Amintiri din valiza LAMONZA Călătorii

Amintiri din valiza LAMONZA. Episodul 249. La “Doamna Noastră”, in Paris

 

Valiza mea cu amintiri – LAMONZA, o cunoașteți deja! – păstrează o fotografie cu vestita Catedrală “Notre Dame”, înainte de incendiul devastator de acum doi ani, când și noi, și francezii înșiși, am crezut că vom rămâne fără unul din simbolurile incontestabile ale omenirii. Astfel, vă reamintesc, că pe 15 aprilie 2019, ora 19 30, un incendiu a izbucnit pe acoperișul catedralei. Se presupune că incendiul ar fi fost cauzat de lucrările de renovare realizate pe clădire, după o cerere de reparare de urgență din 2018. Deși…multe guri au susținut la acea vreme că este o mână teroristă, cea care “a pus focul”. Clădirile din zonă au fost evacuate, iar turnul-fleșă al catedralei s-a prăbușit . Țin minte cum, la acea vreme, priveam cu toții  la televizor, îngroziți,  flăcările care mistuiau  partea superioară a catedralei, inclusiv vârful. Care, ulterior,  s-a și prăbușit.

Poze cu Catedrala de după acest trist eveniment nu am. A venit pandemia, mi-am pus…valiza-n cui, in așteptarea unor vremuri mai bune. Iar astăzi vă voi da câteva informații despre Catedrala  Notre Dame din Paris, care, înțeleg, a revenit între timp la starea inițială. 

Catedrala Notre-Dame din Paris – în traducere Catedrala „Doamna Noastră” ( doamna cu pricina fiind , de fapt, Fecioara Maria)  este , dupa cum bine știm, un monument al arhitecturii gotice franceze timpurii. Ea reprezintă și șediul Arhiepiscopiei Parisului.  Catedrala se află pe Ile de la Cite, in centrul Parisului. 

Construcția a început în anul 1163, pe locul unui lăcaș de cult dedicat sfântului  diacon Ștefan.  Construcția catedralei a durat până în anul 1345.  Construcția clădirii cu cinci nave s-a terminat prin lucrările de pe fațada vestică, iar pe la mijlocul secolului al 14 lea constructorii au raportat încheierea lucrărilor.  Cu toate că desenele inițiale și strana evocau încă stilul romanic, aici s-au aplicat pentru prima oară soluții arhitecturale specifice stilului gotic. 

Fațada dantelată și cele două turnuri patrulatere, de câte 69 m fiecare, radiază mult echilibru. Intrarea în catedrală se face prin trei porți bogat ornamentate, care evocă simbolurile stilului gotic târziu. Impresia spațială în interiorul bisericii este copleșitoare, zidurile ei se înalță pe trei rânduri de coloane. Nava principală este împodobită cu statui și picturi.

În timpul iacobinilor,  Catedrala a fost profanată devenind Templu al Rațiunii și loc unde erau citite și dezbătute operele iluminiștilor.   Catedrala a redevenit catolică în urma concordatului lui Napoleon I,  cu papa Pius al VII-lea  din 1801, Napoleon fiind încoronat aici împărat al Franței pe data de 2 decembrie 1804.

Dar să revenim în zilele noastre. Astăzi ( bine, nu chiar “astăzi”, când pandemia încă este călre pe omenire) Catedrala Notre-Dame din Paris este vizitată de circa 13 milioane de persoane anual, ceea ce înseamnă o medie zilnică de 30.000 de oameni. În zilele cu afluența ridicată, pricinuită de sărbători sau evenimente importante, se poate ajunge chiar și la 50.000 de oameni. 

Și încă un amănunt interesant : vorbind despre vitraliile Catedralei, trebuie să amintim de cele trei roze ale catedralei, care reprezintă una din marile opere de artă ale creștinătății.

Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/ 

Publicitate