Modă

Institutul Pantone a decis :  Viva Magenta este culoarea anului 2023! 

 

În primul rând, ce este “viva magenta”?- ne veți întreba dumneavoastră! Și pe bună dreptate, căci numele culorii nu este unul cu care să fim obișnuiți, din viața de zi cu zi. Nuanța respectivă este descrisă ca fiind una între roșu și albastru, între cald și rece.

Apoi..o altă întrebare : ce este cu acest Pantone Institute? De unde vine el si cu ce se ocupa? 

Pantone LLC este o companie cu răspundere limitată, avand sediul în Carlstadt, New Jersey, Statele Unite. Compania este cunoscută mai ales pentru Pantone Matching System (PMS), un spațiu de culoare patentat utilizat într-o varietate de industrii, în special design grafic, design de modă, design de produs, imprimare și fabricație și care susține gestionarea culorii de la proiectare la producție, în formate fizice și digitale. Din anul 2000, Pantone Color Institute a declarat o anumită culoare „Culoarea anului”. De două ori pe an, compania găzduiește, într-o capitală europeană, o întâlnire secretă a reprezentanților grupurilor de standarde de culoare ale diferitelor națiuni. După două zile de prezentări și dezbateri, ei aleg o culoare pentru anul următor.  Rezultatele ședinței sunt publicate în Pantone View, pe care designerii de modă, florarii și multe alte companii orientate către consumatori le achiziționează pentru a-și orienta proiectele și planifica viitoarele produse.

   Potrivit acestui faimos institut, după o analiză atentă a tendințelor, s-a decis : Viva Magenta este culoarea anului 2023. 

 

După albastrul stins din 2020, după două nunanțe de gri și galben în 2021 și nuanţa strălucitoare Very Peri de anul acesta, Pantone s-a hotărât la această nuanță „îndrăzneață” de roșu carmin pentru 2023, 

„Este o culoare curajoasă, neînfricată, care transmite optimism și bucurie și știm că avem cu toții nevoie mare de asta”, a declarat Leatrice Eiseman, director executiv al Institului Pantone.

În cultura populară, aceste nuanțe de magenta este peste tot, de la machiajul smokey-eye de culoarea fructelor de pădure a eroinei Marvel a lui Charlize Theron, Clea, până la îmbrăcămintea aristocratică-western de culoarea prunei a lui Emily Blunt în filmul „The English”. Ce-i drept, această culoarea nu poate fi ușor de purtat, însă transmite un mesaj puternic.

„Trăim într-o perioadă în care mulți oameni au fost agresivi; este necesar pentru a merge mai departe”, a declarat Laurie Pressman, vicepreședinte Pantone. „Avem nevoie de curaj, dar căutăm ceva care să promoveze bucuria și să fie distractiv. Viața de acum este neconvențională și provocatoare din multe puncte de vedere – căutăm lucruri care să ne ajute să evadăm.”

Sursa : theguardian.com 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate