Sănătate

Cele 9 motive din care ne simțim obosiți

Deseori ne simțim obosiți. Nu e de mirare, ritmul vieții este extrem de alert, puțini îi fac față, rămânând relaxați. Dincolo de afecțiunile minore, care genereaza oboseala, există și boli grave care ne fac să ne simțim in permanență obosiți. De aceea citiți cu atenție acest articol. Iata, prin urmare, cele  9 afectiuni care pot provoca oboseala,

1. Anemia

,,,mai precis cea cauzata de deficitul de fier. Îi cad pradă  aproximativ 1 din 20 barbati si femeile – de regulă cele aflate in postmenopauza ( dar poate fi frecventa si la femeile care inca au menstruatie).

Starea pe care o ai se caracterizeaza prin faptul că simti ca nu poti face nimic, iti simti muschii grei si obosesti foarte repede. Predispuse la anemie sunt in special femeile însărcinate. 

2. Boala celiaca

Este o formă de intoleranta alimentara, in care corpul reactioneaza atunci cand consumi gluten ( substanta care se gaseste in paine, prajituri si cereale).

Alte simptome ale bolii celiace, in afara de oboseala, sunt diareea, anemia si pierderea in greutate. Boala se  diagnostichează printr-un test de sange.

3. Sindromul oboselii cronice

Denumirea stiintifica este encefalomielita mialgica sau ME. Este , de fapt, oboseala puternică,  care dureaza cel putin sase luni. Ea mai are și  alte simptome: dureri in gat, dureri musculare sau articulare si dureri de cap.

4. Apneea de somn

Ce înseamnă? Vi se intrerupe in mod repetat respiratia in timpul somnului.

Rezultă fie sforaitul sever, fie  o scadere a nivelului oxigenului din sange, ceea ce impiedica aerul sa ajunga la plamani. Insuficienta oxigenului afecteaza inima si functionarea creierului. Uneori, singurul simptom care avertizeaza ca suferi de apnee in somn este oboseala cronica. Noaptea te tot trezești si te simti epuizat a doua zi.

Apare mai frecvent la barbatii de varsta mijlocie, fiind agravată de Consumul de alcool si de fumat.

5. Hipotiroidie

Când nivelul hormonilor tiroidieni scade, te simti obosit. Mai este  posibil , in plus, sa te și ingrasi, sa fii iritabil si sa ai pierderi de memorie. Apare frecvent la femei, odată cu vârsta. Se diagnostichează  prin efectuarea unui test de sange.

6. Diabetul zaharat

Diabetul ( prea mult zahar in sange) are mai multe manifestări, printre care și oboseala. Celelalte simptome cheie sunt senzatia de sete, mersul la toaleta des si pierderea in greutate. Printr-un test de sânge vei afla dacă ai diabet sau nu. 

7. Depresia

Odată instalată, aceasta  te face sa te simti foarte tristă, dar și lipsită de energie. Depresia te poate impiedica sa adormi sau sa te trezesti dimineata devreme, astfel ca te simti mai obosit in timpul zilei.

8. Sindromul Ekbom ( al picioarelor nelinistite 

Este o afectiune neurologica, senzitivo-motorie, care te poate tine treaz noaptea, când simti o nevoie coplesitoare de a-ti misca picioarele sau o durere profunda la nivelul picioarelor. Cca 8 – 10 % din populatia generala sufera de aceasta afectiune, ea fiind de 2 ori mai frecventa la femei.

9. Anxietatea

Senzatia de anxietate este uneori normala. Dar unii oameni suferă constant de anxietate , ceea ce  le afecteaza viata de zi cu zi. Se numește “tulburare de anxietate generalizata”. Pe langa senzatia de ingrijorare si iritabilitate, persoanele se simt de multe ori obosite.

Voi…în ce categorie vă încadrați? 

Sursa : nhs.uk

Sursa foto: 24.kz

Uscatoare rufe