Sănătate

Iubești o persoană aflată în depresie? Atunci este bine să știi aceste 12 lucruri

1. Depresia nu este o alegere personală
Este una dintre cele mai neajutorate stări ale cuiva. Cand ești în depresie, ba esti trist, ba te simți pustiit, ba nu mai simți nimic. Se mai întâmplă ca depresia să -ți paralizeze trupul și mintea, oprindu-te să faci ceea ce înainte îți plăcea atât de mult. Depresia nu e pur și simplu o zi proastă sau o stare de spirit proastă, și nu e ceva peste care să poti să treci. Rețineți : nimeni nu alege să fie în depresie.

2. Renunță a tot spune : “Totul va fi bine”, “Trebuie doar să ieși din casă”, “Te vei simți mai bine”
E ușor de spus, ba chiar ai senzația că spunându-i aceste fraze, îi vei ușura starea, dar în realitate ele nu ajută la nimic, ba chiar sunt jignitoare. Ele crează o tensiune suplimentară, obligând persoana respectivă să se simtă nefiresc, ca și cum nu ai înțelege că ei chiar îi e rău. O simplă îmbrățișare e mai bună decât orice frază banală. Spune-i, pur și simplu, “Sunt alături de tine”, “Cred în tine. Cred că ești puternic, ca te vei descurca. Te-aș putea ajuta cumva?”
Nu încerca să dai sfaturi, ci pur și simplu arată-ți susținerea.

3. Uneori persoana cu pricina vă va respinge, la început
Oamenii care suferă de depresie, se pot considera o povară pentru cei din jurul lor. Asta îi determină să se izoleze, să-i respingă pe cei dragi, să se consume nespus din cauza asta. Dacă se izolează, nu renunța la a-l asigura că îi ești alături. Nu-l forța să vorbească sau să se întâlnească cu tine, dacă nu dorește acest lucru.

4. Aveți dreptul la propriile sentimente
Doar pentru ca cineva se află în depresie, nu înseamnă că trebuie să te gândești numai la dorințele lui și să mergi pe vârfuri în preajma lui. Da, cei aflați în depresie au nevoie de dragostea și susținerea noastră, dar asta nu le dă dreptul să ne influențeze în mod negativ viața.

5. Este foarte important să discutați și să stabiliți granițele
În astfel de momente, e bine să faci un pas înapoi și să privești “din afară” la felul în care ai putea ajuta o persoană aflată în depresie, păstrându-ți în același timp fericirea personală. Vorbește cu respectivul și stabilește care sunt exact granițele comunicării voastre. Găsiți un compromis.

6. Depresia suprasolictă persoana respectivă
O permanentă epuizare – iată unul din principalele efecte secundare ale depresiei. A supraviețui unei zile devine ceva aproape imposibil. Omul obosește repede și este secat de energie, chiar dacă doarme foarte mult. El iși poate schimba brusc planurile, poate să nu-ți mai raspunda zile în șir la telefon sau să plece mai repede de la o întâlnire cu tine, dar ține mine, asta n-are nicio legătură cu tine.

7. Tu n-ai nicio legătură cu toate astea
Cand chiar ființa ta iubită se luptă cu depresia, poate fi greu de înțeles prin ce anume trece respectivul. Te poți simți vinovat de asta sau poți crede că ceva se întamplă cu relația voastră. Dacă persoana respectivă simte nevoia ss fie retrasă, nu te învinovăți. Depresia sa nu are nicio legătură cu tine.

8. Evită ultimaturile si pretențiile
Amenintări de genul că pleci si nu-ți mai pasă, sau că nu vei mai vorbi niciodată cu persoana respectivă până nu iese din depresie, nu reprezinta o idee prea bună. Respectivul nu poate deveni peste noapte ceea ce vrei tu să fie, numai pentru că te-ai săturat de problemele lui.

9. Nimeni nu vrea să fie singur, atunci cand se află în depresie
Nu toți cei aflați în depresie simt nevoia să se izoleze. E bine să încerci să-l scoți pe cel suferind cât mai des , în diverse locuri, pentru a-l scoate din starea lui.

10. Încearcă să nu compari situația ta, cu a altuia, în ceea ce privește depresia
Cand cineva se află într-o situație dificilă, obișnuim să îi povestim experiența noastră, dacă am trecut și noi prin așa ceva. Nu e cazul, mai bine lasă-l pe respectivul să-ți povestească el ceea ce simte.

11. Îl poți întreba liniștit pe respectivul despre ceea ce simte
Ba e chiar foarte important să afli în ce stadiu se află depresia lui, dacă nu cumva are ganduri suicidale, și , in general, ce simte și la ce se gândește. Trebuie să știi ce anume se întâmplă în sufletul omului iubit.

12. Alocă-i timp
Fă-ți o regulă din a merge o dată sau de două ori pe săptămână împreună la cumpărături sau să faceți de mâncare, tot împreună – sunt lucruri pe care, de regulă, depresivii nu au puteri și nici chef să le facă.

Sursa : soulpost.ru

Publicitate