Nutriție

Încurajate de sunetul naiului fermecat al lui Gheorghe Zamfir, deliciile bucătăriei coreene au ajuns în România! 

FOTO : Mugur Cristescu     

      Au trecut ceva ani de la vizita mea în Coreea de Sud, însă mireasma amintirilor încă mă mai învăluie.  Cele 7 zile, petrecute de mine la Seoul, alături de echipa de filmare a TVR, au însemnat o evadare într-o lume fascinantă, sprijinită pe un popor absolut special, de dare am sfârșit prin a mă îndrăgosti. 

Am învățat, în doar cele câteva zile, o sumedenie de lucruri despre istoria acestei țări, despre tradițiile și obiceiurile respectate cu sfințenie de locuitorii săi, despre evoluția sa spectaculoasă. Iar capitolul “obiceiurilor culinare” a fost unul  dintre cele mai “gustate” de echipa noastră. Și la propriu, și la figurat! 😊 Gazdele mele m-au surprins chiar, înscriindu-mă la un curs rapid de Bucătărie tradițională, de unde a rezultat nu numai “diploma de absolvire”  cu care peste tot mă mândresc, ci și un reportaj pitoresc, difuzat ulterior, in repetate randuri, de Televiziunea Română.

De atunci, chiar dacă au trecut câțiva ani buni, frecventez cu mare bucurie acel locșor din Bucuresti unde pot să mă delectez , iar și iar, cu admirabilele mâncăruri tradiționale coreene. Mă refer la Restaurantul Seoul, in al cărui meniu reîntâlnesc de fiecare dată, cu aceeași emoție, denumirile sofisticate cu care am făcut cunoștință în călătoria mea în Țara Dimineților Liniștite. Și care m-au dat gata! 😄 Un lucru e sigur : bucatele  coreene nu sunt numai gustoase, ci și extrem de sănătoase . În această țară, mâncarea nu este menită numai să potolească foamea, ci, potrivit unui proverb coreean, “alimentele sunt medicamente, iar mâncatul propriu-zis este opera Cerului”. 

Dacă privești o masă coreeană îmbelșugată, ai senzația că asiști la un show de culori și de gusturi. Carne, orez,legume de toate felurile, condimente cunoscute și necunoscute – toate se amestecă, într-un adevărat spectacol de culori și gusturi. Mâncărurile sunt , așadar, delicioase, sănătoase, pline de vitamine și mai ales – URA! – foarte sărace in calorii! 

Iar simplist vorbind, o masă la coreeni conţine orez, supă, tocană, friptură, salată, legume sau carne fierte, peşte marinat şi paste de soia. 

….și iată că, într-o mohorâtă zi de noiembrie, o veste bună mă trezește din amorțeala pandemică :   În curând, în supermarketurile Carrefour din România , urmează să găsim  delicioasele preparate tradiționale coreene!!

Mai mult, în  stilul cu care deja ne-a obișnuit  Excelența Sa, domnul Kim Yong-Ho, Ambasadorul Republicii Coreea de Sud la București, alături de distinsa sa soție, doamna Kim Sung Hee ( doi oameni minunati și absolut îndragostiți de România!) , au dorit să marcheze acest fapt printr-un eveniment cu ștaif. Memorabil!  Înalții demnitari și-au pus la bătaie reședința din Bulevardul Primăverii, pentru a organiza un frumos ( și gustos!😜) eveniment de lansare în România a celebrului brand “ CJ BIBIGO TO GO”  . Intr-o atmosfera relaxată dar rafinată, în care Excelența Sa și distinsa soție a Domniei Sale și-au reconfirmat încă o dată calitățile de gazde și de organizatori,  discursurile oficiale s-au împletit cu muzica, ședințele foto și  declarațiile de intenție ale reprezentanților faimoasei  CJ Cheiljedang, o companie globală coreeană din domeniul alimentar, care, iată, a decis să  cucerească și  piața românească. 

Evenimentul a debutat cu un “aperitiv” inedit, sub forma unui mini-recital la nai al maestrului Gheorghe Zamfir ( coreenii sunt mari iubitori ai acestui instrument muzical!) și a fost finalizat cu un dejun pe cinste, “executat” de chefi autentici coreeni, care au revărsat pe mesele înconjurate de oaspeți de seamă , un belșug de  bunătăți cu denumiri stranii și gusturi exotice.

La plecare, toți oaspeții au primit câte o sacoșă cu “promotionale” –  că doar vine Luna Cadourilor, nu-i așa? – pe care, odată ajunsă acasă,  le-am studiat cu mare atentie, așteptând cu nerăbdare să le degustăm în primul magazin al lanțului Carrefour,  în care vor fi comercializate : în noul Carrefour din strada Lupeni 101 din Ploiești. 

    În calitate de fană înrăită a bucătăriei coreene, nu pot decât să le urez succes celor de la CJ BIBIGO TO GO, să felicit Ambasada Republicii Coreea la Bucuresti pentru inspiratul și reușitul eveniment si să…vânez cu atenție, în vitrinele frigorifice din Carrefourul ploieștean,  produsele “BIBIGO-TO-GO”, sperând în prezența lor cât mai curândă și..” mai aproape de casă”, la  București! 😉


 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.