Femei de 10

Irina, o româncă de zece

O experiență de viață a colegei noastre, valorosul jurnalist de televiziune Dana Deac, a adus-o față-n față cu o româncă de 10, pe care destinul a purtat-o departe de țară, dar care , prin tot ceea ce face nu numai că-i face pe străini să ne aprecieze și mai mult, dar ii si ajută pe românii aflați în impas.

Dana Deac i-a luat un interviu, pentru „femeide10.ro”, iar noi ne bucurăm să vă putem prezenta un om cu adevărat deosebit.

*

În luna iulie, anul acesta, am întâlnit-o prima oară pe Irina. Intra în viaţa mea ca un înger.
Cu o zi înainte ca Irina să mă caute la telefon, eu primisem vestea că biopsia pe care o facusem arăta un nou cancer. De data aceasta era un cancer tiroidian. Irina avea numărul meu de telefon de la o bună prietenă de-a mea pe care o cunoscuse la Istanbul, la spitalul la care lucrează. Nu am lăsat-o să-mi spună până la capăt de ce mă sunase. Am întrerupt-o politicos, spunându-i că trec printr-un moment dificil şi că nu pot face mare lucru pentru ea.
A revenit după un timp cu un telefon şi cu invitaţia de a mă opera la spitalul Memorial din Istanbul, la care lucrează. Eu abia obţinusem o programare la operaţie în 14 septembrie la spitalul Parhon, pentru că secţia de chirurgie de aici e închisă pe timpul verii. Era soluţia salvatoare pentru mine. În cele patru zile petrecute la Istanbul nu am reuşit să văd decât o parte din ceea ce face Irina pentru românii care ajung la Memorial. Pentru cititoarele de zece, iată un portret al unei românce de zece, plecată din România la puţin timp după revoluţie.
Dana Deac: Irina, spune-mi te rog, când şi de ce ai plecat din Romania?
Irina Kaim: –  Am părăsit România la vârsta de 19 ani. Plecasem din Bacău la Bucureşti pentru a-mi face un rost în viaţă. Într-o seară, am acceptat invitaţia unor prieteni de a lua cina la un restaurant. Acolo era invitat și cel de care aveam să mă îndrăgostesc la prima vedere. Am plecat din ţară la scurt timp şi nu m-am gândit o clipă la ce înseamnă să trăieşti printre străini. La 19 ani pe care îi aveam amândoi, iubirea era o ancoră suficientă. Aș putea spune că am ales să-mi urmez inima. Dar, între timp, am învățat să iubesc și Turcia, să apreciez ospitalitatea oamenilor și oportunitățile ce mi-au fost oferite.”
Dana Deac: – Cum au fost primii ani de viaţă în doi?
Irina Kaim: – Prima perioadă a fost mai dificilă date fiind diferențele culturale majore. Am reușit să trec peste ele datorită sprijinului primit din partea familiei soțului. Eu am ramas ortodoxă, nimeni nu mi-a cerut să renunţ la religia mea. Toleranţa aceasta nu a fost niciodată explicată. O trăiam pur şi simplu. De felul lor, turcii sunt oameni ospitalieri, iar familia soțului m-a primit cu brațele deschise. Am noroc de o soacră drăguţă, chiar dacă se uita la mine ca la o extraterestră, în primii ani. Am avut răbdare una cu alta.”
Dana Deac: – Cum te-ai adaptat şi cât de greu a fost să înveţi limba turcă?
Irina Kaim: –  Primele cuvinte pe care le-am învăţat au fost seni seviyorum, adică te iubesc. Eram foarte îndrăgostiţi şi ne spuneam asta destul de des. Am citit mult, cam tot ce aveam la îndemână. Turcii sunt foarte comunicativi și dornici să te ajute să le înveți limba, care nu este deloc ușoară. Este adevărat că în limba română regăsim cuvinte de origine turcă, dar diferențele de gramatică, de structură a frazei sunt enorme. Într-un an, cu ajutorul prietenilor și al rudelor, am învățat limba destul de ușor. Iar acum, după mai bine de douăzeci de ani, pot spune că vorbesc limba turcă la fel de bine ca limba română. Am terminat la fără frecvenţă Facultatea de Management din Istanbul pentru că aveam deja un copil de care trebuia să am grijă. Acum am doi băieţi. Familia a jucat un rol extrem de important, faptul că m-am înțeles bine cu părinții soțului încă de la început a contat enorm. Copiii vorbesc limba română, sunt cetățeni români şi foarte mândri de acest lucru. România este pentru ei un loc unde sunt foarte fericiţi, relaxati şi amândoi aleg să-și petreacă vacanțele la Bacău, orașul în care m-am născut.
Dana Deac: – De când lucrezi la spitalul Memorial? Ce are diferit acest spital faţă de alte spitale din Istanbul?
Irina Kaim: – Lucrez la Grupul de Spitale Memorial de aproximativ un an şi jumătate. Este un spital mai aproape de sufletul meu şi, trebuie să recunosc, provocările profesionale sunt mai mari, dar şi recompensele mai bune.”
Dana Deac: – Cum lucrezi cu românii care ajung la Memorial?
Irina Kaim: – Pacienții cu probleme oncologice, care după ce trec pe la noi înțeleg că această boală a secolului nu înseamnă o condamnare definitivă, sunt cei cu care trebuie lucrezi cel mai mult la nivel emoţional. Îmi aduc aminte de o pacientă care, speriată de diagnostic, nu mai mânca deloc. Am recurs la o practică mai dură. I-am spus că doctorii nu-i mai fac transplat dacă nu se hrăneşte. A început să mănânce şi cazul a avut un final fericit. Dar o poveste specială este aceea a cuplurilor care apelează la serviciile noastre de fertilizare in vitro. Este nemaipomenit să-i ajuţi să-şi împlinească visul, apoi să asişti cu mare satisfacţie la bucuria lor. Am fost chiar invitată să particip la botezul câtorva copii care au venit pe lume în urma unor astfel de tratamente.”
Dana Deac: – Ce domenii medicale sunt foarte bine reprezentate în spitalul Memorial? Dă-ne, te rog, câteva exemple de performanţe ştiinţifice şi apoi să ne oprim la fertilizarea in vitro.
Irina Kaim: Grupul de Spitale Memorial este primul din Turcia acreditat JCI (Acreditare Internaţională de Calitate) și oferă toată gama de servicii medicale. Cele mai renumite departamente sunt cele de Transplant de organe, Oncologie şi Radio-oncologie, Chirurgie cardiovasculară, Neurologie, Neurochirurgie și Fertilizare in vitro. Pacienții din România ne caută în special pentru serviciile oncologice și de chirurgie, dar și pentru cele de fertilizare in vitro. Și trebuie să vă spun că raportul calitate-preț pentru serviciile noastre este mai bun decât al celorlalte spitale asemănătoare din Turcia. Condițiile de spitalizare sunt foarte bune atât pentru pacient, cât şi pentru familia care îl însoţeşte, iar faptul că un vorbitor nativ de limba română (eu sau unul din colegii mei) însoțește pacientul la toate întâlnirile cu doctorii ușurează foarte mult comunicarea și înțelegerea exactă a noțiunilor medicale. Un lucru important de menționat este că spitalul nostru lucrează cu majoritatea societăților de asigurare internațională. Așadar, orice pacient care are o asigurare medicală internațională poate beneficia de decontarea costurilor pentru procedurile medicale.”
Dana Deac: – Dacă un cuplu din Romania ar vrea sa apeleze la spitalul Memorial pentru fertilizarea in vitro, ce i s-ar putea oferi?
Irina Kaim: – În primul rând, asistență medicală şi psihologică pe toată perioada tratamentului. Cuplurile primesc îngrijire medicală de la o echipă de specialişti, care monitorizează îndeaproape toate procedurile pentru a obţine cele mai bune rezultate. Medicii noştri sunt foarte bine pregătiţi şi specializaţi în Reproducere şi İnfertilitate. Centrul de Fertilizare in vitro din Clinica Memorial şi Centrul de Genetică reprezintă cele mai complexe centre IVF din Turcia, oferind servicii de fertilitate din anul 2.000. Aproximativ 3.000 de cupluri sunt acceptate pentru IVF în fiecare an.”
Dana Deac: – O matematică simplă îmi spune că, la Istanbul, s-au născut aproximativ 51.000 de copii în aceşti 17 ani. Asta dacă vrem să avem o memorie a natalităţii.
Irina Kaim: – O memorie a Memorialului care cuprinde şi români fericiţi. Putem fi contactați la tel: 00 90 549 314 69 79 sau e-mail internationalpatients@memorial.com.tr. De asemenea, pentru cazurile oncolgice colaborăm foarte bine și cu Initiativa Solidor din România (www.solidor.ro, https://www.facebook.com/SolidorInitiative/; office@solidor.ro), un grup de inițiativă demarat, în regim non-profit, de supravițuitori ai acestei boli și care, la rândul lor, ajută pacienții aflați în această situație.

 

Foto 1: Irina, Manuela si Dana, dupa operatia din august

Foto 2: Irina, cu colegii ei, in primii ani la Istanbul

Foto3: Sotul Irinei si fiul cel mare

Foto 4: Cei doi fii ai Irinei, in Delta Dunarii, vara aceasta

Foto 5: Clinica FIV Memorial Atasehir: Irina, Hatice Ozkan, coordonatoare si prof.dr.Cem Demirel, specialist in fertilizare