Bărbați de 10

HORIA SÎRBU, ilustrul chirurg român, pe baricadele luptei cu coronavirusul din Germania

 

    

Fără doar și poate, medicii sunt astăzi “eroii zilei”. Ai zilelor fără șir, care se-nlănțuie în jurul dezastrului planetar, provocat de nevăzutul dușman al omenirii. Poate că va fi una din necesarele consecințe ale acestei perioade dramatice : o reconsiderare a statutului de medic, în România, țară care, în nesăbuința ei, i-a tot umilit și atacat, în diverse forme, pe cei pe care trebuia să-i apere. Sau măcar să-i respecte. 

   Medicii români nu vindecă doar români. Planeta abundă în exemple ale unor iluștri slujitori ai lui Hipocrate, care și-au găsit recunoașterea, din păcate, departe de țară, dar care prin tot ceea ce fac, contribuie la aprecierea școlii de medicină românești și a României, în general. 

   În dorința de a vedea care este “atmosfera” într-una dintre țările europene cele mai afectate de coronavirus, am apelat la un mai vechi colaborator al emisiunii “Femei de 10, Bărbați de 10”, profesorul HORIA SIRBU,  șeful Clinicii de chirurgie toracică a Spitalului Universitar din Erlangen ( Bavaria),  funcție pe care o deține de 12 ani. L-am cunoscut cu câteva luni în urmă, în cadrul unei filmări făcută pentru TVR, chiar în Clinica din Erlangen. Am păstrat legătura și, iată, în acest context atât de “medical” al prezentului, l-am căutat. Evident, l-am găsit la datorie, pregătit de luptă, nu din cale-afară de optimist…

Și pentru a-mi “exersa”, cumva, chiar și în aceste condiții de gherilă, meseria de om de televiziune, l-am provocat pe distinsul medic la un interviu VIDEO. Doar că…reporterul , de data aceasta , nu este în cadru, ci la mii de km distanță. Iar întrebările au fost transmise…în scris! Și oricum, nu ele contează, ci răspunsurile unuia dintre cei mai valoroși medici ai Germaniei. Să le ascultăm, așadar: