Femei de 10

A fost o femeie de 10!

 

Începem ziua de astăzi, pomenind de o mică aniversare, care tare n-am vrea să fie trecută cu vederea. Și asta pentru că numele implicat este , cu adevărat, al unei femei de 10 : în ziua de 10 ( iată!) septembrie 1960, adică cu fix 57 de ani în urmă, la Jocurile Olimpice de la Roma, românca Iolanda Balaș, supranumită de gazde “la grande bionda”, a sărit 1,85 metri și a câștigat medalia olimpică de aur. Din 15 concurente inițiale, numai patru au depășit înălțimea de 1,71 m. Iolanda Balaș a sărit 1,73 m de la prima încercare, în timp ce adversarele sale epuizaseră toate tentativele regulamentare, fără să reușească să sară o asemenea înălțime. După stabilirea victoriei sale, Iolanda Balaș a continuat singură întrecerea: a depășit înălțimea de 1,75 m, a sărit 1,77 m la prima încercare, 1,81 m la a doua, 1,85 m la a treia. A câștigat medalia de aur cu o diferență de 14 cm față de a doua clasată, poloneza Jaroslava Jozwiakowska.

……Observăm, pe chipul cititoarelor noastre ceva mai tinerele, o oarecare nedumerire. Cum adică, n-ați auzit de Iolanda Balaș? Nu vă vom bate obrazul, dar vă vom povesti puțin despre ea:
Iolanda Balaș-Soter s-a născut la Timișoara, la 12 decembrie 1936, într-o familie de etnie maghiară şi s-a remarcat, de la o vârstă fragedă, prin abilităţile sale sportive excepţionale. A absolvit Institutul de Educație Fizică și Sport, specializare atletism (1967). A început să practice atletismul la 12 ani, iar în 1951 a stabilit recordul național la săritura în înălțime (1,48 m).
Între 1988 și 2005, a fost președinte al Federației Române de Atletism. De-a lungul carierei, a mai cucerit două medalii de aur la Campionatele Europene și una de argint.
„N-aş schimba absolut nimic. Am avut o viaţă frumoasă. Am avut paşaport, am văzut toată lumea şi am cunoscut mulţi oameni importanţi. Dacă nu practicam atletismul, sunt convinsă că nici dacă aş fi fost fiică de miliardar nu aş fi făcut atâtea lucruri! Nu regret nimic”, declara Iolanda Balaș, în 2011, pentru gsp.ro.
Timp de zece ani a înregistrat 142 de victorii consecutive, performanță înscrisă în Cartea Recordurilor. La Campionatele Europene de atletism de la Stockholm (19-22 aug. 1958), atleta Iolanda Balaș a câștigat prima medalie de aur la săritura în înălțime, aducând primul titlu european în această disciplină sportivă României.
S-a retras din activitatea competițională în 1967, din cauza unui traumatism la tendonul lui Achile al piciorului de bătaie. A continuat însă să practice sportul pe care îl iubea atât de mult, de data aceasta ca antrenoare.
Din 1988 și până în 2005 a fost, cum spuneam, președintele Federației Române de Atletism (FRA). În perioada 1998-2002 a ocupat funcția de vicepreședinte al Comitetului Olimpic Român (COR). A fost președinte de onoare al FRA. În prezent, Stadionul Tineretului din București îi poartă numele.
În semn de prețuire pentru perfiormanțele sale unice, a fost distinsă cu ”Colanul de Aur”, cea mai înaltă distincție a Comitetului Olimpic și Sportiv Român. La 27 noiembrie 2012 a fost inaugurat “Hall of Fame”-ul atletismului mondial, iar printre cele 13 legende alese s-a numărat și sportiva noastră.
Iolanda Balaș Soter, fosta mare campioană și președinte al Federației Române de Atletism, s-a stins din viață pe 11 martie 2016, la vârsta de 79 de ani.

 

Surse: gsp.ro, enciclopediaromaniei.ro, agerpres.ro

 

Publicitate