Campanii Sănătate

„Este necesar să intelegem că suntem unici și că fiecare om este perfect, indiferent de vreo aparentă imperfectiune fizică”.

In lupta noastră cu kilogramele si cu imaginea de sine ni se alătură astăzi, Violeta Kaparaliotis, psiholog principal psihologie clinică, psihonutritionist, formator si coautor al singurului curs de psihonutritie acreditat de către Colegiul psihologilor din România.

„Toată lumea vorbește despre consecințele medicale ale obezității dar foarte puțini amintesc despre impactul și consecințele obezității in plan emoțional.

Multi dintre noi se intreaba oare ce anume ii determina pe unii oameni sa manance mai mult sau cum oare este posibil ca cineva sa fie suprapoderal sau obez fara sa manance foarte mult cantitativ .

Pentru a incerca o explicatie a acestui fenomen consider ca este esential sa intelegem care este relatia fiecarui om cu mancarea sa si daca exista sau nu o tulburare de comportament alimentar.

Alegerile noastre alimentare sunt influentate de mai multi factori: program de somn , buget, nivel de stress, timp pentru preparare si servitul mesei, obiceiuri (oamenii tind sa manance mai mult in compania familiei sau a prietenilor ) sunt doar cateva exemple.

Unii folosesc alimentatia ca recompensa, altii ca strategie de coping, altii “isi mananca emotiile” pe care, de cele mai multe ori, nici nu reusesc sa le defineasca, altii pur si simplu se autosaboteaza, se pedepsesc (neintelegand initial ca fac asta ), iar altii urmeaza un comportament alimentar invatat din copilarie “mananca sa ai ceva in stomac, mananca ca ti se face rau daca nu mananci , barbatii trebuie sa manance mai mult ” acestia simtindu-se chiar bine in pielea lor, neincluzand aspectul fizic sau eventualele riscuri pentru sanatate , in lista lor de valori iar altii mananca haotic si/sau alimente hipercalorice .

De asemenea s-a dovedit stiintific, inca de acum aproximativ 10 ani (Koenraad Cuypers, a research fellow from the Department of Public Health and general practice at the Norwegian University of Science and Technology – studiu pe un grup de tineri -) ca exista o legatura intre o imagine de sine nesatisfacatoare sau o stima de sine scazuta si obezitate (relatie ce este influentata in ambele sensuri). Sa retinem insa, ca persoanele supraponderale sau obeze apeleaza mai des la diete si regimuri de slabit decat persoanele normoponderale, de multe ori, incercand recastigarea controlului si reconturarea imaginii de sine.

De fapt, cred ca este necesar să intelegem că suntem unici si ca fiecare om este perfect, indiferent de vreo aparentă imperfectiune fizică”.