Bărbați de 10 Best seller Diverse Timp liber

Jurnal de misiune. În țara de foc și piatră. Episodul 5.

 

7, 8 aprilie. Rugăciuni în Kandahar și la mânăstirea Râmeț.

Rugăciunea fiului în Kandahar, rugăciunea mamei la Râmeț Lângă capelă, pe un mic platou, este monumentul închinat celor ce au venit și nu s-au mai întors. Sunt 29, mult prea mulți! Ultimul nume a fost sculptat în septembrie anul trecut: „Mădălin Stoica“! Când au plecat la Focșani ultimele inimi neînfricate, pe 4 martie, dincolo de bucuria iminentei revederi cu tot ce au lăsat acasă am simțit la ei și apăsarea gândului că vor ajunge în țară mai puțini cu unul. 

Este și numele lui Dragoș Alexandrescu pe monument. Ieri, alături de preot, fratele lui, Viorel, ajuta la curățarea crucii. În urmă cu 10 ani, o explozie undeva în sudul Afganistanului îndolia orășelul nostru de munte. Am vorbit azi în țară, știu că pe mormântul lui Dragoș mâinile unor camarazi au așezat o coroană de flori, apoi s-au împreunat pentru o rugăciune. La intrarea în punctul nostru de comandă, pe un hol mic, este un panou cu 29 de fotografii. Sunt toți acolo, tineri, cu speranță, încredere și sete de viață în priviri, cu o uşoară teamă de inevitabilul dor, așa cum au plecat ei de acasă. Este și poza lui! Pe 31 august 2008, o explozie într-un colț îndepărtat şi prăfuit de lume ni-l răpea pentru totdeauna. Ieri, când l-am văzut pe fratele lui lângă monument, m-am gândit la Dragoș, la tragedia de acum 10 ani, la amărăciunea ce cuprinsese micul orăşel de unde plecaserăm toți şi care se pregătea să-l primească mai devreme pe unul dintre noi! În seara aceasta este slujba învierii. 

Aproape de miezul nopții ultimele mașini de luptă intră pe punctul de control, stațiile radio tac, iar drumurile către micuța capelă din bază sunt înțesate de oameni cu tricolor pe mânecă. Slujba se oficiază afară, chiar în jurul monumentului. Sărbătoarea am simțit-o încă de dimineață, în privirile băieților ce zâmbeau familiei din telefonul mobil, în bucuria lor ce se stingea abia mult timp după ce încheiau conversația. I-am spus lui Petre azi ca, atunci când pleacă la slujbă, să treacă pe la punctul de comandă, pentru a merge împreună. Îl cunosc din 2007, din ziua în care am venit la Câmpulung, știu că este, în ciuda aparențelor, foarte religios, deseori îl ajuta pe preotul nostru. Mai știu și povestea frumoasă ce se ascunde în spatele credinței lui, așa că stabilesc: anul acesta merg la înviere cu caporalul Petre Pielmuș. 

Este o liniște incredibilă, doar vocea preotului se aude, întreruptă de motoarele avioanelor ce brăzdează cerul parcă acoperit de mai multe stele în noaptea aceasta! Îmi amintesc de preotul meu din școala primară și de orele lui de religie în care ne spunea că pe Dumnezeu îl poți simți aproape oriunde, că nu în biserici se probează credința oamenilor, că suntem exact așa cum ne oglindim în ochii semenilor noștri, nu așa cum ne place nouă să credem că suntem. 

Îmi promit că atunci când voi ajunge acasă, în Oltenia, o să trec pe la biserica lui și îi voi spune că abia anul acesta, în Afganistan, în noaptea de înviere, mi-am dat seama că avea dreptate. Mă uit la Petre. Are o liniște impresionantă pe chip. Și mă gândesc că în timp ce el se roagă în noaptea de înviere în Kandahar, pe platoul de lângă monumentul eroilor noștri, mama lui, măicuța Evloghia, înalță rugăciuni pentru noi toți în grădina Raiului din Apuseni, la mânăstirea Râmeț din Alba, acolo unde Geoagiul a mușcat din munții Trascăului. Sunt zorii zilei de 8 aprilie 2018. 

În baza militară din Kandahar, „Vulturii Carpaților“ pleacă de la micuța capelă apărând cu palmele lumina lumânărilor. Este un alai tăcut, pașii îi poartă către campul românesc, dar gândurile lor sunt departe, la Câmpulung, la Brașov, la Predeal, la Curtea de Argeș, în frumoasa Bucovină! În spatele lor, o lumină frumoasă scaldă monumentul cu 29 de nume sculptate. Undeva, în inima Ardealului, o mamă care de 21 de ani este „măicuța Evloghia“ se roagă ca literele numelui „Mădălin Stoica“ să fie ultimele care au tăiat din marmura monumentului!