Astăzi, extrag din valiza amintirilor mele – LAMONZA, o știți deja foarte bine! – cateva fotografii de artă. Nu sunt neapărat snoabă, însă în călătoriile mele am ales mereu să vizitez și Muzee ce aduna într-însele lucrările unora dintre cei mai mari artiști plastici ai lumii.
Țin minte că una dintre cele mai crâncene ierni, traversata de mine, a fost acum vreo 5 ani, la Moscova. Eram cu fiul meu și înaintam anevoie, prin cele -20 grade Celsius, încercând să nu ne abatem de la programul inițial. Apariția , în fața noastră, a Muzeului Pușkin a fost ca o adevărată salvare! “Ne vom încalzi, Victor! “ Și uite așa am ajuns să vizităm unul dintre cele mai frumoase muzee de artă din capitala moscovită.
Muzeul Puskin este o institutie culturală importantă, nefiind fondat însă – iată o curiozitate! – in onoarea lui Puskin, cum s-ar crede din denumirea acestuia. Muzeul n-are nicio legatura cu poezia , căci este, cum spuneam, un muzeu de arte frumoase, cel mai mare de acest fel din întreaga Europa. Muzeul dateaza din anul 1912 si a fost fondat de catre tatal poetei Marina Tsvetaeva, Ivan Tsvetaev, unul dintre milionarii de atunci ai orasului. Muzeul a fost creat initial ca un material didactic pentru studentii la arta, asa explicandu-se faptul ca unele lucrari ale colectiei sunt, de fapt, copii.
Muzeul a fost proiectat de catre arhitectul Roman Klein, stilul arhitectural fiind cel renascentist bizantin. Initial a purtat numele lui Alexandru al III-lea, iar din anul 1937 a primit numele de Puskin. Motivul? Aici s-a sarbatorit o suta de ani de la nasterea marelui poet rus. Iată că am elucidat si misterul!
….Cateva ore bune am petrecut, împreună cu Victor, în caldurosul muzeu. Dar nu ne-am încălzit numai trupul, ci si sufletul , căci în interiorul muzeului am admirat cu bucurie colectii impresionante de arta, printre ele opere de grafica si de desen, picturi si sculpturi ale unor artisti cunoscuti, un papirus care contine exercitii de matematica din acele timpuri, fotografii si documnte vechi si multe opere de top ale unor cunoscuti artisti internationali, precum Vincent Van Gogh, Picasso, Gaugin sau Matisse.
Salile de expozitie de la primul etaj expun o colectie excelenta de arta antica egipteana, Grecia si Roma fiind si ele bine reprezentate. Marile capodopere ale muzeului includ o concentratie de lucrari italiene din secolul 15 , printre care ‘Buna Vestire’ a lui Botticelli, ‘Asasinarea lui Cezar’ de Tomaso, ‘Alexandru cel Mare la Mormantul Regelui Persan Darius’ de Guardi si ‘Decapitarea lui Ioan Botezatorul’ de Sano di Pietro. ‘Portretul unei Femei in Varsta’ de Rembrandt se afla și el aici, iar picturi ale lui Murillo, Rubens si Van Dyck se gasesc , de asemenea, în muzeul moscovit. In muzeu mai exista si expozitii frecvente ale unor colectii imprumutate de la alte muzee de arta proeminente din Europa.
Muzeul de Colectii Private contine un sortiment bun de arta impresionista, postimpresionista si moderna, precum si icoane rusesti, raspandite pe doua etaje, prezentand picturi, sculpturi si desene, realizate de artisti rusi si europeni, colectate in perioada sovietica. Unele din cele mai notabile piese sunt cele din colectia contributorului important al muzeului, Ilya Silberstein. Muzeul gazduieste in mod regulat si expozitii temporare.
Rubrică oferită de LAMONZA : https://www.lamonza.ro/
Comentează