Călătorii

Amintiri din …valiza LAMONZA. Episodul 69. Cu un pas în… Viitor!

Stau față-n față cu încăpătoarea mea valiză LAMONZA. S-o deschid? Să n-o deschid? De plecat, nu plec nicăieri – sunt o persoană hiper-prudenta și nu vreau să risc. Aștept să-și dea duhul Coronavirusul. Dar dac-o deschid, ….nu-mi fac decât sânge rău : mă potopesc amintirile din călătorii și-mi răsucesc cuțitele lor în rană.. O deschid, totuși, într-un târziu și dau nas în nas cu una dintre cele mai faine amintiri din vizita mea la Seoul. Închid ochii și…retrăiesc acele clipe.

…..Wow! ce clădiri spectaculoase se înalță împrejurul nostru! Sunt împachetate în geamuri de sus până jos și au un design futurist, care anticipează cumva zona pur tehnică în care urmează să pătrundem.
Ne aflăm, așadar, în cartierul general Samsung…

…Potrivit Wikipedia, Samsung  Group este un conglomerat sud-coreean multinațional, cu sediul în Samsung Town, Seul. El cuprinde numeroase întreprinderi afiliate,  cele mai multe dintre ele unite sub marca Samsung și este cel mai mare chaebol (conglomerat de afaceri) sud-coreean. Samsung a fost fondat de Lee Byung-Chul în 1938, ca societate comercială. Potrivit acestuia, semnificația cuvântului Samsung este: „trei stele”. Cuvântul „trei” reprezintă ceva „mare, numeros și puternic”.
Pe parcursul următoarelor trei decenii, grupul s-a diversificat în diferite domenii.  Samsung a intrat în industria electronică la sfârșitul anilor 1960 și a construcțiilor navale și industriale la mijlocul anilor 1970, domenii care i-au stimulat creșterea ulterioară. În urma morții lui Lee în 1987, Samsung a fost separat în patru grupuri de afaceri.
Samsung are o influență puternică asupra Coreei de Sud. Companiile sale afiliate produc aproximativ o cincime din totalul exporturilor acestei țări.

Ieșim din Wikipedia și intrăm în cartierul general Samsung. Amplitudinea clădirilor ce cresc în jurul nostru nu este, până la urmă, de mirare : doar sunt peste 20.000 de angajați, care poartă la gât ecusonul faimoasei companii coreene.
Nu le vom vizita birourile ( deși, cu ochii minții, putem lesne intui sporul cu care aceștia muncesc zi de zi, coreenii fiind recunoscuți ca fiind un popor eminamente workaholic!) , ci vom pătrunde în clădirea pe care tronează înscrisul “ Samsung D’light”. Denumirea te duce cu gândul la “deliciu” , dar și la un univers al luminii digitale. Odată intrat aici, anul 2017 nu mai are nicio legătură cu ceea ce vei descoperi în interior. Cei de la Samsung vor de fapt să ne ajute, prin această , să-i zicem, expoziție, să vedem cum va arăta lumea noastră, într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat.

Pentru inceput, privim cu interes display-urile în care, cu ajutorul animației, ne sunt prezentate performanțele tehnologiilor Samsung, dar și obiectivele curajoase ale cercetărilor de profil. Cum va arăta, așadar, Viitorul? Păi…ce-ar fi să vă spun că, foarte curând, soții noștri vor sta în fotoliu și vor comanda televizoarele printr-o simplă mișcare de mână, dirijând parcă prin aer o orchestră nevăzută și , prin asta, schimbând canalele, umblând la sonorul televizorului etc?
Sau ce-ar fi ca noi, femeile, atunci când ne facem gimnastica de înviorare, să ne plasăm în fața oglinzii, și să ne vedem în aceasta stând alături de o antrenoare virtuală, care să ne arate mișcările pe care le avem de executat?!?
Ghida ce ne-a fost repartizată ne exemplifică inclusiv felul în care ne vom putea comanda, de la serviciu sau din mașină, aparatura electronică de acasă. Ești la birou și vrei să te aștepte o friptură caldă acasă? Nimic mai simplu! Cuptorul va putea fi pornit și “manevrat” de la distanță! La fel și filtrul de cafea, mașina de spălat etc.
….Acest frigider sofisticat, în fața căruia zăbovesc minute în șir, pofticioasă, nu are numai un design superb, dar și o groază de facilități la care nu te-ai fi gândit! Și nu mă refer neapărat la faptul că poate prinde canale de radio și tv, pe monitorul incorporat în ușa sa . Ușă pe care, apropo, poți lăsa inclusiv mesaje digitale pentru ceilalți membri ai familiei, în loc să lipești binecunoscutele bilețele de hârtie! Ci am în vedere faptul că frigiderul îți poate oferi o seamă de alte informații utile, chiar și de la distanță. Bunăoară, ești în supermarket și nu mai ții minte dacă mai ai smântănă în frigider. Acesta îți va livra imediat informația, direct în supermarket :” smântâna s-a terminat, trebuie să cumperi!”.. Ei, am reușit să vă stârnesc curiozitatea, nu-i așa?!? Atunci am să vă spun, în completare, și care va fi prețul estimativ al unei asemenea minunății: numai….10.000 de dolari! 😊
Incăperea următoare poartă un înscris : “ School solutions”. Ne aflăm așadar într-o sală de clasă a Viitorului. La catedră, profesorul are în fața sa o tabletă. La fel și elevii, în bănci. Ceea ce scrie dascălul pe tabletă, apare instantaneu pe ecranul digital care joacă rol de tablă. Nu-ți mai trebuie burete, ca s-o ștergi : totul se întâmplă digital! Iar ceea ce scriu elevii, pe tabletele lor, apare simultan și pe cea a profesorului de la catedră, care poate verifica pe loc si pune note. Sau…da afară elevul, în cazul în care îl prinde copiind, sau navigând pe site-uri interzise! 😁 Rezolvările corecte ale problemelor vor fi proiectate și ele direct pe tabla electronică.
Și pentru că veni vorba de tablă, iată și IWB Solution pentru tablele digitale, folosite în birourile firmelor și corporațiilor . Pe tabla uriașă din fața mea, probez eu însămi felul în care aș alege să fac o expunere în fața colegii mei: îmi aleg fontul, culoarea, apoi scriu, șterg, mișcând doar mâna stânga-dreapta..Dacă am nevoie, pot aduce pe ecran harta globului pământesc, pentru a accesa apoi, pe ea, o locație dorită…. Doamne! aș sta o zi întreagă să “butonez” o astfel de tablă!
Alături, dăm peste o cafenea. Nu are clienți, pentru că este…o cafenea a Viitorului. Îți poți comanda, digital, tot ceea ce dorești, accesând fotografiile ce se succed pe ecran. In dreptul fiecărui produs îți apare prețul, apoi amprenta ta digitală ordonă plata din contul tău, la o “casă invizibilă” , după care cele solicitate îți sunt livrate direct la masă.

…Dacă mă veți întreba ce anume mi-a plăcut cel mai mult de la Samsung D’light, aș numi, fără să stau pe gânduri, această “oglindă fermecată” din fața mea : ea mă scanează, în mărime naturală, după care pot proba virtual diferite ținute vestimentare, găsite pe internet. Nu mai trebuie să mă chinuiesc prin cabine de probă, sau să mă frământ, întrebându-mă “ Cum mi-ar sta oare cu așa ceva?”. Mă uit in oglindă și găsesc răspunsul! După care…nu mă oprește nimeni să-mi aduc ținuta virtuală…în șifonier! 😁

Între timp, undeva alături, Victor pedalează de zor pe o bicicletă medicinală, despre care ni se spune că poate fi comandată prin telefon ( ne aflăm, ați ghicit, în zona de tehnică medicală) , iar in imediata sa apropiere, într-o vitrină specială de magazin – tot al Viitorului – se află expusă o poșetă superbă, care l-ar fi făcut invidios până și pe Louis Vuitton! Dar nu despre designul poșetei este vorba, ci despre faptul că, acționând digital geamul vitrinei, pe acesta apar afișate toate informațiile legate de marfa expusă, în frunte, firește, cu cele legate de preț!

Provocările Samsung D’light nu se opresc aici : fotografia digitală pe care mi-au facut-o gazdele la intrarea în expoziție, nu este pentru Security, cum am bănuit noi. I-a venit, iată, rândul : fizionomia mea este, în continuare, prelucrată electronic și, în consecință, pe o multitudine de ecrane dintr-o încăpere specială, din ea rezultă o multitudine de spectaculoase efecte vizuale.

 

Iată-ne pătrunzând, în continuare, în universul copilăriei! Suntem invitați să luăm loc în fotolii ergonomice și, cu ajutorul unor ochelari speciali și al incitantei tehnologii VR, facem o cursă în roller-coaster (sau montagne russe, depinde cum vreți să-i spuneți)! Vă rog să mă credeți că, chiar și virtual, efectul groazei este același, drept care toți protagoniștii acestui experiment se manifestă exact ca într-un trenuleț similar, dintr-un parc de distracții: își incleștează mâinile în barele de susținere și țipă ca din gură de șarpe!

 

Ultimul popas este în universul telefoanelor mobile și al televizoarelor de ultimă generație. Mărturisesc că tare
mi-ar plăcea să știu că telespectatorii noștri vor ajunge să ne vadă programele pe un astfel de ecran uriaș curbat, cum este cel al spectaculosului televizor din fața mea. Este ultimul popas al vizitei , în jurul căruia staționează constant mulțimi de gură-cască , din diferite colțuri de lume..

Vizita s-a sfârșit. Revenim cu picioarele pe pământ, adică în lumea noastră reală, despre care, cu puțină indulgență, putem spune că este, uneori, cel puțin la fel de frumoasă!

Foto: Victor Socaciu

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/