Bărbați de 10

“Fii oaspetele nostru!” – este sloganul companiei pe care o reprezint, în țara dumneavoastră” – interviu cu Jakub Malecki, director LOT România

 

O serie de călătorii în Polonia mi-au oferit ocazia de a cunoaște o mulțime de polonezi de nota 10. Cu ceva timp în urmă vi-l prezentam pe fermecătorul ambasador al Poloniei la București, astăzi vreau să continui seria prezentarilor, invitându-vă să-l cunoașteți pe cel ce se află în fruntea filialei din România a Companiei aeriene LOT. Jakub Malecki nu are alura acelui șef scorțos și distant, nu te privește de sus și nu te obosește cu discursuri lungi și plicticoase. Este un ins jovial, pe cât de bun în meseria sa, pe atât de plăcut, ca om. Este deschis, prietenos, râde mult si te face să te simți bine. La fel cum te simți în avioanele cu care compania pe care o reprezintă străbat lumea-n lung și-n lat. 

Incântată după ultima mea călătorie la Varșovia, de unde v-am si propus, de altfel, un serial de note de călătorie, am dorit să prelungesc plăcerea legăturii cu Polonia și l-am provocat pe dl. Jakub Malecki la un dialog relaxat. Așa, ca primăvara care pune, încet-încet,  stăpânire pe țările noastre…

Marina Almășan : – Stimate domnule Jakub Malecki, de când vă aflați în fruntea reprezentanței LOT în România? A fost alegerea dumneavoastră, sau o decizie a șefilor dumneavoastră?  

Jakub Malecki : – Sunt director general pentru Romania și Republica Moldova de la 1 ianuarie 2013. A fost alegerea mea și, iată, după 6 ani, sunt încă fericit că am optat pentru asta. 

 

Marina Almășan : – Și…suneți mulțumit de numărul de români care zboară cu LOT? A crescut acest număr, de când va aflați la post?

Jakub Malecki : – Da, sunt satisfăcut de numărul pasagerilor români de la bordul avioanelor noastre. Este lesne de observat că, de la an la an, ei sunt din ce în ce mai mulți. În anul 2013 operam doar două zboruri pe zi, între București și Varșovia. Acum avem 3 astfel de zboruri pe zi și de asemenea o cursă zilnică de la Cluj la Varșovia. În luna iunie a acestui an vom inaugura linia  București – Cracovia. În plus, LOT își dezvoltă oportunitățile de transfer via Ungaria:  deja, din acest an, vom inaugura cursa Bucuresti – Budapesta. 

 

Marina Almășan : – Care sunt cele mai “vânate” destinații ale curselor dumneavoastră? Unde zboară cel mai des românii, cu avioanele LOT? 

Jakub Malecki : – După Varșovia, cele mai frecventate destinații poloneze ale romanilor sunt Cracovia, Wrocław, Gdańsk și Poznań. În Europa, Top 5 al destinațiilor preferate de românii care zboară cu LOT  sunt Vilnius, Stockholm, Tallinn, Goeteborg si Bruxelles. Iar Top 5 destinații îndepărtate,  alese de pasagerii din România și având tranzit prin Varșovia , sunt : New York, Los Angeles, Chicago, Beijing și Toronto. 

 

Marina Almășan : – Wow, ce tentante sunt toate! Eu, personal, am zburat de multe ori cu LOT si mărturisesc că, de fiecare dată, m-am întrebat care este semnificația celor 3 inițiale : L – O – T? Cum se face că litera “P” de la Polonia nu este inclusă în numele companiei dvs?!?😊

Jakub Malecki : – LOT – înseamnă “zbor”, în limba poloneză. Denumirea completă a companiei noastre este, de fapt “LOT Polish Airlines”.

 

Marina Almășan : – Iată deci că misterul a fost elucidat! Câte companii aeriene există în Polonia? Este LOT cea mai importantă dintre ele?

Jakub Malecki : LOT Polish Airlines este purtătorul de stindard, care oferă zboruri din Varșovia în întreaga lume, incluzând zboruri pe distanțe lungi spre Statele Unite, Canada, Orientul Mijlociu si Asia. Mai există și alte companii poloneze, dar ele operează numai curse charter deci, da, LOT este cea mai importantă companie din țara mea. 

 

Marina Almășan : – Ne puteți spune câteva cuvinte despre LOT? Ce vârstă are, spre câte destinații zboară avioanele sale etc.  

Jakub Malecki : – În acest an, LOT sărbătorește cea de-a 90-a aniversare. Suntem una din cele mai vechi companii aeriene din lume. Anul trecut am transportat 9 milioane de pasageri! Dispunem de 80 de aeronave, care deservesc peste 100 de destinații, avand 350 de zboruri pe zi. Avem 700 de piloți de înaltă clasă  si 1300 de membri de personal navigant profesionist. LOT este membru al  programelor Star Alliance, Lufthansa Miles & More și Partner Plus Benefit. Ne aflăm într-un proces dinamic de creștere LOT Charters,  brand care oferă servicii complexe de charter și operațiuni cargo. Punctul nostru central este Varșovia , însă ne propunem să devenim prima optiune de zbor a pasagerilor din Europa Centrală și de Est. Recent, am început să ne dezvoltăm o a doua bază în Ungaria , prin deservirea unor zboruri non-stop către New York și Chicago, dar și zboruri mai scurte, din Budapesta spre Londra și Cracovia. 

 

Marina Almăsan : – Are LOT ceva în plus, față de celelalte companii naționale similare din alte țări? 

Jakub Malecki : – Diferit față de celelalte companii internaționale prezente în Romania, LOT este focusat pe piețele Europei Centrale și de Est și tinde să devină compania aeriană nr. 1 in această zonă. Datorită localizării sale geografice și dimensiunii sale compacte,  Warsaw Chopin Airport  este un punct de tranzit mult mai comod decât alte aeroporturi ultraaglomerate ale Europei. LOT are una dintre cele mai noi și mai moderne flote. Toate zborurile noastre lungi  sunt operate de noul Boeing 787, celebrul “Dreamliner”. 

Marina Almășan : – Aveți cumva și un slogan? 

Jakub Malecky : – Da, cel mai recent slogan al LOT este “ Fii oaspetele nostru!” 

 

Marina Almășan : – Ce noutăți i-a adus Companiei LOT Moș Craciun, pentru acest an?😊

Jakub Malecki : – De fapt, NOI avem un cadou foarte atrăgător pentru pasagerii din
România : pe 2 aprilie vom lansa zborurile directe de la București la Cracovia. Ele vor fi operate din București, in fiecare zi de marți, joi si sâmbătă : la 6,15 plecare din Otopeni și la 7,05 sosire la Cracovia. Călătorii se vor putea întoarce de la Cracovia in fiecare zi de luni, miercuri si vineri , decolând la 20,25 și aterizand la București la 23,15. 

Vestea cea mare este că LOT va mai lansa și o altă cursă, spre Budapesta. Din 2 octombrie, veți putea zbura direct spre Budapesta, cu avioanele companiei noastre, extinzându-se astfel și posibilitățile de transfer pentru pasagerii români. 

Marina Almășan : – Aveți o țară foarte frumoasă și iar noi avem nenumărate motive pentru a o vizita si mă bucur pentru această nouă conexiune directă cu Cracovia, unul dintre cele mai frumoase orașe pe care le-am vizitat, în Europa…

Jakub Malecki : – Vă mulțumesc foarte mult. Iar dumneavoastră i-ați făcut Cracoviei o promovare excelelentă, cu serialul dvs din această revistă, așa că…n-am avut încotro 😊 și a trebuit să inaugurăm acest zbor direct! Și sunt sigur că românii se vor bucura de serviciile noastre si că se vor îndrăgosti de perla orașelor poloneze, care este Cracovia. Dar mai avem multe să le oferim și, prin dezvoltarea rețelei de curse interne, îi vom încuraja pe călătorii români să exploreze și alte orașe din Polonia. 

  

Marina Almășan : – Aș vrea să adâncim puțin : ca și cetățean polonez, ați putea să ne recomandați câteva locuri “must seen” din țara dumneavoastră? 

Jakub Malecki : – În afară de Varșovia și Cracovia există o mulțime de alte orașe frumoase și aș numi aici Gdańsk, Wrocław, Poznań, Łódź, Toruń. Polonia este un loc excelent pentru amatorii de ski și pentru cei de drumeții, în special în Munții Tatra, cu al lor celebru Zakopane din sud. Apoi, în Nord avem zona de lacuri și frumoasele plaje cu nisip ale Mării Baltice. Fiecare turist poate găsi câte ceva deosebit de atractiv, în Polonia. 

 

Marina Almășan : – Mulțumim mult pentru aceste sugestii. Aș putea să vă întreb, “la schimb”, care ar fi, în opinia dumneavoastră,  cele mai frumoase locuri din Romania? 

Jakub Malecki : – Iubesc România, în  locuiesc, iată, deja de  6 ani.   Țara voastră are atât
de multe de oferit – o arhitectură superbă,  parcuri minunate, o viață socială și culturală atât de bogată. Iubesc Marea Neagră, cu ale sale Constanta, Mamaia, Vama Veche, dar și alte stațiuni mai micuțe, apoi Transilvania, cu minunatele Brasov, Sibiu and Cluj. Iubesc munții României și frumoasele localități de munte. Iubesc Timișoara și Aradul și absolut unica Oradea. Iubesc Iașul, iubesc Brăila și râul Dunărea, iar recent am descoperit Bistrița, dar asta este doar începutul unei liste extrem de lungi..😊

Marina Almășan : – Acesta nu este un interviu sută la sută publicitar, la adresa LOT, de aceea am să vă pun și un alt gen de întrebare : cine este, de fapt, Jakub Malecki, omul care conduce reprezentanța LOT în România? Ne puteți spune câteva cuvinte despre dumneavoastră?..și, vă rog, nu fiți foarte oficial! 😁

Jakub Malecki : – Jakub Malecki este un pasionat specialist în aviație, care se simte acasă în orice loc din Europa, care și-a petrecut ultimii 15 ani lucrând în diferite locuri din străinătate, in special în partea de răsărit a continentului nostru. Este un șofer pasionat, îndrăgostit de șoselele din România  – una din ele este cea care leagă Râmnicu Vâlcea de Sibiu, pe Valea Oltului, alta – cea care leagă Suceava de Bistrița, prin Vatra Dornei, apoi fireste cele trei rute de la București la Brașov, Transfagarășanul – ca să numesc doar câteva. Lui Jakub Malecki îi place mâncarea bună și nu poate trăi fară sarmale și ciorba de burtă! 😊

 

Marina Almășan : – N-aveți gusturi rele! ..Sunt foarte bucuroasă că v-am cunoscut și că sunt eu însămi un client fidel al LOT, de aceea aș vrea să închei acest interviu, urându-vă un an plin de succese, iar Companiei dvs – un număr nesfârșit de pasageri, mulțumiți de calitatea serviciilor dumneavoastră! 

 

Jakub Malecki : – Vă mulțumesc foarte mult, a fost plăcerea mea! Apreciez susținerea dumneavoastră și vă doresc, la rându-mi,  un număr nesfârșit de cititori și telespectatori si cât mai multe călătorii fascinante!