Călătorii Timp liber

Flacăra, devenită lacrimă pentru Prințesa Diana…

Prințesa de Wales, alintată de o omenire întreagă cu apelativul “Lady D”, mama prinţilor William şi Harry, avea doar 36 de ani când limuzina în care se afla, împreună cu iubitul ei, Dodi al-Fayed, a intrat într-un pilon de susţinere al tunelului de sub Pont de L’Alma. Viteza uriașă cu care gonea mașina nu era întâmplătoare :  şoferul său apăsase pedala de accelerație nepermis de tare, pentru a scăpa de șacalii-fotografi care îi urmăreau, călare pe motocicletele lor nărăvașe. Accidentul a fost cumplit, una dintre cele mai luminoase figuri ale Casei Regale britanice plecând către ceruri, împreuna cu cel lângă care își găsise, în sfârșit, iubirea. 

Au trecut, iată 25 de ani de atunci, însă fascinația pentru Lady D , pentru sufletul ei mare și viața ei tumultoasă, continuă și astăzi. Fanii de pretutindeni sau tinerii care au aflat doar din cărți și de la părinți de drama prințesei,  se adună în fiecare zi pentru a depune o floare sau a lăsa un mesaj  pe podul de deasupra pasajului subteran, în care cea supranumită „prinţesa inimilor” și-a început drumul spre Nemurire… Ier dacă termenul de “accident” – își merită sau nu ghilimele, istoria încă n-a demonstrat-o…

   Monumentul “Flacăra Libertății” din Paris, situat aici, la capătul nordic al Pont de L’Alma, a devenit în mod neoficial Memorialul Prințesei Diana, din Capitala Franței. Cercetând însă istoria Memorialului, veți avea o surpriză : chiar dacă la baza lui veți găsi fotografii și inscrisuri legate de Lady D și de sfârșitul său cumplit, la originea sa, monumentul nu are, de fapt nicio legătură cu acest eveniment tragic al istoriei. El reprezintă, de fapt,  o replică fidelă a flăcării de pe Statuia Libertății din New York, oferită în dar orașului în 1987 de către ziarul american International Herald Tribune. Motivul? Prestigiosul cotidian , care îsi are redacția chiar la Paris, a dorit să marcheze în acest fel  centenarul prieteniei  franco-americane.  

Monumentul din bronz aurit, poartă numele de “Flamme de la Liberté” (Flacăra libertății) și are înălțimea de 3,5 m. Soclul este din marmură neagră. Dar chiar și știind lipsa oricărei legături a monumentului cu Prințesa Diana, simți cum, privindu-l, inima ți se strânge ghem, căci pe sub piața în care te afli trece acel blestemat pasaj subteran,  în care blânda Diana și-a găsit în mod tragic sfârșitul, în acea fatidică zi de  31 august 1997…

Ca o paranteză, tot aici, lângă această Flacără,  au avut loc și manifestațiile de compasiune ale francezilor , pentru pierderile  suferite de SUA ca urmare a blestematelor atentate din 11 septembrie 2001… 

Publicitate