Campanii Frumusețe Sănătate

“Obezitatea este o boală. Deci este un subiect delicat” – interviu cu prof. Horia Sîrbu, șeful Clinicii de Chirurgie toracică a Spitalului Universitar din Erlangen 

 

        Profesorul HORIA SÎRBU este chirurgul de nota 10 care conduce Clinica de chirurgie toracică a Spitalului Universitar din Erlangen. Un șir întreg de succese profesionale se încolonează în spatele său, Horia Sîrbu fiind unul din acei medici străluciți care “n-au mai avut loc” în spitalele noastre, din cauza înghesuielii de pile, relații și non-valori. Așa că…a ales să strălucească pe alte meleaguri, între oameni care au știut să-i prețuiască valoarea și să-i acorde tot respectul cuvenit. Ceea ce nu înseamnă că Horia Sîrbu nu a rămas legat de țara sa, atent la tot ceea ce se întâmplă aici, gata să ajute, atunci când confrații săi i-o cer. Și, cine știe, după ce s-o “înțelepți” și acest popor, poate că valorile noastre, risipite prin lume, se vor reîntoarce acasă, unde este atâta nevoie de ele. 

    Profesorul Horia Sîrbu a aceptat să-și spună punctul de vedere în cadrul campaniei noastre “Sănătoase și frumoase”.

femeide10.ro : – Daca aveți in față două femei, una cu trup de manechin, alta – obeza, amandouă insă destepte, plăcute, vesele, pe care din ele ar alege-o medicul din dvs, ca parteneră de viață? 

Prof. Horia Sîrbu : – Dintr-un început aș vrea să spun că nu vreau să stigmatizez pe nimeni, pentru că obezitatea este o boală, o boală multifactorială, începând cu factorii genetici, care interferă cu factori alimentari și factori sociali ( industrie, mediu social, educație). De aceea este un subiect delicat. Și acum să revenim la întrebarea voastră năstrușnică. Sincer…chiar nu știu ce să vă răspund! Întrebarea este pusă unui bărbat de 57 de ani, cu o oarecare experiență de viață și răspunsul este și in fucție de aceste elemente…de aceea nu știu cum să răspund. Pot să vă răspund ca medic , dar și ca bărbat, ar trebuie să știu de ce s-a ajuns la acest tip de obezitate, deci…mi-este foarte greu să răspund! 

femeide10.ro : – Na, că am reușit să vă punem în încurcătură cu gluma noastra! Să continuăm cu întrebări mai normale pentru un medic! Cat conteaza , in valoarea noastra ca oameni, numarul de kg?

Prof. Horia Sîrbu : – Pentru mine, ca și chirurg, kilogramele au un rol f important. Pentru că eu, personal, dacă m-am îngrășat, am simțit asta foarte mult în meseria mea de chirurg cardiac și toracic. În Germania, când mi-am început activitatea, se spunea că în meseria asta nu are ce să caute un chirurg supraponderal. Pt că obosește și nu poate să acționeze. Am avut și eu perioade in viață când am fost mai gras și mi-a fost foarte greu să operez. 

femeide10.ro : – Din punct de vedere al medicului Horia Sârbu, de ce ar trebui sa ne sperie kg in exces?

Prof. Horia Sîrbu : – Da, ar trebui să ne sperie, pt că ele sunt legate foarte mult și de elemente de boală, elemente de metabolism, de colesterol, de o supraîncărcare a articulațiilor, sunt fenomene de uzură, care cu siguranță trebuie îngrijite. Se leagă de kg in exces și diabetul zaharat,  bolile cardiovasculare, bolile reumatice, artrozele, pe care supraponderalii le fac mult mai repede. Și ceva din experiența recentă : dacă vorbim de COVID, foarte mulți dintre pacienții care au decedat, la terapie intensivă, au fost supraponderali. O legatură deci între insuficiența respiratorie și obezitate. 

femeide10.ro : – Ce tip de slabire le recomandați pacientilor supraponderali? Sunteți PENTRU taierea stomacului? 

Prof. Horia Sîrbu :  – Conceptul se numește “chirurgie bariatrică”. Părerea mea este că trebuie făcută într-un cadru interdisciplinar. În care mai întâi dieteticianul , împreună cu un psiholog trebuie să trateze acești pacienți. Dacă tratamentul nu a dat rezultate, abia în etapa urmatoare se va interveni pe linie de chirurgie bariatrică. Din păcate, în societățile în care trăim, în care banul este cel mai important lucru, această chirurgie nu se mai face intr-un cadru interdisciplinar, i se face o reclamă extraordinară acuma – “Îți tai stomacul și vei slabi foarte mult”. Apar însă problemele chirurgiei bariatrice : atunci când un pacient de 200 kg slăbește la 80-90, încep apoi o mulțime de cu totul alte probleme. 

femeide10.ro : – Ce inseamna, in opinia dvs, “viata sanatoasa”?

Prof. Horia Sîrbu : – De fapt, aici cred eu că este lucrul cel mai important din tot acest dialog. Nu cred că poate fi dată o definiție. Din punctul meu de vedere, ca și chirurg toracic, două elemente sunt importante : droguri și alcool. Făra noxe, adică. Dar apoi trebuie să vorbim și de aceste calorii, de această supraponderabilitate. Aici intervine elementul care mă bagă pe un teren foarte minat. Trăiesc intr-o țară superindustrială, în care există o discrepanță între rolul Statului – cel care ar trebui să fie – și industrie. Și in special industria de fast food, industria de ciocolată, ca să nu mai vorbesc de marii producători de băuturi carbogazoase. Am în vedere și reclamele acelea fenomenale de la televizor, care spun că toate aceste produse sunt atât de bune, când ele, în realitate, sunt un dezastru! Din punctul meu de vedere, cel puțin la copii, acestea toate ar trebui interzise, pentru că ele sunt lucruri care distrug copiii, aducand un aport de calorii fenomenal, la vârste foarte mici. Și-i obișnuiesc pe copii prost. De aceea obiezitatea începe încă de la cele mai fragede vârste. Așa se întâmplă și cu supraponderalii din America, și din Germania, dar și din România. Când mă gândesc că un litru din acea băutură carbogazoasă celebră – nu-i spun numele căci o știm cu toții – conține 24 de cuburi de zahăr!!!…Uitați-vă pe eticheta de pe sticla,  o să înebuniți câte calorii are! Deci aici ar trebui să intervină Statul, să pună niște granițe! Singura țară care a făcut acest lucru, nemaifiind în U.E. , este Marea Britanie. Dar este un interes fenomenal, să nu “deranjăm” aceste concerne internaționale. Este, repet, un teren foarte minat, această discuție despre viața sănătoasă. Pentru că Statul ar trebui să intervină, să traseze niște linii unor multinaționale care atentează la sănătatea vieții noastre și în special a tinerilor noștri!

femeide10.ro : – Dacă tot vorbim de situația pe plan mondial, care este atitudinea la adresa obezitatii in Germania?

Prof. Horia Sîrbu : – Din păcate și Germania este o țară cu multi oameni grași, în care nu există încă programe naționale pentru a combate acest lucru. Se bea prea mult alcool, se mănanca prea multe dulciuri, sunt foarte mulți copii care sunt supraponderali la vârste foarte fragede. Deci nu există încă nici aici o soluție la această boală. 

Publicitate