Nutriție

File de doradă cu linte verde

Reteta de file de dorada cu linte verde dureaza 30 de minute, dupa ce aveti toate ingredientele pregatite.

Mie imi place foarte mult lintea. Este foarte buna la gust, satioasa, frumoasa in farfurie si versatila; de la mancare de post la garnitura eleganta pentru un file de calcan, lintea poate juca orice rol.

Daca incepeti sa cititi despre beneficii si aport nutritional, s-ar putea sa mancati doar linte multa vreme. Sau, sa va enervati 🙂

Asadar, despre beneficii fara limite pentru sanatate va las sa cititi pe alte pagini, mai mult sau mai putin credibile, aici va povestesc despre gust si textura.

Lintea este in principiu de 4 feluri: maro, verde, rosie, neagra. Cea maro este cam verde-pamantie, cea rosie cam portocalie, doar cea neagra este chiar neagra 🙂Intelegeti ideea, precum cartofii de acum douazeci de ani, pe atunci doar albi pt piure si rosii pt prajit, si lintea a evoluat, fie prin modificari genetice, fie influentata de zona in care a fost cultivata.

Important este ca e buna la gust si se pregateste usor. Lintea rosie fierbe cel mai repede, 10 – 15 minute, cea verde / neagra ceva mai greu, 30 – 40 de minute. Cea verde are gustul cel mai puternic, usor piperat. Cea rosie isi pierde usor forma in timpul fierberii, cea verde / neagra si-o pastraza cel mai bine. Asadar, pentru supa crema de linte puteti sa folositi orice culoare, daca o vreti frumoasa in farfurie, alegeti una inchisa la culoare.

Ingrediente pentru reteta de file de dorada cu linte verde

Pentru 4 persoane:

  • 4 fileuri mari de dorada, dezosate, taiate in doua bucati fiecare (ca sa dati volum preparatului)
  • 4 x 4 linguri de linte verde
  • Jumatate de telina si 2 morcovi mari (taiate in cuburi mari) sau jumatate de litru de stoc de legume
  • 2 frunze de dafin
  • Sare, piper, ulei de masline
  • 1 ceapa mare, tocata marunt
  • 1 lingura de unt
  • Salata verde
  • Lamaie
  • 2 catei de usturoi

Cum pregatim fileul de dorada cu linte verde

Incepeti sa caliti ceapa intr-o tigaie neaderenta, cu o lingura de unt si doua de ulei, la foc mic, pana devine translucida. Adaugati stocul de legume, daca aveti, daca nu, telina si morcovii, taiate in cuburi mari, frunzele de dafin si doua cani de apa calda. Intre timp spalati bine lintea intr-o strecuratoare, sub jet de apa. Scurgeti si puneti in tigaie. Fierbeti la foc mic, vreo 20 de minute, de preferat cu capac, pana ce lintea ajunge la textura dorita. Asezonati cu sare si piper dupa gust. Amestecati usor din cand in cand si verificati sa nu ramana fara lichid. La nevoie, adaugati putina apa calda.

Spalati, stergeti cu servetele de hartie fileurile de peste, crestati pielea, asezonati cu sare, piper si ulei de masline.

Puneti doua linguri de ulei intr-o tigaie, cateii de usturoi si pestele, cu pielea in jos, la foc mediu. Presati pestele usor, cateva secunde, ca sa nu se curbeze. Este gata in 4, 5 minute, cand carnea de deasupra devine alba. Scoateti pe o farfurie.

Puneti lintea in farfurii (fara bucatile de morcovi si telina), asezati deasupra cate doua bucati de peste, o jumatate de lamaie langa si cateva frunze de salata pentru decor. Asezonati totul cu sare de mare, piper si ulei de masline. Enjoy!

Gasiti si alte retete delicioase pe https://bonfood.ro/retete