Femei de 10

“Hrana artistului a fost dintotdeauna aprecierea publicului” – interviu cu Yildiz Ibram, artist plastic din Turcia

Pe Yildiz Ibram am cunoscut-o la Istanbul, cu mulți-mulți ani în urmă, în vremurile când puștiul meu mi se împleticea printre picioare si trăgea de mine la fiecare 5 minute, să-i cumpăr baclavale sau “dondurma” ( înghețată) . O mai veche prietenă, Marina Vermez, m-a însoțit , într-o bună zi , la atelierul lui Yildiz, avertizandu-mă ca voi avea o revelație “ Yildiz este o artistă, în adevăratul sens al cuvantului! O să-ți placă de ea!” – mi-a spus atunci tiza mea. Și n-a greșit defel. Am filmat, impreună cu cameramanul Dragoș Imireanu, un reportaj în care a încăput atata culoare , atâta poezie și atâta talent, încât țin minte că la București, în grupul de montaj de la TVR unde prelucram materisalul filmat la Istanbul, se adunaseră colegii de prin preajmă, pentru a admira expoziția de ceramică pe care o adăpostea atelierul artistei…
Am revăzut-o pe Yildiz în această vară, tot la Istanbul. De data aceasta filmam o ediție a emisiunii “Femei de 10, bărbați de 10” cu romani de excepție de pe malul Bosforului și…mi s-a parut firească includerea între ei a minunatei mele Yildiz. Am regăsit-o neschimbată, deși trecuseră, cred, mai mult de 15 ani. Aceeași femeie frumoasă și delicată, cu părul-tăciune și ochii adânci, cu vocea domoală răsucind impecabil cuvintele românești. A adus cu sine la emisiune câteva din lucrările sale – ceramică și bijuterii – și mi-am amintit de atelierul ei de poveste.
A trecut și emisiunea și ne-am întors acasă. Între timp, și peste noi și peste cele două maluri ale Bosforului, toamna și-a revărsat semnele. Zilele trecute, citindu-mi corespondența, am descoperit un mesaj de la Yildiz. Mă anunța de un eveniment special, care urma să o aducă la București. M-am bucurat că o voi revedea, și pe ea și creațiile sale, caci Yildiz va avea o expoziție la București. Cand, cu ce ocazie? Vă voi spune imediat, căci i-am cerut frumoasei turcoaice să se oprească o clipă din febra pregătirilor , pentru a ne acorda un interviu.

Marina Almășan : – Este o adevărată bucurie să le vorbesc romanilor despre un artist de talia ta, o femeie de 10, care, în plus, s-a născut în România! Cine este, așadar, Yildiz Ibram?

Yildiz Ibram : – Îti multumesc, Marina, pentru aprecierea ta. Nu ştiu înca ce nota merit nu numai ca femeie, dar şi ca artist în aceasta societate ☺ Traim cu toti momente foarte grele. Multi dintre noi, femei şi barbati, ne confruntam cu probleme pe care nu ştiu cum le-ar fi descurcat alte generatii. Pentru ca astazi nu mai avem şansa de a ne alege o tinta. Suntem total debusolati, nu mai putem intui ce ne aşteapta în urmatorul moment. Nu ma refer la soarta, desigur, ci la sentimentul firesc de a-ti dori ceva. Şi notiunea acestui “ ceva” nu mai exista. Eu cred ca astazi omul cu calitati aparte este cel care înca îşi poate deschide cai de supravietuire fara sa se ‘clinteasca’. În aceasta clasificare parca ma încadrez şi eu.

Marina Almășan : – Cum ai ajuns la această concluzie?

Yildiz Ibram : – Am plecat de acasa (din România) acum 24 de ani. Eram aproape un copil. M-am aruncat în ‘vartejul’ acestui oraş imens înca din anii de universitate, cu o diploma de licenta în Drept, nerecunoscuta de autoritatile de învatamant din Turcia la acea data. Deci fara o profesie atestata de o institutie anume. Dar s-o iau cu începutul…M-am nascut la Cernavoda într-o familie de etnie turca. Am marea şansa ca am parinti frumoşi, în adevaratul sens al cuvantului. ☺ Mama constanteanca, artizan şi instructor de broderie pe tesaturi din panza, iar tatal, cernavodean get beget, agricultor din tata’n fiu. Amândoi ambitioşi fiind, parintii mei mi-au au fost un exemplu pe care l-am urmat, fara sa am şansa de a alege un alt mod de a fi. Nu mi-a fost impus, ci pur şi simplu vine din instinct.

Marina Almășan : – Ce altceva îți mai mai amintești din  copilăria ta, petrecută în România?

Yildiz Ibram : – Eram la o vârsta frageda, o varsta la care nu aveam abilitatea de a

percepe sfatul tatalui meu, care-mi spunea : ‘’Orice ati dori sa faceti vreodata, o masa din lemn cioplit sau un pahar de sticlă, faceti-l sa arate altfel decat cele deja facute. Sa nu copiati niciodata forma unui lucru facut şi sa vi-l atribuiti. Munca oricarui om conteaza şi oricat de mica ar fi, în final va fi rasplatita’’. Acest mesaj nu mi-a dat pace înca din acel moment. Nu ştiu cât își mai amintesc acest detaliu sora mea , pentru era mai mica sau fratele mai mare, care traia în atmosfera gloriei de campion pe judet la Handbal.

Marina Almășan : – Și cum se face că ai ajuns în Turcia?

Yildiz Ibram : – Turcia era tarâmul visurilor mele. Nu îmi puteam închipui în anii aceia cum arata Damascul. Oraşul İstanbul era locul pe care mi-l imaginam citind basmele arabe ‘’O mie şi una de nopti’’ în primii ani de şcoala. Nu visam preşuri, ci covoare zburatoare din matase cu motive vii orientale, visam rochii lungi din voaluri şi catifele scumpe. Mai că simteam în aer aromele de Lokum de trandafiri şi damful de cafea turceasca fiarta la ibrik. Citeam pe ascuns pâna în zori când mama venea sa ne trezeasca sa ne pregatim de şcoala. A fost ca o chemare. Ca un imbold de a cunoaşte şi a crea, într-o cultura de care simteam ca apartin.

Marina Almășan : – Pe cine moștenești, ca talent?

Yildiz Ibram : – Cu certitudine pe mama ☺. Aşa cum am spus mai devreme, mama este un om cu talent creativ. Este de profesie brodeuză. Desena cu mana stanga, fara sa foloseasca nici un tipar, motive care acopereau suprafata a larga tesaturilor din pânza sau matase, pentru a le broda şi decupa apoi.. Era de o abilitate uimitoare. Mama a initiat timp de 25 de ani multe fete care aveau nevoie de o meserie în anii de dinainte de ‘89. Multe dintre ele veneau de la sate. Mama le gazduia la noi acasa pentru ca nu aveau posibilitatea sa faca naveta în fiecare zi. Persereverenta acestor fete, devotamentul mamei mele fata de profesia sa migaloasă, m-au inspirat în tot ceea ce am facut mai târziu.

Marina Almășan : – Când au fost primele tale intersectări cu arta?

Yildiz Yibram : – În anii din copilarie, în luna Decembrie, mergeam , an de an, la Oraşelul Copiilor, la Constanta. Pe cat de atragatoar era parcul de distracții pentru copii, cu atât mai ispitioare era , pentru mine, vitrina cu artefacte din bronz şi ceramica a Galeriei de Arta a Uninunii Artiştilor Plastici, aflată peste drum. Imi imaginam ca acele obiecte erau create dupa principiul tatalui meu: aratau altfel.. Eu le simteam, aşa cum simteam ca pot cânta altfel si cântecelele de la serbarile şcolare. Ca o paranteză : Am fost, înca de la gradinita și pana în primii ani de facultate, solista în grupul de cor, solista la cercul de muzica al Casei Pionierilor, solista grupului de muzica al liceului. Din pacate vocatia mea pentru muzica nu şi-a urmat cursul.

Marina Almășan : – Numai bine, cat să dai omenirii un artist plastic talentat! Povestește-ne, Yildiz, despre parcursul tău artistic.

Yildiz Ibram : – De peste 30 de ani, îmi manifest pasiunea pentru ceramică, pentru modelajul la roata olarului, pentru obiectele tradiționale. Această pasiune a început din perioada copilăriei, când participam la tabere de creație în zona Transilvaniei, și a continuat în perioada liceului, când , la Horezu, am învățat să ridic la roată ulcioare.
Ulterior, în Turcia, în perioada 1996-2008, am cercetat ceramica de Iznik şi Kutahya (sec. XVI) lucrând cu cei mai cunoscuţi maeştri în decor, olărit şi designul creării formei în lut, precum artistul emerit din Kütahya, Mehmet Yildirim. În august 2011, am primit certificatul de recunoaştere pentru specializarea olărit, în calitate de artizan, din partea Ministerului Culturii și Turismului din Turcia.
Educația artistică mi-am completat-o prin absolvirea, în iunie 2013, a programului de masterat la Universitatea Națională de Arte, București cu specializarea Ceramică- Sticlă-Metal.
În decembrie 2012, Ministrerul Afacerilor Externe al României mi-a acordat un Premiu de Onoare pentru merite deosebite în promovarea valorilor românești în relații internaționale.

Marina Almășan : – Felicitări din toată inima! Am să te întreb, Yildiz, care sunt lucrurile care te definesc, în artă?

Yildiz Ibram : – Estetica şi studiul motivului tradiţional al stilului Oriental. Încerc sa transpun acest stil în arta decorativă a zilelor noastre.

Marina Almășan : – Ce anume te inspiră?

Yildiz Ibram : – Elementul de decoraţie, care cuprinde, în istoria artelor plastice, cel puţin un mileniu şi se întinde pe câteva continente.

Marina Almășan : – Povestește-ne “din culisele” actului de creație : cand lucrezi, câte ore petreci în atelier, dacă lucrezi cu muzica, cine este primul tău critic?

Yildiz Ibram : – Şi tu eşti un artist, sunt sigura ca şi tu foloseşti și orice moment, și cel mai mic detaliu, care sa îti întregeasca un material de creatie , în profesia ta. Artistul nici în somn nu se odihneşte. La fel şi în profesia mea. Petrec mai mult de 12 ore la atelier. Deseori dorm, aşteptand racirea cuptorului unde îmi ard lucrarile. Pentru ca lutul este un material uşor de modelat, dar nu este fel de ‘ascultator’ în procesul de uscare şi de ardere. Autocritica ma doboara. Uit deseori ca perfectionismul nu mai este un criteriu de baza, în arta occidentala. Pierd timp îndelungat, încapatânându-mă sa scot la iveala piese uimitoare ..

Marina Almășan : – …și-ți reușește, de minune! Care a fost cel mai important moment al carierei tale?

Yildiz Ibram : – Hrana artistului a fost dintotdeauna aprecierea publicului. Nimic nu m-a bucurat mai mult, decat un mesaj de multumiri, primit de la mii de kilometri. Aşa am simtit, atunci cand un domn mi-a scris ca a fost surprins de frumusetea lucrarilor mele şi ca numele IBRAM nu exista decât în Romania ..

Marina Almăsan : – Ce frumos! Draga mea, vorbește-ne despre familia ta.

Yildiz Ibram : – Am 2 copii frumoşi☺Fata este studenta la Pedagogie limba engleza în anul III la Universitatea de Stat, İstanbul. Baiatul este în anul II la un liceu de prestigiu tot la İstanbul.

Marina Almășan : – Și…îți moștenesc copiii talentul?

Yildiz Ibram : – Cred ca da. Dar nu vor sa se apropie de profesia mea, pentru ca le-am rapit din timpul pe care trebuia sa-l fi avut doar pentru ei.

Marina Almășan : – Spune-mi, Yildiz, vii des în Romania? Ce locuri îți plac cel mai mult, din țara ta natală?

Yildiz Ibram : – Familia mea, parintii şi fratele meu traiesc la Cernavoda. Vin foarte des, în primul rand ca sa îi vizitez pe ei. İar în al doilea rand, ceea ce este la fel de important, este motivul ca am înfintat o asociatie de arta, Asociatia Romano -Turca ‘’Arta Fara Frontiere’’, pentru a promova tinerii artişti, în Turcia. Asociatia este înfiintata la Cernavoda. Am mari aspiratii cu ea. Voi face tot ce îmi sta în putinta sa înfiintez un centru de creatie şi la Cernavoda, dar şi la İstanbul. Prin aceste centre, voi crea podul de legatura artistica România -Turcia, punte care ne va apropia de Bosphor.

Marina Almășan : – Ce planuri ambițioase ai! Acum, iată, urmează să vii din nou în Romania. Cu ce ocazie?

Yildiz Ibram : – Aşa cum ştii şi tu, în Turcia suntem multi români talentati. Ne mandrim cu Domnul Bujor Hoinic, care este Dirijorul Operei de Stat de la Ankara. Apoi muzicianul Julian Lupu, soprana Otilia Raduleescu Ipek.. Pe data de 27 Octombrie organizez un eveniment cultural la Sala Radio din Bucureşti, cu scopul de a promova, in Romania, artiştii români din diaspora turcă. Evenimentul va avea loc la Bucureşti la Sala Radio . Deschiderea va fi inaugurata ın foaier, cu vernisarea expozitiei mele de ceramica, care va cuprinde o serie de lucrări reprezentând veşminte de curte şi bijuterii din argint şi ceramica, care au inspirat și portul boiereșc din România până în secolul al XIX-lea. Expozitia va fi urmata de concertul extraordinar de muzica clasica, care va cuprinde atât piese din repertoriul liric universal, cât și lucrări ale compozitorilor români si turci.
Concertul va fi sustinut de soprana OTILIA RADULESCU IPEK , care va fi ınsotita de ORCHESTRA SYMPHACTORY de la Bucureşti, Dirijor – BOGDAN ANDREİ POSTOLACHE.

Marina Almășan : – Dacă cititoarele noastre, însuflețite de acest interviu, vor dori să te cunoasca personal, cum pot participa la eveniment?

Yildiz Ibram : – Prin rezervare online pe site-ul bilete.ro !

Marina Almășan : – Mult succes! Abia aștept să ne întâlnim!

1 comentariu

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Femei de 10 pe Facebook