Femei de 10

In Memoriam…CORNELIA CATANGA

 

Am copilarit in Giurgiu , in plin centru, la capatul unei Strazi a Garii , mai degraba o ulita comerciala a la Belle Epoque decat o artera urbana.
Locuiam la etajul al treilea si camea mea dadea spre curtea interioara, o gradina linistita , cu brazi ornamentali si tuia vesnici , o salcie pletoasa pe care numai iarna o tundea si tei despre care ni se spunea ca sunt otravitori fiindca prea sunt parfumati.
Sambetele ,duminicile si uneori in timpul saptamanii , tinand cont de disponibilitatea muzicantior , spatiul se infiora de acorduri lautaresti , modulatii vocale cristaline , tobe dezlantuite , viori patimase , clinchet de pahare.
Mama ma invita sa studiez pe coasta de rasarit a apartamentului , dar ma incapatanam sa raman un occidental , sa vad Soarele cum se culca , spre a lasa Lunii bucuria spectacolului nocturn.
Mi se ostoiau toate ranile iar rezultatele mele scolare mediocre la stiintele exacte aveau o explicatie numai de mine stiuta , dar nici asa plauzibila.
Muzica de petrecere era liantul dintre mine si lumea exterioara care imi era interzisa ca intelectual in turnul de fildes.
Nimic nu e mai aproape de suflet decat tanguirea blanda a vocii ornamentate stilistic a Corneliei Catanga.
Nepoata unei violoniste , va aborda acordeonul , si asa va porni in primul turneu alaturi de Doina Badea , pe care a sedus-o la o preselectie , unde a fost rugata sa dea un adevarat recital. Avea unsprezece ani si cariera i se deschidea.
Din Buzaul natal va ajunge in sofisticatul si cosmopolitul Bucuresti , adusa de Toni Iordache.
Doar cine l-a ascultat pe acest virtuoz al tambalului isi poate imagina influenta colosala pe care a avut-o asupra fetitei prodigioase.
Cronometrat cu douazeci si cinci de note pe secunda la Paris , in Romania ii vor fi numarati dolarii , valuta ilegala in epoca.
Va plati cu ani de inchisoare faptul ca a fost medaliat cu aur la Viena si Sofia , imbratisat de dirijorul Filarmonicilor din Munchen si Berlin , Sergiu Celibidache , ca a fost guest-solistul capitalei nipone si partenerul turneelor internationale ale naistului descendent din Pan , Gheorghe Zamfir.
Atat de concentrat si transpus corzilor orizontale, nu a simtit cutremurul din martie 1977 , continuand sa cante in plin specatcol , ca pe un Titanc scufundat.
Cornelia a deprins de la Toni Iordache sacrificiul , gandul ca in afara de muzica sufletul nu mai are nevoie de nimic , deoarece ea cuprinde si dragoste si durere.
Romica Pucianu i-a fost model si apoi au cantat impreuna in case mari si mici.
Pe Gabi Lunca a ascultat-o la patefonul copilariei.
S-a alaturat lui Ion Onoriu , dand muzicii lautaresti natura culta si nobila pe care a avut-o intotdeauna fiintial.
Sotul , Aurel Padureanu , o va intelege si o va iubi in marea ei pasiune artistica.
Va fi sincera : precum in cantece , va spune adevarul in modul cel mai simplu , astfel incat sa nu lase loc dubiului si interpretarilor.
” Lalele , lalele „…” e ziua Maicutei mele ” va fi varianta lautareasca pe care Cornelia o va dedica celei care a adus-o pe lume si a crescut-o singura.
Intrepretii formei clasice , Luigi Ionescu si Nicolae Nitescu , precum si compozitorul Temistocle Popa , vor imbratisa aceasta maniera cromatica.
Cornelia a cantat si muzica populara si muzica usoara. Toate numele mari i s-au alaturat.
Dar mai ales Tara , fiindca ea l-a dat pe Barbu Lautarul care l-a cizelat pe Jurjac la Liveni si tot ea l-a nascut pe pe Lae , ” Mesterul a Noua Sate ” , transpus in versuri de Octavian Goga.

Ani de zile am mers la petreceri campenesti sau in sali de concerte sofisticate pentru a regasi muzica lautareasca.
Toate petrecerile noastre , acest cuvant desemnand si nunta si ” Marea Trecere ” , sunt primenite de rasunetul secular , armonic si profund al Lautarilor.
Lor , Cornelia Catanga le-a reinnodat Vesnicia.

 

(Autorul aduce multumiri Wikipedia si Postului de Radio ” Suflet Drag ” Alba pentru datele biografice )

Cosmin – Stefan Georgescu, Franța, martie 2021

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Publicitate