Sănătate

Îți vine să te sinucizi? Iată ce ai de făcut! 

 

Tot mai des, la televizor, auzim de semeni ai noștri care, din varii motive, și-au pus capăt zilelor. 

De fapt, foarte multe  persoane au, in zilele noastre,  gânduri suicidare de-a lungul vieții. Dacă te-ai surprins și tu cochetâ d cu această idee, stai liniștită : nu ești singura. Nu înseamna că esti slabă sau nebună. Dorința de sinucidere înseamnă, de fapt, că simți mai multă durere sau tristețe decât îi poți face față.

Dar, este important să realizezi că poți depăși acest moment, cu puțin ajutor din afară! 

Depășirea acestor gânduri

Gandește-te mereu că problemele pe care le ai vor trece, pe cand sinuciderea este permanentă. Să-ți iei viața nu este niciodată o soluție pentru a depăși greutățile. Nu trebuie decât să lași să treacă un  timp, pentru că, vei observa că durerea se va atenua și lucrurile se vor schimba. Intre timp, ar trebui să urmezi următorii pași dacă ai gânduri suicidare.

Blochează-ți accesul la metodele  de sinucidere

Altfel spus, scapă de toate armele de foc, cuțite sau medicamentele periculoase pe care le ai la îndemână. Ia medicamentele așa cum au fost prescrise

Atenție! Există unele medicamente antidepresive care pot crește riscul de a avea gânduri suicidare, în special când începi să le iei pentru prima data.  Nu schimba doza prescrisă și ține minte : Situația poate deveni mai gravă dacă te oprești din a lua medicamentele . Pot apărea și simptome de discontinuare. 

Evită drogurile și alcoolul! 

Ele nu te vor ajuta decât formal să treci peste greutăți, în realitate vor  îngreuna situația. 

Încearcă să fii optimistă

Fii sigură că există  multe feluri în care îți poți rezolva problemele în care te afli. Multi au avut tentative și gânduri suicidare și au supraviețuit, iar apoi au fost foarte fericiți și mulțumiți de decizia luată. 

Comunică! 

Nu încerca să treci peste aceste momente singură! . 

Fii atentă la semne! 

Vorbește cu doctorul sau mergi la un psiholog, pentru a afla posibile elemente  declanșatoare ale gândurilor de suicid. Acest lucru te va ajuta să recunoști din timp semnele de pericol și te va ajuta să te decizi ce pași să faci în continuare. 

De ce vor oamenii să-și ia zilele? 

Cercetătorii încă nu știu exact de ce unele persoane încep să dezvolte gânduri autolitice. Ei suspectează genele ca fiind un motiv. Cei care au avut membrii ai familiei cu istoric de gânduri negre sau chiar cazuri de suicid sunt mai predispuși să aibă și ei. Dar studiile încă n-au reușit să confirme această legătură.

În afară de legăturile biologice, problemele din viață pot cauza unor persoane astfel de gânduri. Trecerea printr-un divorț, pierderea cuiva drag sau problemele financiare pot cauza stări depresive și incapacitatea de a vedea o scăpare din acea situație.

Un alt lucru comun care declanșează gândurile de suicid sunt problemele sociale – izolarea față de ceilalți sau respingerile, de orice natură.

Sursa foto: syg.ma 

Etichete

Publicitate