea ce reprezintă obiectivul No.1 al Capitalei Serbiei. Apoi am înțeles, aprofundând lectura, că, de o voi vizita, voi marca un record Guinness : superba biserică ortodoxă este  cea mai mare biserică ortodoxă din lume . Mai mult, ea se află și în topul celor mai mari lăcașe de cult din lume.


Iată-mă așadar față-n față cu ea, făcând cuvenitele fotografii exterioare. Marmura albă și granitul îi conferă construcției o solemnitate și o grandoare greu de descris. Le consemnez în agenda sufletului si pătrund în interior. Wowwwww! Ce frumusețe și totodată imensitate! Cum de mi-a “scăpat” această minunăție, aflată la doi pași de țara mea?!? Așa ni se întâmplă tuturor : alergăm după minuni aflate la capătul celălalt al lumii, neavând ochi pentru lucrurile fantastice , pitite în locuri atât de apropiate, însă, în aparență, atât de puțin atractive. …Cât timp fac ochii roată, baleind cu privirea cupola spectaculoasă, zidurile imense, altarul grandios, vă voi povesti câte ceva despre acest lăcaș.

 Catedrala este dedicată, cum se subânțelege,  Sfântului Sava, fondatorul Bisericii Ortodoxe din Serbia, o figură religioasă importantă a acestui colț de lume. Locul pe care a fost construit lăcașul de cult se presupune că a fost chiar cel în care,  în anul 1595,  ar fi ars rămășițele Sfântului Sava.

…Știu că vă plac și mai ales vă impresionează cifrele, așa că am să vă dau câteva, edificatoare.  Catedrala  ocupă o suprafață de 3500 de metri pătrați, având o lungime de 91 de metri și o înălțime de  82 de metri. Câți credincioși se pot bucura de această amplitudine arhitecturală? Mai bine de 10 000, câți încap într-însa la o slujbă. Până și Corul catedralei este impresionant : peste 800 de cântăreți iși unesc vocile, creând emoție în momentul în care intonează cântece bisericești.

Designul construcției urmează forma unei cruci grecești. Iar mozaicurile, elementele din aur și pietre prețioase, fac din  Catedrala în care mă aflu, un “jucător” important în topul celor mai frumoase bazilici din lume.

Date fiind dimensiunile pe care vi le-am pomenit mai sus, nu greșesc afirmând că biserica deține o poziție dominantă în peisajul urban al Belgradului, fiind vizibilă din aproape orice punct al orașului.

    Care îi este povestea? Vă las s-o citiți mai jos, în timp ce cutreier magazinul de suveniruri de la intrare, de foarte mari dimenisuni și el.

     Istoria catedralei începe la 300 de ani de la tragicul eveniment cand corpul Sfântului Sava a căzut pradă flăcărilor. Autoritățile din Belgrad au decis atunci să construiască o bisericuță pe locul unde a pierit Sfântul Sava. A văzut atunci lumina zilei o bisericuță mică, modestă. Construcția catedralei de astăzi a început pe 10 mai 1935, piatra de temelie fiind pusă de către Episcopul Gavrilo Dozici-Medenica. Dar a venit războiul si invaziilor germane au întârziat mult  lucrarea. Abia anul 2009 a adus finalizarea bisericii, chiar dacă decorarea sa interioară continuă. Un lucru interesant este faptul că subsolul clădirii a fost transformat în biserică, în interiorul său încă se află obiecte ce au aparținut Sfântului Sava, dintre care cele mai prețioase sunt veșmintele sale.

…Gata! A fost finalizată si scurta mea sesiune de “shopping bisericesc”! Principala achiziție este o micuță icoană, reprezentându-l pe Sfântul “titular” și care va completa colecția impresionantă de icoane a prietenei mele, Luminița!

Publicitate