Sănătate

Hormonii feminini – leacul pentru COVID-19

   

Deocamdată vaccinul împotriva COVID-19 se lasă așteptat. Nici medicamentele nu se “înghesuie” prin rafturile farmaciilor lumii. Medicii continuă însă să experimenteze diferite variante în tratarea acestei boli crunte, unele dintre ele surprinzătoare . Spre exemplu, în SUA, bolnavii de COVID-19 sunt puși pe picioare de…hormonii feminini! – scrie The New York Times. Ideea este una foarte simplă : s-a observat, în toate țările afectate de pandemie, că bărbații bolnavi de această boală: ei fac forme mai grave ale bolii și mor într-o proporție mai mare. De asemenea, se știe că hormonii estrogen și progesteron influențează sistemul imunitar.  

Un medic dintr-un spital din Los Angeles , spital care se pregătește să-și trateze pacienții cu hormonul progesteron, a declarat jurnaliștilor de la  The New York Times că doar un sfert dintre cei aflați la Terapie intensivă sunt femei.  S-a observat, de asemenea, că gravidele fac formele cele mai ușoare ale bolii, chiar și în condițiile în care sistemul lor imunitar este mult slăbit ( altminteri, corpul lor ar fi rejectat fătul) . 

Dar e prea devreme să ne bucurăm. Da, femeile mor mult mai rar decât bărbații din cauza COVID-19, chiar și atunci când hormonii încetează să mai fie produși. Poate că motivul nu sunt, totuși, acești hormoni. Ar mai fi niște posibile explicații : faptul că bărbații fumează mai des și se spală mai rar pe mâini – ceea ce reprezintă doi importanți factori de risc. În plus, sistemul imunitar al femeilor și bărbaților deopotrivă, este influențat și de alți factori, nu numai de acești hormoni.  

Americanii urmează să întreprindă două tipuri de cercetări.

In cazul primelor, vor participa femei și bărbați de peste 55 de ani. Lor le vor fi administrați estrogeni. Al doilea tip de cercetare presupune numai bărbați, lor le va fi administrat progesteron. Ambii hormoni sunt considerați inofensivi, mai ales dacă sunt administrați o perioadă limitată de timp. E adevărat, e posibil ca bărbații să înceapă să aibă bufeuri și să le apară dureri..de sâni! 

Așteptăm, așadar, cu interes, de peste ocean,  rezultatul cercetărilor! 

Etichete