Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 126. La pas, prin Orașul Roșu

Strâng  din dinți, ori de câte ori privesc adormitul meu tovarăș de călătorii – valiza Lamonza – vegetând inertă pe șifonier, în așteptarea unor noi provocări. Apoi o dau jos de acolo și peind a mă uita, cu nostalgie, peste fotografii, reamintindu-mi pasaje din calătoriile trecute. Și dacă tot văd roșu în fața ochilor, din cauza acestei netrebnice de pandemii, care ne-a limitat tuturor ( ba chiar ne-a anulat!)  posibilitățile de a hoinări prin lume, astăzi o să vă vorbesc despre …Orașul Roșu. 

   Da, da, există și așa ceva, și nu foarte departe de România. “Orașul Roșu” i se spune Bolognei, orașul-cetate din nordul Italiei, supranumit așa, datorita culorii roșii a acoperișurilor și fațadelor sale. Dacă privești orașul, de pe oricare din străduțele sale și mijești ochii, vezi o întindere nesfârșită de roșu, adunată în clădiri istorice de un farmec aparte. Iar dacă te cocoți într-o zi senină, într-unul din vestitele turnuri gemene, Due Torri , mai precis în Torre degli Asinelli ( are aproape 100mde metri înălțime! ) vei putea vedea în zare orașul îndrăgostiților – Verona, precum și Dolomiții. 

Iar dacă Due Torri reprezintă emblema Bolognei, vă recomand să nu ratați nici Piazza Magiore – istorica piață centrală, care adună mii de turiști, splitați între vizitarea catedralei și zăbovirea romantică , la una din multele cafenele ce îmbracă centrul orașului. 

Răscolind prin ghidurile turistice, vei afla că Bologna este un oras de traditie antica. A fost,  la inceput,  locuit de etrusci si mai tirziu de romani. Iar astazi este cunoscut pentru viata sa culturala si universitara . Aici se afla , bunăoară, cea mai veche universitate din Europa -( fondată în 1088) .

Dar orașul este cunoscut și  pentru gastronomia locala. Bunaoară, cum să te afli în Bologna și să nu deguști faimoșii tortellini bolognezi?!? Nu există cârciumioară, în meniul câreia să nu figureze această specialitate locală!

 

   Dar Bologna nu este făcut (doar) pentru a-ți pune stomacul la cale : este orașul ideal pentru plimbări, de ceea vă recomand cu căldură să vă pierdeți pe străduțe, ratăcind ore în șir, sau, dacă nu vă țin picioarele, apelați cu încredre la trenulețele turistice, care vă vor plimba ele prin frumosul oraș-cetate! 

Una peste alta, Bologna este, pentru iubitorii de călătorii și care sunt și romantici pe deasupra, destinația ideală pentru a petrece câteva zile de vacanță! …iar amintirile , nu uitați! , găzduiți-le într-o valiză Lamonza! 😉

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/