Diverse

SENIORI de 10 la Campionatul Mondial de Șah de la București!

 

Cea de-a XXIX-a ediție a Campionatului Mondial de Șah pentru Veterani și-a desemnat câștigătorii în cadrul ceremoniei de premiere care a avut loc, la București. Turneul organizat de Federația Română de Șah, cu sprijinul Primăriei Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București a fost un veritabil maraton al sportului minții și a reprezentat o oportunitate pentru seniori de a se bucura la cel mai înalt nivel competițional de atmosfera specială, dar mai ales de efectele benefice ale acestui joc.
La competiția organizată în premieră la București (11 – 24 noiembrie 2019) au participat peste 360 de concurenți din 58 de țări, la categoriile vârsta +50 și +65, Open masculin și feminin. Câștigătorii competiției au fost macedoneanul Kiril Georgiev și armeanul Rafael Vaganian (ELO 2514, fost campion al URSS în 1988
şi membru în echipele URSS şi Armeniei), la categoriile 50+, respectiv 65+ masculine.
La Feminin, noile campioane mondiale sunt Elvira Berend (Luxemburg) la categoria 50+ și legendara șahistă din Georgia, Nona Gaprindaşvili, la categoria 65+, Mare Maestră, în vârstă de 75 ani, cu un ELO 2275; fostă campioană mondială, aceasta se află în primele 250 de șahiste ale lumii. De altfel, toți participanții au fost câștigători, de la cei mai… tineri concurenți din categoria 50+ și până la cei mai vârstnici seniori: Hannelore Hoose (Germania), 90 de ani și polonezul Michal Ostrowski, 92 de ani.

“Joc șah de jumătate de secol”

Țara noastră a fost reprezentată de 57 de sportivi. Celebrul Florin Gheorghiu (75 ani, ELO 2605), primul şahist român care a deţinut titlul de Mare Maestru Internaţional și fost campion mondial la juniori a deschis în mod simbolic competiţia, făcând prima mutare la masa la care au jucat legendara şahistă georgiană Nona Gaprindaşvili şi Damdin Serimydag (Mongolia).
Cea mai bună clasare a României a fost reușită de seniorul Vladislav Nevednichy, vicecampion mondial al competiției, la categoria 50+. “Am jucat toată viața șah și sunt fericit că am început cu bine această participare ca senior. Șahul reprezintă o parte esențială a vieții mele și îmi doresc să ajung campion mondial” – ne-a mărturisit acesta. Și seniorii bucureșteni au fost reprezentați cu succes prin clasarea în top 5 a lui Mihail Marin care a declarat: “Joc șah de jumătate de secol și pot spune că este viața mea în ceea ce privește profesia, ca hobby, ca preocupare. Joc de plăcere, destul de des, iar cu cât înaintezi în vârstă cu atât știi mai mult. Nu mi-am pus niciodată problema îmbătrânirii, joc șah mereu și încerc să cred că nu am jucat încă cea mai bună partidă a vieții mele. De altfel, o parte din cele mai bune rezultate le-am obținut în urmă cu cinci ani, când am avut un vârf de formă care sper că se va repeta.
”E foarte important să arătăm lumii că Bucureștiul este o capitală europeană în adevăratul sens al cuvântului, cu deschidere spre toate zonele și îndeosebi către sport și sportul minții. Șahul este un joc pentru oamenii de toate vârstele!” – Alexandra Dobre, Director General CSMB

Tocmai beneficiile sportului minții, în contextul îmbătrânirii active au condus la implicarea Centrului pentru Seniori al Municipiului București, după cum a declarat directorul general Alexandra Dobre, prezentă și la festivitatea de deschidere, alături de directorul turneului, Elena Cristian, de preşedintele F.R de Şah, Sorin Iacoban, de marele maestru internaţional Florin Gheorghiu și de reprezentații FIDE, belgianul Jan Rooze, director pentru Șahul Seniorilor şi vicepreşedintele onorific, jamaicanul Ian Wilkinson: “Mă bucur că am reușit să venim în sprijinul Federației Române de Șah. În momentul în care am discutat cu domnul președinte al Federației, domnul Sorin Iacoban, am fost încântată de idea organizarii unui astfel de eveniment în București. E foarte important să arătăm lumii că Bucureștiul este o capitală europeană în adevaratul sens al cuvântului, cu deschidere spre toate zonele și îndeosebi către sport și sportul minții. Seniorii sunt cei mai afectați de schimbările care vin o dată cu vârsta iar atunci când îți antrenezi mintea, în momentul în care îmbătrânești activ, reușești să previi apariția unor boli grave precum Alzheimer sau depresie”.
Referitor la această ediție a Campionatului Mondial de Veterani, Ion Şerban Dobronăuţeanu, reprezentant al României în board-ul Federaţiei Europene de Şah menționa faptul căeste una dintre competiţiile sportive de cea mai mare amploare găzduite de România în acest an, iar succesul în organizarea ei a condus la creşterea prestigiului ţării noastre în lume.