Bărbați de 10

“Iată-mă pregătit de război cu COVID-ul!” – declară caricaturistul CRIV Vecerdea

În buletin are un nume lung, cât o zi de post : VECERDEA STELIAN CRISTINEL NICOLAE. Și-a găsit însă un pseudonim mult mai “economic”, pe care a reușit să-l transforme în renume : când vezi “CRIV”, acris sub o caricatură, este garanția unui râs sănătos, pe care numai un desen inteligent și plin de umor il poate genera. Aceasta este, de fapt , definiția caricaturilor lui Criv Vecerdea, caricaturist al Trustului de presă al Armatei Române, poziție pe care o ocupă încă din anul 1979. De atunci și până acum, cariera sa a adunat mii de caricaturi, ilustrații de carte, desene animate, afișe, coperți de carte, reclame, apoi nenumărate expoziții personale și participări la nesfârșite expoziții de grup, peste 75 de premii naționale și internaționale.
Am avut bucuria să mă întâlnesc cu Criv la Muzeul Militar, in timpul unei ediții a emisiunii “Femei de 10, bărbați de 10” dedicată Armatei Române. Era în mediul lui, nu și eu. Dar am purtat un dialog spumos, nu despre arme, ci despre un alt fel de “armă”, pe care el o deține de-o viață : râsul. Caci, cum spunea și Caragiale “Nimic nu lovește în ticăloși mai tare decât râsul”. În timpul filmării am avut parte și de o surpriză : Criv a scos de după niște tancuri expuse în curtea Muzeului un tablou și mi l-a oferit, în aplauzele asistenței. Îmi făcuse , pe furiș, portretul-caricatură! L-am așezat la loc de cinste, în biroul meu de acasă și, ori de cate ori îmi zambesc eu – mie, îmi amintesc de Criv. Mi-am amintit și zilele trecute și, curioasă să văd in ce fel l-a inspirat coronavirusul pe unul dintre cei mai prolifici caricaturiști români, l-am căutat.
Înainte însă de a-i cere desene, i-am cerut o părere. Evident, despre ceea ce trăim cu toții . Iat-o:

“Nu s-a sfârșit bine iarna că a trebuit să intru din nou la ”hibernare”. Anul acesta din cauza unui COVID 19 ( ce-o mai fi și ăsta?) m-am baricadat în casă, am încuiat ușa, am bătut ferestrele în cuie, am scos telefonul din priză , am umplut frigiderul și cămara cu alimente, am stins lumina și m-am ascuns sub plapumă. Nu se mai auzea nimic…doar sirena de la mașina poliției care încerca să îngâne ”Deșteaptă-te române!”. Brusc mi-am adus aminte că sunt ”cătană bătrână” și m-am aruncat în uniforma mea militară ( cei drept cam veche), am tras bocancii în picioare , am scos din ”rastel” penița și…la luptăăăă ! M-am alăturat camarazilor din cazarma bătrânei garnizoane din Banat și iată-mă pregătit de război cu…COVIDUL!
În postura de caricaturist al Armatei, m-am pus pe treabă și am continuat să desenez , cu toate spaimele și amenințările care se arată la orizont. Se spune că viața s-a schimbat peste noapte…tot ce e posibil, dar depinde de noi cum se schimbă. Să stai cu spaima că totul s-a schimbat, că se apropie sfârșitul, că, că, că….nu stă în caracterul românului. Păi în cele mai grele momente, românul a făcut haz de necaz…a luat la ”mișto” și a făcut ”bășcălie”…Asta voi face mai departe…voi sta în casă dar la ”bășcălie”, voi ieși cu declarația pe propria răspundere dar la ”mișto”, voi păstra ”distanța socială” dar cu ironie, voi purta ”masca pe figură” dar cu zâmbetul pe buze! Merg mai departe! Viața trebuie să meargă mai departe chiar dacă se va schimba pe ici pe colo…Asta e! Mă adaptez și voi adapta , caricatura și umorul, la noua ”ordine mondială”. Și fie vorba între noi, pentru un artist ”izolarea și liniștea” sunt propice creației…Orice schimbare aduce ceva nou…să nu ne sperie noutatea! Hai să fim optimiști!” Criv Vecerdea