Bombănelile Marinei Editoriale

Îndemn la fugă

                 

Fugi, mâncând pământul, de oamenii care-și rotunjesc zâmbetul în fața ta, iar pe la spate te înjunghie, fără nicio tresărire de suflet. Ia distanță față de cei, pe care i-ai ajutat cândva, și care uită cu desăvârșire de tine, cel puțin până la urmatoarea lor cumpănă. Părăsește-l, fără nicio remușcare, pe cel ce ți-a jurat iubire veșnică și te-a trădat în chip nemernic, fără să i se clintească niciun mușchi de pe fața, nicio cută de pe inimă. Rostogolește-te, la ani-lumină, de cei ce nu știu a iubi, nu știu a ierta, nu știu a sădi bine în jurul lor : sunt oameni cu un grav handicap, mult mai grav decât lipsa picioarelor, a văzului sau decât veșnica încremenire intr-un scaun pe rotile. Lasă loc de-o prăpastie, între tine și cei pe care invidia-i roade, precum o rugină flămândă : nu-i rost de tine în preajma celor ce nu pot respira din pricina izbânzilor tale și nici lângă cei pe care bucuriile tale îi dor mai mult decât propriile lor înfrângeri.. Nu te apropia prea mult nici de cei sugrumați de gelozie. Căci nu-i iubire, gelozia, asa cum vor unii să se înțeleagă : e o boală ce se insinuează pe nesimțite în noi, aducând în stadiu terminal relația dintre un bărbat și o femeie… Aleargă, cât vezi cu ochii, de cei din cale-afară de binevoitori, din cale-afară de înțelegători, din cale-afară de serviabili, din cale-afară de prietenoși. Acest “din cale-afară” e frate cu “nefirescul” și poate deveni malefic. Nimic în viață nu trebuie să fie “din cale-afară”. Orice exces e nedorit și , până la urmă, suspect. De vei întâlni un ins “din cale-afară de bun”, măsoară-l de șapte ori, căci nu poți ști ce stă pitit în spatele bunătății sale exagerate.  Si, la un moment dat, își va da arama pe față.  Fugi de el, mâncând pământul, căci bunătatea lui de fațadă o vei simti, la un moment dat,  pe pielea ta . Și, crede-mă, doare. 

..Lasă în urmă oamenii încruntați. În ridurile chipului lor veșnic supărat se ascund frustrări ce abia așteaptă să devină arme împotriva fericirii tale. Ține-i la distanță pe cei ce vorbesc mult și fac puțin, pe cei ce se laudă cu munți pe care niciodată nu-i vor urca. Evită-i pe cei reci, pe cei ce nu știu a dărui căldură sau, mai rău, pe oamenii-sloi de gheață, care te vor atrage, pe nesimțite, si pe tine în Antarctica lor nesfârșită și grea. 

….Sunt mulți, în jurul tău, cei de care trebuie să fugi. Dar fă-o! Căci undeva, în depărtări pe care acum poate nici măcar nu le intuiesti, vei găsi și acei oameni, pentru care merită să arzi.  

Rubrică oferită de:

1 comentariu

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Am descoperit, recent, cu încântare, această parte a universului “femeilor de 10”, numită “bombănelile” Marinei. Am reușit să parcurg deja câteva editoriale, sper să citesc cât mai multe pentru că sunt adevărate lecții de viață. M-a cam îngrozit și m-a pus serios pe gânduri lista lungă a categoriilor de evitat…Ce mai rămâne de găsit?