Ea și El

Iată cum am văzut eu fericirea, după ce copiii mei au crescut

 

Psihologii au făcut o descoperire surprinzătoare : peste tot în lume, la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani,  nivelul fericirii scade. Anii în care ne creştem copiii, ne facem o familie, avem grijă de părinţi noştri şi ne desfășurăm activitatea, pot deveni  o povară grea, și o știm bine cu toții. 

Cu toate acestea, nu prea mulți părinți sunt în stare să recunoască faptul că, după 50 de ani, odată ce copiii lor au crescut și nu mai au nevoie de grija lor, ei ajung să se simtă fericiți. Din păcate, prea puțini își permit să  simtă o plăcere enormă, atunci când copiii se desprind de cuib și devin liberi, oferindu-le și părinților această libertate.  Căci,  brusc,  apare un gol neașteptat, singurul lucru pe care-l mai pot face parinții fiind acela de a-și continua activitatea profesională. Parinții care și-au crescut singuri copiii, cu toate greutățile ce decurg de aici,descoperă cu surprindere că…iată! sunt liberi acum să-și trăiască viața! E ca un soi de “eliberare”. Cu siguranța, unora le trebuie ceva timp ca să se obișnuiască cu faptul că de acum serile le aparțin numai lor. Li se va părea ciudat că nu mai trebuie să facă lecții cu copiii, să-i ia dintr-un loc și să-i ducă în altul, să petreacă timp discutând cu ei pe diferite teme sau certându-i pentru boroboațe. 

 Apare un spațiu gol în viața părinților, care le permite să răspundă unor diferite provocări. Bunăoară, pot ieşi la un concert sau la un spectacol şi se pot simţi foarte bine, încheind seara la un restaurant. In plus, dacă copiii lor au deja casa lor, pot merge in vizită la aceștia. 

Copiii, la rândul lor, pe măsură ce evoluează profesional, descoperă cât de importanți sunt părinții pentru ei. 

Sunt şi cazuri când părinţii s-au dedicat în totalitate carierei şi s-au concentrat exclusiv pe muncă, avand sentimentul că s-au sacrificat de fapt pentru familie, pentru copii. Astfel de părinţi vor ca copiii lor să le aprecieze sacrificiul, doar că ei, copiii,  nu le-au cerut acest lucru. De aici apar destule probleme. 

Cea mai grea povară le revine acelor copii, care au avut parte de părinţi nefericiţi . După ani de zile, părinţii îşi vor da seama că, de fapt,  nu au ţinut cont de 4 lucruri importante :

1. Să-şi iubească din toată inima copiii, dar să nu renunțe la propriile ambiţii și aspirații profesionale

2. Să-şi iubească partenerul de viață şi să pună pe primul  plan familia. Cand vor crește, copiii vor lua exemplul părinţilor;

3. Să nu-și facă griji pentru orice lucru mărunt. O săptămână mai proastă nu îi va  transforma in părinţi mai răi. Copiii poate nici nu îşi vor aminti de aceste mici necazuri ale părinților.

4. Să nu se consume emoțional, încercând să fie părinţii ideali ; să investească raţional şi în mod regulat în copii și în propria persoană

Cu toţii tindem să fim nişte părinţi buni şi să ajungem, în final,  nişte bunici înţelepţi, cu care copiii noştri să se mândrească. Succes, așadar!  

Sursa : misstits.co

Sursa foto: wellery.ru 

Comentează

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.