Bărbați de 10

Fuego: „Femeile sunt o enigmă, care nu trebuie descoperită, ci admirată!”

Simpatia mea față de Fuego nu are ca sorginte numai melodiile sale pline de suflet, ci și obârșia noastră oarecum comună, în frumoasa Țară a Moților unde amândoi am copilărit : el – pe deplin, iar eu, prin vacanțele la bunici. Nu am fost, mărturisesc, la niciunul din concertele lui prin țară, însă am văzut destule filmări. Suficiente, cât să mă minunez de succesul nebun pe care îl are la public. Succes de care m-am convins și atunci când l-am invitat,mai demult,  de Crăciun, la TVR. Ediția aceea a emisiunii noastre a depășit ratingul celorlalte ediții, care  aveau în centrul lor mari personalități ale României de azi. Iar audiența nu a crescut nicidecum pentru că decorul ne era împânzit cu brazi de Crăciun! Ci datorită lipiciului la public al eroului prezentului interviu :

Marina Almășan: – Tare greu te mai prinde omul la o tacla! Ești toată ziua pe drumuri, mai precis pe scenă! Te voi canaliza, de la bun început, pe făgașul pe care vreau să curgă dialogul nostru : Ai un public preponderent feminin. De ce oare?

fuego 3Paul Surugiu ( Fuego) : – Poate și pentru că femeile sunt mult mai “sensibile”, reacționând ca atare la toate mesajele simple, romantice pe care eu le promovez prin muzica mea. Dar totuși eu nu mă încadrez în categoria aceea de „idol al femeilor”. Asta pentru că mai toate admiratoarele mele empatizează cu actul artistic în primul rând și mai apoi cu interpretul. Apoi la spectacolele mele vin și mulți bărbați, soți, părinți, tineri. Nu știu dacă-s neapărat forțați de consoartele lor, dar văd că reacționează frumos la ceea ce propun eu pe scenă.
Lăsând gluma la o parte, eu transmit prin muzică, prin vers și prin poezie. Femeile sunt prin excelență, un subiect, un mister pe care eu am încercat să-l deslușesc în mai multe cântece. Am cântat despre femei și poate că asta le-a făcut să fie și mai apropiate de genul pe care eu îl abordez. Ce știu sigur în schimb e faptul că muzica bună, de calitate, simplă dar totuși emoționantă, nu ține cont de nici o categorie, de nici un motiv și se adresează tuturor.

M.A.: – Teoretic, ai dreptate. Statistic, se confirmă spusele mele! ? Așa că voi insista : cum se manifesta fanele tale la spectacole? Numește-ne câteva „cereri” mai atipice, din cele pe care ți le adresează, de regulă!

fuegoP.S. : – Cereri în căsătorie? Pontat. Propuneri indecente? Pontat. Am trecut prin toate etapele acestea de cereri, dar eu sunt posesorul unora și mai interesante – invitații la masă, la cules de vie și la munca câmpului. Ba mai mult, am fost chemat să plec și peste hotare alături de niște doamne. Sigur că oricât ar părea de glumețe, eu nu dau curs acestor vise.

M.A. : – Nu-i păcat?

P.S. : – Sunt un om deschis și comunicativ cu admiratorii mei, dar există barieră pe care nu le depășim. Mă amuză oricum toate aceste mesaje. Nu am admiratoare care să epateze prea tare la spectacole. Multe din ele se exprimă mai bine în scris și atunci îmi trimit pe Facebook, pe pagina mea oficială Paul Surugiu – Fuego, tot felul de povestioare, poezii și comentarii care de care mai siropoase.

M.A. – Când te-am avut invitat la ” Ne vedem la TVR” am fost asaltați de fanele tale, venite pe cheltuiala lor, din cele mai îndepărtate colțuri de țară, doar pentru a sta în public!..

fuegoP.S. : – Da, am câteva fane înfocate, pașnice, cuminți, dar foc de aprige, care mă urmează peste tot în țară la spectacole. În 2013, mi-am zis c-ar trebui să le răsplătesc fidelitatea de aproape 20 de ani de când mă știu pe scenă și am organizat un simpozion de vreo 3 zile, în care am stat în mijlocul lor, am povestit și la care au participat peste 150 de admiratori!

M.A. : – Să rămânem ancorați în universul feminin. Care au fost cele mai importante femei din viața ta?

MAMAP.S. : – Mama și bunica mi-au marcat irevocabil destinul încă de la început. Stau uneori și mă gândesc la anii aceia și mi se par din alt film. Zău că eram un răsfățat, iar bunicii nu-i era ușor cu mine. Bunica Stratenia – parcă o văd și-acum – făcea tot posibilul să mă învețe să fiu bun, respectuos, altruist și să întorc și celălalt obraz. Atunci m-am format eu și de la ea și de la mama am primit cea mai bună educație. Ele au fost eroinele mele la start de drum.

M.A. : – Vorbește-mi despre bunica ta.

P.S.: – Nu-i era ușor să aibă grijă de mine. Mă vedea făcând cu totul și cu totul altceva și am rămas încă cu dezamăgirea că a plecat mult prea repede dintre noi, neapucând să mă vadă pe marile scene sau la televizor. Eu consider că noi, copii crescuți de bunici până la o anumită vârstă, suntem binecuvântați. Avem și libertate și înțelepciune, educație și acel soi de răsfăț pe care doar ei ni-l pot oferi! Eu sunt norocos – Fuegomai am o bunică în viață, care face 80 de ani și merg la ea de câte ori am ocazia. Știu că nouă, tinerilor, ni se pare greu să rupem din timpul prețios să mergem să-i vedem sau să-i sunăm, dar cred eu că telefonul acela fix, care stă în furcă și nu se ridică, așteaptă cu mult prea multe lacrimi și rugăciuni vocea noastră. Poate că la un moment dat vom suna și nu va mai fi nimeni să răspunde de la celălalt capăt al firului …
Mi-aduc aminte că am venit în București chiar după ce-am pierdut-o pe bunica și îmi imaginam că am pierdut o parte din mine. Dar asta m-a ambiționat să mă ridic, să merg mai departe, deși nu era deloc ușor pentru un tânăr de la Turda să vină aici la studii și să facă și carieră. Au fost zile și ani dificili, pe care atunci îmi spuneam că vreau să-i uit, dar de care acum îmi reamintesc cu drag și compasiune, pentru că etapa aceea grea m-a întărit și m-a transformat în ce sunt acum dincolo de scenă – un om echilibrat, altruist, rațional!

M.A. : – Și…mama și bunica epuizează lista femeilor speciale?..

P.S. : – Ulterior au urmat învățătoarele și profesoarele și toate femeile care mi-au văzut talentul, de la școala generală, la facultate. Cumva, întreg destinul meu a fost marcat, într-o anumită etapă de câte o femeie. Am o mulțime de prietene și colaboratoare femei și suntem pe aceeași lungime de undă, tocmai pentru că eu respect și recunosc atunci când am de învățat ceva de la cineva! Vorba cântecului – JOS PĂLĂRIA PENTRU FEMEI!

M.A. – Chiar, apropo de cântece, care sunt melodiile tale care au cel mai mare succes la femei? Dar cele mai aplaudate de bărbați?

P.S. : – În general cele în care-i vorba despre ele. Oricum la mine-i mai greu să alegi ceva anume, pentru că am multe piese. Femeile sunt oricum fericite dacă mă văd! Când le mai și cânt despre ele, le-am câștigat pentru totdeauna. (râde) La publicul masculin merg piesele ritmate, cele în care nu vorbesc doar despre dragoste! Nu cred c-am făcut vreodată o analiză clară! Știu doar că nu contează ce le cânt femeilor, atât timp cât le fac fericite prin simpla mea prezență!

M.A. : – De asta m-am convins și eu, cu vârf și-ndesat, la filmările noastre! Care este secretul unui cântec de succes, Paul?

fuego7P.S. : – Nu știu și nici nu cred că există vreo rețetă de succes. Doar câteva ingrediente necesare. În primul rând e nevoie de dăruire. Un cântec făcut la normă, de dragul de a fi făcut pentru a ponta în topul imaginar al cuiva, nu are din start nici o șansă de izbândă. Nu știu ce secrete au alții, dar la mine un cântec de succes este acela care are melodie, versuri simple dar emoționante și un mesaj puternic. În timp, mi-am dat seama că nu e neapărat nevoie să urmărești curente, preferințe și nici indicații, ci să-ți urmezi flerul și sufletul. La mine, un cântec de succes vine din suflet.
N-am cântat niciodată piese pe care să nu le simt sau în care să nu cred. Iar publicul meu știe și simte asta. În fond, în fiecare melodie e o parte din mine și cred că asta aduce succesul. Atunci când artistul e una cu piesa sa! Și-ar mai fi ceva – să nu tinzi niciodată să mergi la sigur! Arta se face pentru că acolo e o poveste despre simțire, nu despre industrie și alte cele. Dacă acesta e scopul inițial, poți să fii ulterior sigur că va veni și succesul!

M.A. : – Cred că tocmai ne-ai dat rețeta succesului tău! În afara pieselor care le fac pe ascultătoare să-și rupă „cameșa” de pe ele, există, cu siguranță, unele care îți plac ȚIE foarte mult. Topul tău „interior” se suprapune peste cel al fanilor tăi? Piesele tale preferate și ale lor, coincid? Dă-ne exemple!

fuego 10P.S. : – N-am un top. N-aș avea cum, din peste 600 de cântece, să aleg doar câteva. Asta face publicul până la urmă. Da, sunt piese în care cred și pe care oamenii nu mi le cer cu precădere la evenimente, pe Facebook sau în spectacole. Dar chiar și așa, am fost norocos cu un public deschis, pe care l-am obișnuit cu noutăți, cu genuri diverse. Cânt de vreo 10 ani aproape piesa „CE SEARĂ MINUNATĂ!” Credeți-mă, că am melodii cu același mesaj romantic, poate mai frumoase și mai melodioase, dar admiratorii cer cântecul acesta!
Este dificil să faci un concert și să nu cânți ce vor oamenii. În fond, vin acolo pentru ce știu, pentru ce pot cânta, mai mult decât pentru noutăți și experimente muzicale. Le ofer de fiecare dată și ce vor ei, dar și ce vreau eu. Mult prea comentatul „ÎMPODOBEȘTE MAMĂ, BRADUL” este mai ceva ca un must have! Nu e concert sau turneu din perioada sărbătorilor de iarnă să nu-mi fie cerut! Și zău că de ceva ani evit să-l mai cânt! Nu pentru că nu mi-ar plăcea, dar am zeci de colinde sensibile și poate mult mai reușite! Chiar și așa, tot sunt câteva voci care scandează și nu se lasă până nu vin cu melodia asta pentru ei! Dacă stau și mă gândesc mai bine, tot ce mi-a plăcut mie tare și-am pus mai mult suflet, a ajuns să fie și pe gustul oamenilor – ȚI-AM ADUS UN MĂR pe versurile lui Grigore Vieru, IUBIREA ÎNFLOREȘTE PRIMĂVARA, TOATĂ LUMEA DANSEAZĂ, SĂRUT FEMEIE, MÂNA TA, GOODBYE sau NUMAI PĂRINȚII!

M.A. : – Să trecem la chestiuni de suflet! ( deși nu am fost departe nici până acum!) Care este cel mai romantic gest al cărui protagonist ai fost?

fuego6P.S. : – Eu sunt prin definiție un romantic. Și spre surprinderea multora, nu unul dintr-acela siropos, predictibil, cu gesturi învățate sau uzitate. Găsesc în fiecare moment ceva nou și încerc să-mi transpun latura aceasta și în munca mea. În fond, dacă n-aș fi un romantic incurabil, n-aș putea cânta! Și nu, nu-i nimic rău în a fi romantic, în a iubi viața și tot ce te-nconjoară!

Nu-mi plac oricum extremele și nu mă situez în niciuna, dar dacă e să fac un exercițiu de memorie, cred că cele mai romantice episoade, dintre toate, de departe sunt cele în care eu sunt protagonist în rol de … artist, iar muzica mea e cea care unește, leagă jurăminte, demonstrează și certifică iubirea. Dincolo de toate declarațiile făcute de mine, în toată viața mea, cele mai reușite sunt cele pe care le-am pus în cântece! Așa că, dacă vreți cu adevărat să-mi cunoașteți latura romantică, ascultați-mi cântecele! Aveți mult de lucru, sunt vreo 20 de albume cu muzică de dragoste!

M.A. – Iată că avem și „temă pentru acasă”! Eu însă o țin pe-a mea – cu muierile! Ca doar suntem un site care se adresează, cu precădere, femeilor! Ce fel de femei te inspiră?
P.S. – Cele de nota 10! ( zâmbește). Femeile puternice, independente, inteligente și talentate. De departe, am știut întotdeauna că femeile pot schimba lumea, facând-o, prin feminitatea, intuiția și șarmul lor, mult mai frumoasă. Nu cred că folosesc cuvinte prea mari spunând asta.
Am apreciat mereu și am iubit femeile care au reușit în viață, care nu s-au lăsat doborâte și care au demonstrat că viața nu ține de sexul slab sau de cel puternic, ci de o nonșalanță și o determinare specifică oamenilor puternici. Mă inspiră femeile etalon pe care le apreciez și nu ezit să dau nume, de la Tina Turner, a cărui fan sunt încă de copil, până la marea Mariana Mihuț, Aurora Liiceanu sau Alla Pugacheva. Uite, vă rog să ascultați piesa Tatianei Stepa, „Durere femeiască”. E o melodie care mă inspiră foarte mult..

M.A. : – Emoționantă… Sunt sigură că primești foarte multe mesaje de la admiratoarele tale. Ne poți cita, dintr-o scrisoare a vreunei fane?

P.S. : – Scrisori am adunat cu carul! Unele mai nostime, altele mai dramatice! Le păstrez pe toate! Am unele chiar de prin 92-93, de când am început să cânt și să apar la festivaluri sau la Mamaia. Totuși, chiar dacă multe frizează absurdul, n-aș dezvălui niciodată din conținutul lor! Mi-au acordat cumva încrederea și au pus inima pe hârtie, cu multe speranțe! Sigur că eu le-am citit și le-am înțeles, fără să le dau curs, dar asta nu mă lasă, din respect, să dezvălui poveștile unor suflete!

M.A. : – Au fost, printre ele, femei care ți-au mărturisit că muzica ta le-a schimbat viața?

fuego4P.S. : – Sunt o mulțime de oameni, în acești 20 de ani, de toate vârstele, care au avut experiențe memorabile cu muzica. Unii și-au alinat rănile, alții s-au îndrăgostit, alții au făcut copii și cred că toți la un loc s-au bucurat de dragoste și de viață. Da, muzica mea a schimbat vieți!
Oamenii îmi spun asta frecvent. Se agață, ca un liant, de textele pieselor mele și găsesc alinare în sunetele sensibile și calde. Femeile au trecut peste experiențe grele și conform lor, muzica mea este și un bun tratament în depresii, nu doar în indrăgosteli. Iar asta, credeți-mă că mă onorează! În fond, dincolo de a bucura și relaxa, muzica are rolul de a schimba vieți …
M.A. : – Paul, o provocare de domeniul SF : Cum ar arăta o lume fără femei? Dar una…doar cu femei?

P.S. : – Îmi pun si eu deseori această întrebare. Am 40 de ani și zău dacă aș putea da un răspuns valid. Totuși, cu mult curaj, îmi permit o supoziție. Cu siguranță, dacă ar fi doar femei, ar fi haos și tristețe. Fără n-ar avea frumusețe, echilibru și inspirație. Cert este că femeile sunt o enigmă care nu trebuie descoperită, ci admirată!

M.A. – Poți răsufla ușurat! De enigma ” Marina Almășan” ai scăpat, cu această ultimă întrebare! Nu te las însă, pâna nu ne dai un autograf! Asta pentru ca nici femeile de 10 să nu facă notă discordantă față de cele ce se înghesuie să primească dedicații de la tine!?

P.S. : – Vă scriu cu drag câteva rânduri și le atașez și două melodii de ale mele, pe care le consider foarte potrivite dialogului nostru!

Fuego_autograf

Etichete

5 comentarii

Click aici pentru a spune ceva frumos

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Unic. Emotionant. O plăcere să asculti muzica acestui special artist. Îl iubim. Mult – mult bine, îi dorim.

  • Un interviu de suflet,un om extraordinar,un artist de excepţie care merită indragit, ascultat, privit…Felicitari!

  • Un mare artist!Un interpret ce si-a construit cariera prin multă munca si daruire pentru publicul sau…Felicitari draga Fuego!!!!

  • Frumos interviu, asa cum ne incanta Paul de fiecare data, ganduri, cuvinte care ne merg la suflet… Citind si recitind aceste randuri, am simtit dragostea, caldura pe care o are in suflet fata de admiratorii lui. La randul nostru am fost, suntem si ii ramanem alaturi neconditionat cu tot sufletul. Admiratia si pretuirea noastra il vor insoti mereu… Paul canta si incanta cu melodii de dragoste, muzica nemuritoare, muzica daruita pentru suflet, cantata din suflet… Cu adevarat el ne face viata mai frumoasa.

  • Foarte frumos si emotionant interviul…Multumim pentru toate cuvintele frumoase adresate noua,femeilor…Draga Paul,te iubim si o sa-ti fim mereu alaturi tocmai pentru omul minunat care esti si artistul unic care ne aduce bucurie de fiecare data cand apare pe scena sau micile ecrane!Pot sa spun ca nu exista doar „femei de 10”,tu esti un „barbat de 10” si-ti multumim pentru tot…
    Multumim Marina pentru acest interviu,dar si pentru emisiunea de neuitat din ziua de Craciun dedicata lui Paul,pentru ca ne-ai dat sansa noua,fanilor si prietenilor lui Paul sa fim alaturi de el in acele momente!

Publicitate