Modă

Inflație de ROȘU, de Crăciun. De ce, oare? 

 

Oare și-a pus cineva dintre voi întrebarea : de ce roșu e culoarea sărbătorilor de iarnă?  Știe cineva, care este povestea din spatele acestei tradiții? 

De la hainele lui Moș Crăciun, până la tot felul de decorațiuni, roșul – culoarea pasiunii –  rămâne culoarea primordială : pe străzi , în vitrinele magazinelor, ba chiar și în garderoba noastră de sărbători.  Haideți că vă spunem noi de ce. Și nu vă gandiți neapărat la superstițiile pitrivit cărora, dacă purtăm roșu în această perioadă,  alungăm răul sau atragem iubirea în noul an. Motivele sunt cu totul altele. 

Roșul este culoarea vitalității

Roșu este o culoare cu rădăcini încă din timpuri preistorice, este culoarea sângelui care din cele mai vechi timpuri a făcut referire la principiul vieții. Potrivit specialiștilor, data de 25 Decembrie este o dată care are o semnificație atât religioasă, cât și păgână: este ziua în care s-a născut Iisus, dar și, ritualul de trecere în noul an. Noul an semnifică  un nou dinamism, un nouă forță.

Roșul este culoarea regalității

De asemenea, roșu este o culoare regală, dacă ne gândim la pelerinele purtate de regi sau episcopi cândva, iar roșu transmitea autoritate. Cu timpul semnificația acestei culori s-a schimbat, dar cică de la pelerina roșie purtată de Sfântul Nicolae, sfântul patron al copiilor,se trage tradiția culorii roșii consacrată în legenda lui Moș Crăciun și cu tot  ce a înseamnă Crăciunul astăzi: o sărbătoare de consum și un concept de globalizare.

Sunt mai multe legende legate de Moș Crăciun și cu siguranță niciodată nu vom putea ști cu exactitate care din toate acestea este cea adevărată. În ce privește culoarea roșie purtată la aceste sărbători, cu siguranță este mai mult asociată cu ideea de viață, de un nou început, căci acum se naște Iisus Mântuitorul.

Probabil și mai mult ideea de a purta roșu la Crăciun este amplificată și de stiliștii care țin să păstreze tradițiile, iar în luna decembrie mai mult ca niciodată vând haine de culoare roșie. Oricum, va fi greu de schimbat aceste ritualuri, iar roșu va rămâne pentru încă mult timp culoarea simbol al Crăciunului.

Va sfătuim, totuși,  să nu puneți prea mult roșu pe voi. Dacă rochița este roșie, alegeți accesoriile pe alte culori sau puteți opta doar pentru accesorii roșii. 

Sursa foto : greenglobaltravel.com 

Publicitate