Amintiri din valiza LAMONZA Modă

Amintiri din…valiza LAMONZA. Episodul 23. Intâlnire cu Louis Vuitton, la Seoul

Zilele trecute afară a fost un soare orbitor, iar temperaturile le-au atins pe cele specifice miezului de vară. E clar! – mi-am spus. E momentul “să dau jos din pod” ochelarii de soare! Îi vroiam pe unii anume, de care eram foarte atașată! I-am căutat prin sertare , am răscolit poșetele de vară și, într-un final, am ajuns și la valiza mea dragă, LAMONZA, locul unde , de regulă, descopăr lucrurile pe care nu mi le mai găsesc pe nicăieri! Și, cum era și de așteptat, ochelarii erau uitați acolo, pe fundul valizei, de la una din călătoriile mele anterioare. Întinzând mâna după ei, mi s-a lipit de palmă….o amintire. O amintire cu aromă de vară, dintr-o călătorie pe care o făcusem, cu vreo 2-3 ani în urmă, in Coreea de Sud. Deși nu mă așteptam deloc la așa ceva, vizitând orașul Seoul, am avut o fascinantă întâlnire cu..Louis Vuitton, unul din designerii mei preferați.  Dar mai bine să vă povestesc cum a fost….

…..Ce femeie cochetă din lumea asta nu și-ar dori o întâlnire cu Louis Vuitton, celebrul designer francez, cunoscut în întreaga lume datorită creațiilor sale inconfundabile?!?Plasate pe haine sau accesorii, cele două litere ingenios suprapuse – cu alte cuvinte, logo-ul artistului – fac să tresare inima oricărei femei cochete. E adevărat, unele dintre noi tresărim la vederea frumoaselor sale creații, cele mai multe însă – la vederea…prețurilor! Nu-i de ici de colo, să fii posesoarea unui Louis Vuitton original! 😊
In universul vestitului designer, care , în glumă fiind spus, riscă să-l întreacă, în popularitate pe Napoleonul acelorași francezi, poți pătrunde astăzi ușor, cu ajutorul internetului. Una este însă să vezi fotografiile produselor sale – de la primele succese de piață și pâna astăzi – și alta este să le vezi cu ochii tăi, să stai la câțiva centimetri de rochiile Louis Vuitton, de gențile Louis Vuitton, de portofelele, eșarfele, valizele LV…

….La Seoul, în buricul orașului, a existat o zonă dominată de trei elemente : o piață uriașă cu o vechime de peste 100 de ani, cu buticuri și vânzători stradali, un teren de fotbal și unul de baseball. La un moment dat, capitala Coreei modernizându-se fără precedent, aria cu pricina a devenit anacronică : în rest, crescuseră cartiere moderne, în care zgârie norii gâdilau norii cu creștetele lor din oțel și sticlă.
Drept care, Municipalitatea a ras totul până la nivelul solului și…în câțiva ani a crescut în locul lor, în zina denumită Dongdaemun, o clădire uriașă, cu un design futurist, care avea să devină Design Plaza din Seoul – un soi de cartier general al Frumosului coreean, inclus de New York Times în cele 50 de atracții ale Planetei, de vizitat, în anul 2015. Au trudit la ea un arhitect britanic de origine irakiană, cot la cot cu iscusiții arhitecți coreeni.
La început, lumea a fost sceptică : “Cum să dai atâția bani pentru o clădire?!?”. Văzând însă rezultatul final – care îți taie, pur și simplu, răsuflarea! – au tăcut, sfârșind prin a fi cu toții foarte mândri de “noul venit” pe harta orașului lor. Design Plaza acoperă peste 62.000 de metri pătrați din suprafața orașului, inspirat împărțiți între săli de expoziții, magazine de artă, spații destinate prezentărilor de modă și altor evenimente artistice.
Dongdaemun Design Plaza și-a transformat inițialele – DDP – într-un adevărat “logo”. Doar că lumea le-a găsit o altă traducere : Dream, Design și Play! Aici vizitatorii pot visa la o lume mai bună, își pot exprima, prin design, ideile creative și se pot juca, pentru a-și umple în chip frumos viața.
Am vizitat și noi Design Plaza din Seoul într-o zi toridă de iulie, în care până și musonul care ne dădea târcoale încă de la venire, s-a retras într-un loc mai răcoros. Am colindat spațiile imense și cu o arhitectură modernă și rafinată, am intrat în magazinele artiștilor coreeni, am admirat mostrele lor de imaginație și talent. Ne atrăsese însă atenția, chiar la intrare, un banner uriaș, spânzurat pe pântecul bombat al clădirii : din 8 iunie, până în 27 august, una din expozițiile Complexului era cea a marelui Louis Vuitton!

Mă declar cu rușine posesoarea unui fake “Louis Vuitton”, însă compensez prin a fi o mare admiratoare a artistului . Prin urmare, mi s-a părut fantastică șansa de a-l întâlni, la Seoul, pe marele designer! Mă rog, “întâlni” e un fel de a spune!….
Bombănind că oficialii nu permit nimănui, dar NIMĂNUI , să filmeze în interiorul expoziției, mă consolez cu fotoreporterul meu personal și iată-mă trecând în revistă evoluția creațiilor inspiratului francez, grupate de organizatori pe capitole și etape, toate adunate în săli special destinate și așezate măiastru in vitrine spectaculos luminate.
“Volez, voguez, voyagez” se numește expoziția, devenind un îndemn de a face toate aceste lucruri – să zbori, să fii la modă și să călătorești – însă numai avându-l alături pe marele Vuitton. Diversele cutii pentru depozitarea bijuteriilor și a accesoriilor, apoi celebrele genți și poșete, terminând cu spectaculoase cufere de toate formele și mărimile, toate acestea alternează cu ținute purtând semnătura maestrului. Parte din ele, așezate într-o încăpere dominată de un avion spânzurat în perete, reprezintă ținutele create de designer pentru aviatori.
Dar Louis Vuitton s-a adaptat perfect vremurilor și evoluției lor. La un moment dat, oamenii au început să călătorească de colo-colo, așa că au avut nevoie de ținute corespunzătoare, dar și de valize pentru bagajele lor. Louis Vuitton nu a putut sta deoparte : sub semnătura lui, turiștii planetei s-au dotat cu ținute corespunzătoare- elegante și comode – și cu o uluitoare diversitate de valize, cufere și genți de voiaj.

Un loc aparte în expoziție îl ocupă parfumurile Louis Vuitton, celebre și ele în întreaga lume. …Nu le-am adulmecat, dar le-am…fotografiat!

Vizitatorii – preponderent femei ! – pășesc cu emoție în spațiile elegante si răcoroase. Privind spre vitrine, probabil în mintea fiecărei femei se naște fraza :”Cât mi-aș dori și eu așa ceva!..”. Cele mai multe dintre ele se vor întoarce acasă, oftând …Câteva însă vor da fuga în primul magazin Louis Vuitton ( am văzut cel puțin unul, uriaș, în Seoul!) și-și vor satisface pofta de Louis Vuitton, pe care expoziția din Design Plaza reușește pe deplin să o ațâțe, în orice femeie! 😁

 

Foto: Victor Socaciu

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/