Femei de 10 FIICELE EVEI

FIICELE EVEI : Agatha Christie, femeia de 10 care l-a întrecut pe William Shakespeare!

autor : lector univ.dr FLORIAN OLTEANU 

Până la urmă, nicio scriitoare și niciun scriitor nu au putut egala talentul uimitor al unei femei de 10, o britanică suficient de conservatoare încât să îi scoată din minți pe europeni, suficient de nonconformistă să îi enerveze pe britanici.Agatha Christie (1890-1976), căci despre ea este vorba,  a purtat inițial numele de familie al tatălui ei, numindu-se Agatha Mary Clarissa Miller.

A fost educată pentru a fi o „femeie de casă” cum se zice. A rămas orfană de la 11 ani iar mama sa a fost o femeie care i-a dictat educația formală și non-formală Adică, în tinerețe să se mărite cu un bărbat cu statut și poziție socială, apoi să fie capabilă să conducă o conversație, să organizeze o casă britanică, să patroneze un ceai, un dejun sau o cină și, evident, să educe copiii familiei.

În perioada 1914-1926, a fost căsătorită cu un ofițer britanic, colonelul Archibald Christie. A lucrat într-un spital, unde a aflat secretele multor medicamente și a studiat diagnosticele mai ales cele de otrăvire, pe care Hercule Poirot și Miss Marple, personajele anchetaror din romanele ei de mai târziu le vor identifica cu predilecție.

În 1926, Agatha are o cumpănă a vieții. Soțul ei voia să o părăsească pentru altă femeie. Agatha dispare 11 zile de acasă. A invocat teama pentru viața ei, o anumită stare de amnezie. Divorțul s-a pronunțat în 1928.

Agatha Christie se cazase sub numele de Teresa Neele (pe iubita soțului ei o chema Nancy Neele) din Cape Town. Nu s-a știut niciodată ce a făcut în cele 11 zile și cum i-au schimbat viața. Începuse deja să scrie din 1920, romane sub pseudonim, dar era încă indecisă: dragoste sau crimă? Pentru că azi e Sfânta Maria Mică, Agatha Christie a scris și romane de dragoste sub numele de Mary Westmacott.

Până la ea, cel mai cunoscut personaj era Sherlock Holmes, iar cel mai cunoscut autor era Sir Arthur Conan Doyle.

Viața i s-a schimbat în 11 septembrie 1930 când a devenit soția unui lord englez, Sir Max Edgar Lucien Mallowan, arheolog și istoric pasionat. Ea era cu 14 ani mai mare decât el.

Cei doi au trăit împreună până la finalul vieții Agathei Christie. Cei doi soți au călătorit în Orientul Mijlociu, Africa. Agatha Christie a început să scrie din tinerețe, Hercule Poirot apărând ca personaj în 1920. Miss Marple apare în perioada de maturitate absolută a operei Agathei Christie, în anii 40 ai secolului XX.

Viața alături de tânărul ei lord decurge bine și romanele ei abordează stilul oriental ca subiect și ambient (Crima din Orient Express, Moarte pe Nil, Crimă în Mesopotamia). Ca o curiozitate, Hotelul Pera Palace din Istanbul are și azi camera unde a stat Agatha când a scris Crima din Orient Express.

Curiozitatea editorilor și cititorilor a fost mare: de ce Hercule Poirot și Miss Marple nu au apărut măcar într-o pagină împreună? Agatha Christie a fost categorică de la început: erau caractere prea diferite, el detectiv belgian, ea o britanică veritabilă, nu s-ar fi putut înțelege să rezolve ceva împreună!

Hercule Poirot moare la finalul seriei de romane (Cortina, ultimul caz al lui Hercule Poirot, scris în timpul războiului dar publicat în 1975), dar Miss Marple se retrage după ultimul caz, în satul ei natal, în romanul Sleeping Murder apărut în 1976, dar scris mai devreme.

De fapt, ultimul roman al Agathei Christie, cronologic vorbind,  a fost scris în 1973 și publicat în același an, cu titlul Postern of Fate.

Agatha Christie e o scriitoare și o femeie de 10. Guiness World Book a desemnat-o cel mai bine vândut scriitor din toate timpurile alături de William Shakespeare (cum dramaturgul britanic a murit acum 407 ani în 1616, putem zice „ăsta da record!”) iar UNESCO a certificat că doar ea este cel mai tradus scriitor, în cel puțin 56 de limbi…

Publicitate