Acasă la mine

Mesele festive – la orizont. Cum să le aranjăm, ca să ne dăm gata oaspeții 

 

Se apropie sărbătorile de iarnă și , deși pandemia și-a impus regulile sale, lumea tot se pregătește să sărbătorească , în familie, evenimentele iernii. Mesele festive vor reinta în viața noastră și, de aceea, a începe să vorbim despre ele, nu e chiar un lucru deplasat. Iar astăzi nu vom vorbi despre meniurile speciale, de sărbători, ci despre felul în care vom aranja masa, înainte de venirea musafirilor. Se știe că “ambalajul vinde marfa” , din acest motiv, bucătarii din întreaga lume pun foarte mare preț nu numai pe modul de prezentare al preparatelor, ci și pe cel în care este aranjată masa. Astăzi vă prezentăm niște reguli, în acest sens. 

1. Locul la masa

Farfuriile și tacâmurile trebuie așezate central în raport cu fiecare scaun. Pentru a le oferi confort invitaților tăi, ar trebui să ai grijă ca între ei să existe cel putin 40-50 de centimetri distanța, pentru a nu se încurca unul pe celălalt când mănâncă.

Dacă folosești suporturi pentru farfurii,  nu opta pentru unele de plastic, ci orientează-te spre seturi de masă colorate din pânză sau bambus pentru un plus de el

2. Tacâmurile

Tacâmurile se aranjează dinspre exterior spre interior și vor fi folosite în ordinea felurilor pe care le servești.

  • Partea stângă a farfuriei va fi dedicată întotdeauna furculițelor, iar partea dreapta cuțitului (întotdeauna lama trebuie să fie îndreptată spre interior) și lingurilor.
  • În functie de ordinea felurilor de mancare (un fel principal care urmeaza unei supe), lingura se aseaza inaintea cutitului, pentru ca supa va fi servita prima.
  • În general, lingurița (sau furculița) pentru desert se așează în fața setului de farfurii.

3. Paharele

Indiferent dacă servești apă, vin sau cocktailuri, paharul fiecărui invitat trebuie să fie așezat în dreapta sus, față în față cu cuțitul. În funcție de băuturile servite se așază în linie paharele dedicate, în ordinea servirii băuturilor la masă.

4. Farfuriile

Ca regulă generală, farfuriile se aranjează de sus în jos în funcție de specificul preparatului pe care îl servești. Hai să vedem împreună câteva astfel de combinații.

  • Aperitivul

Dacă pe masă ai aranjat deja platouri cu aperitive, atunci prima farfurie din dreptul fiecărui invitat este cea mica, dedicată acestui tip de preparate. Cu toate acestea, specialiștii din restaurante, bucătarii și experții în preparate gourmet spun că un aperitiv servit cu eleganță și rafinament ar trebui să vină pe un platou de lemn – câte unul pentru fiecare invitat. Un astfel de platou de lemn, conform maestrilor bucătari, ar trebui să conțină:

      • Cărnuri feliate (afumate sau nu): pastramă, salam tăiat fin, felii de șuncă sau jambon, mezeluri etc. 
      • Un preparat pe care invitatul îl feliaza direct pe platou: brânzeturi, cașcavaluri, cărnuri mai tari. 
      • Un preparat tartinabil: pateuri de ficat sau carne (sau echivalentul lor vegetarian), mousse-uri, terine, icre, brânzeturi tartinabile, salată de vinete, etc.
      • Accente de gust: măsline, fructe, legume fin tăiate, muștar sau sosuri, murături, biscuiți sau pâine, nuci sau alune etc.

La aperitiv ai grijă să servești băuturi care curăță și reîmprospătează valul palatin pentru ca invitații să savureze toate gusturile și aromele de pe platou. De aceea, la aperitiv ar trebui să fie prezente paharele de vin sau apă.

  • Supa

Bolul de supă se află între farfuria pentru aperitive sau salată și farfuria întinsă pentru felul principal. În cazul în care servești aperitivele pe platouri de lemn, după strângerea acestora, urmează să așezi farfuriile de supă în dreptul fiecărui invitat.

  • Felul principal

Farfuria pentru felul principal este cea mai mare și întinsă și este ultima din rând de sus în jos. Dacă felul principal vine însoțit de o salată, aceasta poate fi servită separat în boluri de salată individuale, sau așezată într-un bol mare pe mijloc, ca fiecare invitat să își ia singur cantitatea pe care o preferă.

  • Desertul

Deserturile și cafeaua se aduc separat, dar pe masa invitații ar trebui să gasească linguriță sau furculiță pentru desert.

5. Decoratiunile mesei

În funcție de sezonul în care ne aflăm, și mesele festive se aranjează într-un anume fel. De Craciun, spre exemplu, că tot se apropie,  poți folosi decorațiuni și seturi de masă specifice – iar piața este plină de ele!  Vara însă este recomandat să așezi la vedere mici aranjamente din flori sau fructe în vaze, boluri sau buchețele.

Decorațiunile trebuie să nu încurce invitații și să nu le împiedice conversațiile și contactul vizual. Deci să fie  mici  și discrete.

6. Recomandări de la experți

Ni se întâmplă tuturor ca, atunci când luăm masa în familie să mâncăm din farfurii diferite. Însa atunci când organizăm o masă festivă,  toate farfuriile trebuie să provină dintr-un set. La fel și paharele și tacâmurile. O altă recomandare :  nu folosiți niciun element de plastic . Vă recomandăm : lemnul, porțelanul, ceramica și sticla. 

Publicitate