Autor: Lector dr. FLORIAN OLTEANU
Președintele Franklin Delano Roosevelt (30 ianuarie 1992, Hyde Park, New York- 12 aprilie 1945, Little White House, Georgia) a avut patru mandate la Casa Albă (4 martie 1932-12 aprilie 1945), ultimul incomplet, el murind la 12 aprilie 1945. F.D. Roosevelt a fost precedat de Herbert Hoover și a fost urmat la Casa Albă de Harry S. Truman.
Fără îndoială că toate aceste mandate care au cuprins perioada faimosului New Deal de după Marea Criză, succesul american din World War II nu ar fi fost posibil fără Eleanor Roosevelt (11 octombrie 1884, Manhattan, New Yorj – 7 noiembrie 1962, Manhattan New York).
Anna Eleanor Roosevelt era ca și viitorul ei soț, nepoata celuilalt Președinte Roosevelt, Theodore, „Teddy”, prezent pe Muntele Rushmore și care a dat numele popular sau nickname-ul pentru ursuleții de pluș Teddy, pentru că Theodore era pasionat vânător de urși și elani.
Așadar, Eleonor s-a căsătorit cu vărul său, de gradul 5, Franklin Delano Roosevelt care suferea de mic copil de poliomielită fiind obligat să stea în scaun cu rotile sau să se deplaseze cu un exoschelet de fier. Căsătoria a avut loc în 1905.
Despre Eleanor se știe că în vremea Marii Crize a străbătut Uniunea în lung și în lat, făcând activism civic și susținându-și soțul, care avea o sănătate fragilă.
I se datorează și conceperea Declarației Universale a Drepturilor Omului, lansată de ONU la 10 decembrie 1948.
Eleanor Roosevelt a fost suspectată în acea vreme că ar fi avut o relație clandestină cu o altă femeie. Multe surse au indicat-o pe jurnalista Lorena “Hick” Hickok. Cel care deținea informația compromițătoare a fost faimosul șef al FBI, John Edgar Hoover care ar fi folosit informația șantajându-l pe Președintele Roosevelt care ar fi dorit să desființeze de curând creatul FBI. Evident, acest secret bine ascuns al familiei Roosevelt nu i-a știrbit cu nimic imensa popularitate de care s-a bucurat Eleanor Roosevelt.
Totuși, Eleanor Roosevelt nu era lesbiană declarată, mai ales că bârfele vremii i-au atribuit o poveste de dragoste cu unul din agenții care asigurau securitatea Președintelui SUA (soțul ei), pe numele său Earl Miller.
Eleanor Roosevelt s-a condus toată viața după principii pe care le-a expus drept citate:
Fiind cea mai longevivă deținătoare a titlului de Primă Doamnă a SUA (13 ani între 1932 și 1945), Eleanor Roosevelt a militat pentru combaterea egoismului, pentru a-i ajuta pe semeni.
Unul din citatele sale legate de acest aspect este următorul:
„Este uşor să aluneci în postura de a fi absorbit de propria-ţi persoană. E la fel de fatal pe cât este de uşor. Când devii absorbit de tine însuţi, de sănătatea ta, de problemele tale personale, sau de orice detaliu din viaţa ta de zi cu zi, îţi pierzi, în acelaşi timp, interesul pentru ceilalţi oameni, sau chiar mai rău, îţi pierzi legăturile cu viaţa. De aici e doar un pas până la a-ţi pierde interesul pentru lume şi pentru viaţă în sine. Acesta este începutul morţii.”
Eleanor Roosevelt a fost într-adevăr o femeie de 10. A avut răbdarea să trăiască printre intrigile vremii alături de cel mai longeviv Președinte al SUA, al cărui sprijin și principal sfătuitor a fost de-a lungul unei căsnicii de 40 de ani, din care aproape 13 ani, petrecuți în cea mai râvnită casă din SUA, Casa Albă de pe Pennsylvania 1600, Washington DC.
În 2021, „Hollywood Reporter” a scris că într-un serial dedicat unor „Prime Doamne” ale SUA; rolul lui Eleanor Roosevelt ar urma să fie jucat de faimoasa actriță Gillian Anderson.
Comentează