Cu ochii pe ecran Timp liber

Invitație la film : “Schimbul” – Angelina Jolie și povestea copilului dispărut

 

Mulțumesc, Netflix, pentru un nou  film remarcabil, pe care mi l-ai oferit!

Am urmărit filmul “Schimbul” ( “Changeling”, în original) cu ochii unei mame. Mi-am imaginat că vin, într-o bună zi, de la serviciu și constat că fiul meu a dispărut de acasă! Imaginația mea a construit instantaneu groaza și disperarea care ar pune stăpânire pe mine, într-un astfel de moment. Mi-am imaginat ce aș face eu, într-o astfel de situație, pe ce căi aș apuca-o, la ce uși aș bate, cum aș face pentru a-mi păstra cumpătul..

Eroina filmului , Christine Collins ( interpretată magistral de Angelina Jolie) a trecut prin acest coșmar.  Era o mamă devotata, muncitoare, o mamă singură, dură si de neclintit, iar personajul era real , căci despre această Christine Collins din Los Angeles și despre drama ei, cotidianul “The Daily Mail” anunța, cu aproape 100 de ani în urmă…

    Luni intregi a încercat Christine sa-și gasească fiul dispărut.Toate strădaniile au fost în zadar. Câțiva ani mai tarziu, un baietel de 9 ani îi este adus mamei de fortele de ordine – de mult hulita pentru afacerile sale, Poliție din L.A. Presa este invitată la memorabila întâlnire, însă surpriză!  Christine nu-și recunoaște fiul!!  În virtutea unui spirit matern, dublat de o deznădejde crescandă, femeia îi ofera gazduire băiatului, continuând să fie bântuită de gandul că fiul i-a fost înlocuit. Incercarile sale disperate de a convinge autoritatile că au comis o greseală, nu o fac decat sa para o mamă denaturată, care ar vrea, de fapt, să scape de copil, pentru a-și trăi viața. Anii ‘20 erau, în America, vremuri cand contestarea autoritatii politiei te putea costa viața. Pentru a-i închide gura și a-i stopa căutările, poliția instrumentează internarea Christinei într-o casă de nebuni. Singurul ei ajutor, in acele vremuri tulburi, vine din partea unui activist local, Reverend Briegleb, interpretat de nu mai puțin celebrul John Malkovich. În final, după ani de luptă prin tribunale, descoperind modul tragic în care adevăratul său fiu a fost ucis de un criminal psihopat, Christine Collins reușește să schimbe câteva din legile care guvernau societatea americană a acelei perioade. 

    Suferința unei mame și înverșunarea cu care luptă pentru copilul său sunt  redate cu talent atât de Angelina  Jolie, cât și de regizorul Clint Eastwood. Acesta din urmă reușește reconstituirea perfectă a epocii, cu toate tarele sale.

Fără doar și poate, un film care impresionează până la lacrimi ( mamelor, țineți-vă batistele pe aproape!) și care trebuie musai văzut! 

Iată-i și trailerul :